Un minunat articol care prezintă cele 8 tipuri de păr deteriorat, în care explicăm cauzele, remediile, acolo unde ele există, și modalități de prevenire.
A avea un păr cu un aspect de invidiat este visul oricărei femei. Părul bogat, în onduleuri netede, bine definite și care strălucește în lumina soarelui este râvnit de orice femeie. Te-ai trezit vreodată admirând femeile din reclamele pentru șampon? Ți se întâmplă adesea să te întrebi cum de au părul atât de frumos și de ce ție nu-ți iese la fel?
Ei bine, nu ești singura care-și adresează astfel de întrebări. Majoritatea femeilor nu sunt mulțumite de părul lor și continuă să încerce diferite produse sau compoziții din plante care pretind că le vor apropia de aspectul mult visat.
Piața este plină de produse pentru păr, însă un produs care funcționează perfect pentru altcineva s-ar putea să nu funcționeze pentru tine. Pur și simplu – părul fiecăruia este diferit. Genele fiecărei persoane sunt împachetate cu un set diferit de caracteristici. Acest lucru înseamnă că nu poți avea părul drept, dacă ai bucle în gene și invers.
Dar, noi, oamenii, pur și simplu nu ne mulțumim cu ceea ce avem. Tânjim mereu după lucrurile care ne lipsesc. Femeile cu păr drept își doresc bucle strânse, în timp ce fetele cu onduleuri frumoase preferă îndreptarea părului cu placa.
Cu toate schimbările de stil și coafură prin care treci, deteriorarea părului devine inevitabilă. Cu atât de multă poluare a aerului și substanțe chimice utilizate în majoritatea tratamentelor pentru păr, este foarte probabil ca părul tău să înceapă să prezinte semne de deteriorare.
Nu prea ai cum să te aștepți ca părul tău să rămână veșnic sănătos după ce îl expui aproape zilnic la proceduri de coafare continue, nu-i așa?
Pentru a-ți putea trata părul, este important să înțelegi mai întâi ce tip de deteriorare a părului ai. S-ar putea să te plângi că părul tău devine aspru și fad, dar te-ai întrebat vreodată care ar putea fi cauza?
Continuă să citești mai multe alături de noi, pentru a cunoaște tipurile de deteriorare a părului și a descoperi mai multe despre cum poți trata aceste probleme.
Conținut:
Identificarea părului deteriorat
Înainte de a putea trece la înțelegerea diferitelor tipuri de deteriorare a părului și a modalităților de tratare a acestora, ar trebui să fii sigură, în primul rând, că părul tău este într-adevăr deteriorat.
Uneori, ai putea crede că părul este deteriorat doar din cauză că are nevoie de o spălare mai intensă, însă nu este întotdeauna cazul. Semnele care indică faptul că părul tău este deteriorat sunt următoarele:
Textură aspră
Cel mai simplu mod de a identifica părul deteriorat este de a verifica textura acestuia. Ține-ți părul cu susul în jos, trece degetele prin el și observă cu atenție. Dacă părul se simte aspru la atingere și îți ies tot felul de șuvițe din mănunchiul pe care l-ai strâns, este semn clar că părul tău este deteriorat.
Par lipsit de strălucire
Dacă simți că părul tău și-a pierdut strălucirea și a început să arate fad, trebuie să iei în serios această problemă. Părul își pierde strălucirea atunci când cuticulele arborelui se deteriorează. Dacă părul tău nu arată strălucitor nici după ce ai primit un tratament de hidratare intensă, părul tău este cu siguranță deteriorat.
Vârfuri despicate
Dacă observi că vârfurile părului se despart în două, un tip de deteriorare a părului frecvent întâlnit, înseamnă că vârfurile despicate au început să atace.
Păr uscat
Părul uscat nu este întotdeauna deteriorat, dar părul deteriorat este întotdeauna uscat. Dacă ai observat că părul tău rămâne uscat chiar și după utilizarea balsamului de păr, trebuie să fii atentă, deoarece părul tău este cel mai probabil deteriorat.
Ruperea excesivă a părului
Dacă părul tău începe să se rupă chiar și cu cele mai delicate gesturi de coafare, de exemplu, în timp ce îți treci degetele prin el sau îl perii, este un semn că părul tău a fost deja deteriorat de ceva timp și este timpul să te ocupi mai serios de îngrijirea lui.
Porozitate ridicată
Dacă ai senzația că părul tău este prea încrețit, s-ar putea să fie din cauză că firele de păr au fost deteriorate. Atunci când cuticula unui fir de păr se deteriorează, părul este mai expus la umezeală, ceea ce face ca părul să crească în volum și să pară mai gros.
Lipsa elasticității
Părul este elastic într-o anumită măsură. Dacă încerci să-ți întinzi ușor părul iar firul cedează repede, înseamnă că părul tău și-a pierdut elasticitatea și este destul de deteriorat.
Păr încâlcit
Când părul este deteriorat, este de obicei uscat și îi lipsește hidratarea și aspectul mătăsos, ceea ce face ca părul să se încurce cu mult mai multă ușurință. Dacă ai observat frecvent că șuvițele tale se încâlcesc, este un semn că părul tău este deteriorat.
Tipuri de păr deteriorat
Nimănui nu îi place părul uscat sau deteriorat. De fapt, părul uscat este ultimul lucru pe care și-l poate dori orice fată. Odată ce te-ai convins că părul tău este într-adevăr uscat și implicit deteriorat, este timpul să înțelegi cât mai bine cu ce fel de probleme te confrunți.
Tratamentul părului deteriorat depinde de tipul de deteriorare a părului, tocmai de aceea este foarte important să înțelegi care sunt tipurilor de deteriorare a părului.
Cunoașterea deficienței cu care se confruntă părul tău, te va ajuta de asemenea să alegi tratamentul corespunzător și nu unul care ar putea agrava situația.
La urma urmei, nu poți trata în continuare părul cu ceva despre care doar consideri că este potrivit, dar care în realitate nu este destinat tipului de deteriorare a părului cu care te confrunți. În afară de timpul și banii pe care îi vei pierde, vei provoca și alte daune părului, deja afectat.
Parcurge informațiile de mai jos referitoare la tipurile de deteriorare a părului, identifică care este problema cu care te confrunți și folosește cea mai potrivită metodă de tratament pentru aceasta.
Vârfuri despicate
Cea mai frecvent dintre toate tipurile de deteriorare a părului este problema vârfurilor despicate. Capetele despicate sunt extrem de frustrante, deoarece îți fac părul să pară fad și lipsit de viață. Înainte de a trece mai departe, să înțelegem mai întâi ce reprezintă concret acest tip de deteriorare.
Vârfurile despicate se formează atunci când există o despărțire a firului de păr în două sau mai multe capete. Vârful părului este incredibil de vulnerabil și riscă se deterioreze frecvent, motiv pentru care vârfurile despicate sunt cel mai des tip de deteriorare a părului. Această problemă se poate manifesta în mai multe moduri:
Părul se poate despica în două capete;
Părul se poate împărți în numeroase ramuri, precum cea a unui copac;
Vârful părului își poate pierde cuticula în timp ce reține învelișul de suprafață;
Ce cauzează apariția vârfurilor despicate?
Capetele despicate tind să se dezvolte lent, dar formarea lor poate fi accelerată din cauza daunelor excesive cauzate de numeroși factori, cum ar fi:
- Coafare excesivă care implică periere și îndreptare sau ondulare termică repetate și utilizarea produselor de fixare a părului.
- Căldura din instrumentele de îndreptat sau ondulat.
- Fricțiunea la care se expune părul tău. Unele țesături produc mai multă frecare decât altele. Eșarfe, pulovere, pălării, prosoape și fețe de pernă din bumbac sunt câteva exemple de țesături rezistive.
- Clima și alte condiții de mediu.
- Stilul tău alimentar.
De ce vârfurile despicate sunt cele mai dificile tipuri de deteriorare a părului?
Vârfurile despicate sunt extrem de comune și pot afecta toate tipurile de păr; totuși, dacă este o problemă des întâlnită, nu înseamnă că este și inofensivă. De fapt, vârfurile despicate sunt cel mai grav tip de deteriorare a părului pe care o poți întâlni. Iată de ce.
- Odată ce capătul firului de păr se desparte, situația se va înrăutăți cu timpul. Dacă este lăsat netratat, se poate despărți până spre rădăcină, deteriorând întregul fir de păr.
- Când te confrunți cu o astfel de problemă, cuticulele părului nu mai rămân netede și implicit fac ca părul să devină aspru și favorizează încurcarea frecventă a șuvițelor de păr.
- Încâlcirea părului poate provoca și ea alte daune cum ar fi, rupere a părului.
- Părul pare nesănătos și ciufulit.
Cum să previi despicarea vârfurilor?
Când observi că părul tău se desparte, este clar un indiciu că trebuie să-ți planifici o vizită la salon, pentru o tunsoare. Înainte de ajunge într-o astfel de situație, există totuși modalități prin care poți preveni formarea capetelor despicate:
- Fii blândă cu părul tău în timpul spălării sau aplicării diverselor tratamente.
- Evită utilizarea instrumentelor de încălzire.
- Evită uscarea părului cu prosop sau alte textile.
- Folosește un balsam de hidratare a părul o dată la fiecare câteva săptămâni.
- Folosește fețe de pernă din satin sau mătase în timpul somnului. Evită complet utilizarea fețelor de pernă din bumbac.
- Folosește produse pentru păr fără substanțe chimice.
Verifică preț Tratamente de păr pentru vârfuri despicate AICI!
Păr tratat excesiv
Părul tratat excesiv este o consecință a utilizării excesive a tuturor produselor și tratamentelor de aranjare a părului pe care le folosim. Vrem să încercăm în continuare look-uri diferite, motiv pentru care continuăm să experimentăm diverse coafuri și culori de păr.
Ești blondă, dar ai vrea să încerci altă culoare, de ce să nu obții o nouă vopsea de păr? Odată ce obții vopseaua de păr, de ce să nu schimbi aspectul? Acest ciclu continuă, iar părul nostru devine din ce în ce mai slab și se deteriorează din ce în ce mai mult.
Ce cauzează un păr tratat excesiv?
Părul tratat excesiv este de obicei o consecință a:
- Utilizării incorecte sau excesive a înălbitorului.
- Coafuri permanente cum ar fi onduleurile permanente.
- Utilizarea excesivă a instrumentelor de coafură.
- Diverse produse pentru relaxarea părului
Cum să previi / tratezi părul suprasolicitat
Există anumite moduri în care poți preveni sau trata părul care a fost deteriorat din cauza supra-procesării:
- Încearcă o nouă tunsoare, astfel încât vârfurile despicate să fie îndepărtate.
- Diminuează frecvența cu care îți coafezi părul.
- Investește în tratamente profesionale pentru păr.
- Aplică măști de păr fără produse chimicale.
- Folosește un spray de protecție împotriva căldurii înainte de a-ți expune părul la căldură (îndreptarea și ondularea părului).
Daune cauzate de căldură
Coafurile la modă astăzi sunt părul drept sau buclele bouncy. Ceea ce le face atât de populare este ușurința cu care îți poți coafa părul oricând acasă, cu ajutorul instrumentelor termice de coafare. Plăcile de îndreptat părul și ondulatoarele de păr au devenit cu siguranță cele mai bune prietene ale fiecărei fete atunci când vine vorba despre coafură.
Cu toate acestea, instrumentele de coafare care folosesc căldura sunt dezastruoase pentru părul tău, deoarece căldura și expunerea prelungită la aceasta pot afecta sănătatea părului tău pe termen lung. Dacă părul tău pare uscat și sfâșiat, trebuie să știi că deteriorarea părului este cauzată de căldură.
Cum se tratează o astfel de deteriorarea a părului
Vestea bună este că o astfel de deteriorare a părului poate fi tratată. Îți poți trata părul și poți reveni la textura originală.
- Poate nu vei avea exact aceeași strălucire ca înainte, însă categoric poți îmbunătăți semnificativ sănătatea părului tău. Vârfurile părului sunt cele mai predispuse la deteriorare. Prin urmare, dacă dorești să îmbunătățești sănătatea părului tău, categoric o nouă tunsoare te-ar ajuta.
- Tratamentul cu proteine va hrăni părul tău cu resursele de care are nevoie.Folosirea unei măști de protecție împotriva căldurii înainte de a utiliza orice instrument termic de coafare îți va proteja părul împotriva deteriorării.
Verifică preț Tratamente de păr pentru păr degradat AICI!
Deteriorări mecanice
Deteriorarea mecanică a părului apare în principal din cauza modului în care manevrezi părul în timpul coafării sau aranjării lui. Dacă ești mai brutală în timp ce îți perii sau desfaci părul, sau dacă îl ții frecvent prins într-o coadă de cal, atunci riscă să fie deteriorat.
Tot ceea ce pune tensiune pe părul tău poate provoca daune mecanice. Așadar, cu puțină atenție și îngrijire adecvată te poți ține departe de o astfel de experiență.
Cum să previi deteriorarea mecanică a părului?
Poți împiedica deteriorarea mecanică a părului doar prin simpla atenție la modul în care tratezi părul.
- Periază-ți cu delicatețe părul.
- Evită perierea părului umed, pentru că este mai puțin flexibil când este ud și se poate rupe ușor.
- Evită frecarea părului cu prosopul.
- Îndepărtează-ți părul cu delicatețe.
- Desprindeți părul încet și cu atenție.
- Aplică măști de păr care să-ți facă părul să moale și mătăsos la atingere.
Verifică preț Tratamente de păr pentru păr degradat AICI!
Daune cauzate de apa dură
Pentru unii oameni, mutarea într-un alt oraș poate avea un impact puternic asupra sănătății părului și asta din cauza apei. Apa dură este unul dintre principalele motive pentru care femeile din orașele mari suferă de căderea excesivă a părului.
Apa dură are o cantitate mare de silice, magneziu și calciu care provoacă ruperea părului, subțierea și deshidratarea sa. Mai mult, apa dură poate provoca mătreață si deteriorarea foliculilor de par.
Cum să-ți protejezi părul în astfel de circumstanțe?
Dacă orașul în care locuiești are o sursă de alimentare cu apă dură nu prea poți face nimic să schimbi asta. Cu toate acestea, există câteva modalități care te pot ajuta să-ți protejezi părul împotriva daunelor cauzate de apa tare.
- Clătirea părului cu oțet te poate ajuta să scapi de mineralele care s-au acumulat pe păr. Echilibrează pH-ul părului, netezește cuticulele și lasă părul proaspăt și moale.
- Clătirea părului cu lămâie poate fi benefică din aceleași motive ca oțetul.
- De asemenea, folosirea balsamurilor pe bază de apă reprezintă o altă soluție. Deși e un mod costisitor este totuși o soluție eficientă de a-ți proteja părul în astfel de circumstanțe.
- Filtrele de duș filtrează majoritatea mineralelor și calcarului din apa dură și fac apa suficient de blândă pentru părul tău.
- Poți folosi apă îmbuteliată pentru clătirea finală.
- Șampoanele clarificatoare sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a-ți proteja părul împotriva deteriorării cauzate de apa dură.
- Dacă dorești să oferi părului un finisaj lucios după spălare, un balsam care se lasă să acționeze pentru câteva minute bune poate face minuni.
Verifică preț Tratamente și măști de păr AICI!
Daune cauzate de expunerea la soare
Nu poți evita deteriorarea părului cauzată de expunerea la soare, pentru că pur și simplu nu poți sta în permanență în spații închise. Soarele poate usca, decolora și înăspri părul. Îl face poate chiar face să devina mai subțire și mai fragil.
Cu toate acestea, la fel cum îți îngrijești pielea prin aplicarea de protecție solară, este cumva logic că trebuie sa ai în vedere o protecție solară și pentru părul tău.
Cum să-ți protejezi părul de daunele provocate de soare?
Există câteva măsuri pe care le poți avea în vedere pentru a-ți proteja părul împotriva daunelor cauzate de expunerea la soare.
- Primul și cel mai evident mod este de a evita expunerea la soare cât mai mult posibil.
- Folosește o umbrelă sau acoperă-ți capul cu o pălărie, astfel încât părul să nu fie direct expus.
- Deoarece căldura soarelui poate deshidrata firul de păr, este recomandată utilizarea unui șampon hidratant și este important să te asiguri că părul tău primește hidratarea de care are nevoie.
- Încercă să eviți coafarea care implică căldură, mai ales dacă stai mult timp în aer liber în timpul zilei.
- Optează pentru fețele de pernă din mătase, astfel încât să nu pierzi puțina umiditate care mai rămâne în păr după o zi de expunere la soare.
Verifică preț Tratamente de păr cu protecție UV AICI!
Păr suprasolicitat
Poate că nu știi încă acest lucru, dar stresul poate avea un efect drastic asupra părului. Prea mult stres poate duce la deteriorarea și căderea părului. Perioadele prelungite de stres pot provoca modificări ale corpului, inclusiv ale părului. Stresul nu numai că determină modificarea texturii părului, ci și culoarea.
Cum să-ți protejați părul împotriva daunele provocate de stres
Stresul face parte din viața de zi cu zi. Cu toate acestea, ar trebui să fim atenți și la cum acesta ne afectează întreaga sănătate, inclusiv cea a părului. Vestea bună este că există modalități de a preveni deteriorarea părului în perioadele în care ești stresată.
- În perioadele de stres oamenii adaugă inutil și mai multă presiune vieții lor. Dacă nu dorești ca stresul să-ți afecteze părul, asigură-te că nu te înfometezi. O dietă sănătoasă vă oferi părului tău hrana de care are nevoie pentru a rămâne sănătos, chiar și atunci când treci prin perioade stresante.
- Stresul face părul uscat și fragil, ceea ce duce la ruperea acestuia. În perioadele de stres, evită orice coafură sau utilizarea de instrumente de încălzire pe păr.
- Folosirea cremelor de păr care conțin proteine, glicerol, aloe Vera și pantenol sunt bune pentru menținerea texturii părului în perioadele de stres.
- Taie vârfurile pentru a scăpa de capetele despicate.
- Folosește mișcări delicate în timpul spălării, uscării sau aranjării părului.
Verifică preț Tratamente și măști de păr AICI!
Daune cauzate de tratamente chimice
Pentru unii oameni, tratamentele chimice pentru păr, cum ar fi colorarea părului, reprezintă o parte importantă a rutinei lor de frumusețe. Le place să experimenteze stiluri noi. Pe cât de atractiv pare părul tratat chimic, pe atât de incredibil de dăunător este pe termen lung pentru părul tău.
Vopsirea și înălbirea părului sunt două dintre cele mai frecvente tipuri de tratamente chimice pentru care optează femeile. Deși tratarea chimică și opțiunile pentru coafurile permanente au primit o mediatizare deosebită, totuși, aceste tratamente chimice lasă părul să pară fad și uscat. Părul devine, de asemenea, fragil și mai predispus la rupere.
Cum să-ți protejezi părul împotriva daunelor cauzate de tratamentele chimice
În primul rând, ce mai bună și sigură metodă de prevenire este să evitați tratamentele chimice. În cazul în care ești totuși dispusă să faci un compromis, vestea bună este că există anumite modalități de a preveni deteriorarea părului.
- Alege tratamente cu hidratare intensă – cum ar fi tratamentele cu ulei fierbinte – care îți și hrănește profund părul și îl împiedică să arate fad și uscat.
- Bea cât de multă apă poți, astfel încât părul să rămână hidratat corespunzător.
- Incorporează alimente precum semințele de in în dieta ta, deoarece aceste alimente sunt bogate în acizi grași omega-3.
- Aplică un amestec de casă, cu ulei de canola și ulei de măsline. Te-ar putea ajuta să obții un păr mai strălucitor și mai sănătos.
Părul frumos este ca o coroană prețioasă pentru o femeie. Cu cât părul este mai sănătos, cu atât femeile tind să se simtă mai frumoase și mai încrezătoare în propria lor personalitate. Aparent, zilele în care femeile se simt cu adevărat în largul lor sunt zilele în care părul lor arată minunat.
Așadar, un aspect cu rol atât de important merită grijă și atenție, nu-i așa? Îngrijirea corespunzătoare a părului este esențială, deoarece nu este vorba doar despre păr, ci despre modul în care te simți și încrederea pe care ți-o oferă.
Verifică preț Tratamente pentru păr tratat chimic AICI!