tipuri de bucle diferite

9 tipuri de bucle diferite

Învață să-ți etalezi buclele și să te bucuri de acele ondulări din părul tău, să descoperi tipurile și diferențele subtile dintre ele, modurile în care le poți îngriji pentru ca astfel să te poți încânta din plin de buclele tale.

Pentru o lungă perioadă de timp, societatea nu a acceptat și nu a recunoscut faptul că 60% dintre toți oamenii au onduleuri în păr. În schimb, ni s-a spus că părul drept ar fi norma, iar cel creț deviația.

De sute de ani, femeile cu părul creț au apelat la diferite metode pentru a-și îndrepta părul, incluzând tratamente chimice pentru a obține un aspect similar cu cel al părului drept. Femeilor de culoare li s-a spus mai ales că părul lor natural arăta neîngrijit și că trebuia schimbat pentru ca ei să fie frumoși.

Poate că singurul lucru bun al secolului 21 este faptul că cel puțin pe hârtie, este considerat ca fiind secolul egalității. Incluzând și respectând oamenii indiferent de clasa socială din care fac parte, indiferent de culoare, crez, religie, etnie, sexualitate sau rasă este cu certitudine un lucru bun.

Odată cu această împuternicire revoluționară a tuturor indivizilor, a venit și acceptarea diferențelor dintre noi și implicit aprecierea părului creț natural ca un tip de păr care presupune în egală măsura atenție și îngrijire și nu corectare și negare.

În urma lărgirii perspectivelor, au fost introduse noi metode și tehnici de îngrijire a părului creț. Mărcile obișnuite de îngrijire a părului, care au promovat produsele pentru îndreptarea părului, promovează și oferă astăzi și produse special concepute pentru păr creț și chiar pentru toate tipuri de păr.

Oricât de diferite ar fi tipurile de păr, sănătatea și ingrijirea este mai presus de toate un aspect de interes comun.

Chiar și reclamele în care erau prezentate doar manechine cu păr lung, strălucitor și drept, includ astăzi și manechine care poartă și-și asumă cu mândrie buclele naturale și identitatea ; una deosebit de emoționantă a fost făcută chiar de Dove și o puteți urmări aici:

Te simți ceva mai mândră cu buclele tale? Rămâi aici, relaxează-te și descoperă multe alte tipuri de texturi de păr care există în afară de părul drept, varianta clasică!

Știința părului creț

Cum funcționează? Cum este posibil ca unii oameni să aibă părul buclat în mod natural și să crească din aceiași foliculi de păr? Ei bine, iată răspunsul: este vorba despre foliculi. Un folicul este un mic sac de celule care înconjoară fiecare rădăcină a părului.

Forma foliculului determină textura părului; cu cât foliculul pilos este mai plat sau mai oval, cu atât părul este mai curat. Unii oameni de știință cred că foliculii nu au prea mult de-a face cu știința părului creț și că este mai degrabă un aspect care ține de structura firului de păr .

Este important de știut că părul nu crește în totalitate egal; majoritatea persoanelor cu părul creț au o combinație de diferite texturi de ondulare, variind de la onduleuri simple până la cele încăpățânate pe diferite părți ale scalpului.

Textura părului este o combinație de model de buclă, volum și consistență. Aflând mai multe despre părul tău și înțelegându-i anatomia, te poate ajuta să ai o și mai bună rutină de îngrijire pentru păr.

Sistemul de clasificare a tipurilor de păr Andre Walker

Andre Walker, care a fost stilistul moderatoarei Oprah Winfrey timp de 25 de ani, a revoluționat tehnicile de tratarea a părului creț și a venit cu o clasificare a tipurilor de textură a părului. Le-a împărțit în patru categorii: șuvițe drepte, ondulate, crețe și kinky, fiecare categorie având două sau trei subtipuri.

Par ondulat

Foarte mulți oameni sunt binecuvântați cu păr ondulat. Acest tip de păr poate fi considerat undeva la mijloc, între tipul de păr drept și cel creț, cu mai multe caracteristici înclinate spre acesta din urmă. Părul ondulat se poate încreți cu ușurință și este nevoie de o mulțime de produse pentru a îmblânzi firele rebele.

Ondulat 2A

Persoanele care au această textură de păr au un aspect ușor dezordonat, ușor de îndreptat. Ele ar trebui să aibă grijă să nu-l îndrepte prea des pentru că acest tip de păr își poate pierde cu ușurință din vitalitate, oferindu-le un aspect fad.

Adesea, ondulările ușoare se pot încreți discret, deci este ideal ca părul să fie pe deplin hidratat. Din moment ce firele de păr sunt de obicei foarte subțiri, persoanele cu părul de tip Ondulat 2A ar trebui să fie atente la căderea părului din cauza lipsei de uleiuri.

Dacă părul devine prea slab, poate fi luată în considerare utilizarea unei spume de coafare, aplicată la bază, pentru a adăuga acel plus de volum.

Ondulat 2B

Părul ondulat de tip 2B se caracterizează printr-o coroană mai plată și onduleuri bine definite în formă de s, care încep la jumătatea lungimii părului. Șuvițele individuale de păr sunt mai groase decât cele de tip 2A și este nevoie de mai mult efort pentru a-l aplatiza. Aruncă o privire asupra părului natural al Salmei Hayek pentru a-ți contura o idee despre cum arată.

Ondulat 2C

Ondulat 2C

Tipul de păr ondulat 2C are un model de buclă bine definit în formă de s, care începe de la rădăcini. Părul este gros și mai înclinat spre încrețire. Datorită aspectului creț, este bine să adăugi multă umiditate lungimii părului, mai ales dacă locuiești în zone cu umiditate crescută.

Părul cret

De la bucle bine definite la bucle libere și tot ceea ce este între ele, părul creț este versatil în numeroasele sale forme naturale. Acestea ar putea fi groase și încrețite sau pot avea un fel de luciu care acoperă lungimea. Este împărțit de Andre Walker în trei categorii distincte.

3A Buclat

Părul actriței Zendaya este exemplul perfect al subtipului 3A. Buclele libere au un diametru de aproximativ 2-3mm și au o acoperire strălucitoare care oferă buclelor sclipirea de invidiat la care visăm mai toate. Ideal ar fi să eviți cât mai mult posibil atingerea părului, să nu mai vorbim despre pieptănare, făcând astfel vei preveni încrețirea șuvițelor.

Chiar dacă îngrijirea buclelor de tip 3A necesită un oarecare efort, te vei putea bucura de inele splendid încrețite care merită toată atenția ta.

Creț 3B

Buclele de tip 3B au o textură groasă, păstrând totuși aspectul unor inelări strălucitoare, elastice, care au o circumferință apropiată de cea a unui marker Sharpie. Acest tip poate deveni ușor prea uscat și fragil; prin urmare, necesită utilizarea unui balsam cu hidratare intensă și geluri de coafare pentru a-și păstra forma ideală.

Creț 3C

Textura părului de tip 3C este asemănătoare cu buclele de tip tirbușon, cu o circumferință mică, aproape de mărimea unui creion. Părul actriței Yara Shahidi este un exemplu excelent al acestui subtip. Acest tip de textură a părului este de obicei destul de groasă și densă.

Are mult volum natural, iar încâlcirea este o problemă serioasă pentru persoanele cu acest tip de păr. Se recomandă aplicarea produsului de îngrijire în timp ce părul este ud pentru a menține încrețirea sub control.

Kinky sau Coily

Denumit în mod obișnuit părul cu textură afro, părul kinky este de obicei destul de uscat și spongios. Șuvița de păr poate varia de la o textură moale și fină până la o textură groasă sau chiar aspră.

Bucla poate fi foarte strânsă, într-un model uniform sau poate avea o textură în zig-zag care începe chiar de la baza scalpului. Pentru că este deosebit de predispus la contracție, acesta trăsătură îi oferă fermecătorul aspect afro.

Există o concepție greșită despre părul kinky, că ar fi neregulat și dur; incontrolabil. Folosind produse de îngrijire adecvate poți cu ușurință păstra aspectul natural ale buclelor. În plus, ele vor putea fi foarte ușor de gestionat.

Kinky 4A

Buclele dense, elastice, în formă de s, au dimensiuni destul de înguste, cam de mărimea unui ac de tricotat. Se știe deja: cu cât este mai uscat tipul tău de păr, cu atât este nevoie de mai multă umiditate pentru a-l face să pară sănătos și strălucitor.

În acest caz, părul 4A trebuie să fie coafat în mod regulat pentru a nu-și pierde strălucirea. Multe persoane cu acest tip de păr folosesc balsamuri și creme pentru încrețire, pentru a le oferi buclelor acea doză suplimentară de hidratare pe care o necesită. Părul actriței Skai Jackson, prezentat aici, este un exemplu excelent al acestui tip de păr.

Kinky 4B

Acest tip de păr este foarte dens, la fel ca multe dintre aceste tipuri de păr, diferența fiind forma buclelor. Sunt atât de înguste, încât par să se îndoaie în unghiuri ascuțite, în formă de Z, amplificând vizual volumul.

Kinky 4B poate fi coafat în multe moduri dacă ești familiarizată cu structura părului. Se sugerează adesea ca acest tip de păr să fie tratat cu o mulțime de produse hidratante și diverse tehnici de spălare pentru a-l păstra sănătos și strălucitor.

Kinky 4C

Părul Kinky 4C este destul de asemănător ca aspect cu părul de tip 4B, cu excepția faptului că este mult mai fragil. Modelul în zig-zag, foarte strâns, este adesea abia perceptibil; acest lucru conferă părului un aspect rebel.

Are cea mai mare contracție din toate tipurile de păr (aproximativ 75% sau mai mult) și acest lucru îi face să se adune cumva pe verticală și să sfideze gravitația, în loc să crească în jos.

Îngrijirea părului creț

Este important să cunoști textura părului tău pentru a-i oferi cea mai bună îngrijire. Iată câteva sfaturi obișnuite, pe care ar trebui să le analizezi dacă ești interesată să faci minimul de efort pentru părul tău frumos și creț:

Nu-ți peria părul

Pieptănarea părului creț tulbură destul de violent modelul natural al buclelor, dând naștere unor încrețituri extrem de voluminoase. În schimb, pe părul umede, poți folosi un pieptene cu dinți largi.

Folosește șampon fără sulfat

Sulfatul îți curăță scalpul de uleiurile naturale necesare pentru ca părul să fie sănătos; folosește un șampon care are o cantitate mică de substanță chimică sau chiar cât mai natural posibil.

Verifică preț Șampoane de păr profesionale aici!

Folosește cantități generoase de balsam

Părul creț solicită mai multă hidratare pentru a menține  buclele în formă lor naturală. Balsamul fără silicon, care pătrunde în firul de păr, este ideal pentru că îl va face mai moale și mai strălucitor.

Verifică preț Balsamuri de păr profesionale aici!

Ia în considerare posibilitatea de a investi într-un balsam fără clătire

Balsamurile care nu necesită clătire hidratează mult mai mult firele de păr decât cele care se îndepărtează prin spălare. Vestea bună este că, dacă folosești deja un balsam fără silicon, pe baza de ingrediente naturale, ai putea să-l lași în păr pentru mai mult timp.

Aplică un ser protector

Pentru a menține hidratarea pe care tocmai ai oferit-o buclelor, ai nevoie de un ser pe care să îl aplici ușor pe lungimea firului de păr, la scurt timp după clătirea părului.

Încearcă să controlezi utilizarea tratamentelor termice

Sperăm că nu va fi o surpriză pentru tine faptul că tratamentele termice pot deteriora grav părul. Dacă folosești prea des uscătorul sau placa de îndreptat, ar fi bine să ai în vedere reducerea utilizării lor. Dacă totuși dorești să le utilizezi constant, asigură-te că aplici un spray de protecție împotriva căldurii, înainte de folosire.

Usucă-ți părul natural ori de câte ori ai ocazia

În loc să folosești uscătorul de fiecare dată, încercă să-ți usuci buclele natural. Poate fi un proces lung, dar este cel mai bun mod de a trata părul kinky.

Apelează la accesoriii de tipul unui difuzor

Un accesoriu de tip difuzor oferă părului o căldură scăzută, uniformă. Dacă nu poți usca părul la o temperatură scăzută, utilizează difuzorul pentru a da buclelor tale o textură frumos definită.

Află mai multe despre Uscătoare de păr aici!

Folosește o pernă de mătase / satin

Părul creț este în mod natural predispus la încâlcire. Folosirea unei fețe de pernă din mătase sau din satin va favoriza menținerea unui aspect sănătos și-ți va simplifica mult rutina de aranjarea a părului în diminețile în care tot ce-ți dorești este doar să mai dormi câteva zeci de minute în plus.

Metoda Curly Girl

Cartea „The Curly Girl Method”, de Lorraine Massey a determinat milioane de oameni să folosească tehnica autorului de spălare a părului pentru a avea cea mai bună îngrijire a buclelor naturale. Chiar dacă titlul cărții sugerează că este doar pentru femei, unii bărbați cu părul creț se ghidează și ei după recomandările din carte.

Metoda implică reducerea substanțelor chimice dăunătoare din compoziția produselor de îngrijire pentru păr și a rutinei de coafare pe bază de căldură, permițând astfel părului natural să-și recapete fantastic strălucirea naturală. CG ajută părul să-și păstreze modelul de ondulare, textura, luciul și previne deteriorarea acestuia.

Chimicale periculoase

Produse chimice precum sulfatul de lauret de sodiu, care se găsește în mod obișnuit în toate șampoanele, sunt utilizate și în detergenții pentru haine. Nu prea sună bine, nu-i așa? Nu ai nici o idee.

De fiecare dată când îți speli părul cu șampon obișnuit, care conține sulfat, nu faci nimic altceva decât să elimini uleiurile naturale ale scalpului, produse în mod natural pentru hrănirea părului. Cu cât îți speli mai des părul, cu atât părul tău va crește mai uscat și fără strălucire.

O altă substanță chimică dăunătoare pe care o conțin aproape toate balsamurile de păr este siliconul în numeroasele sale forme. Atunci când îți tratezi părul cu un astfel de balsam, acesta îți acoperă părul cu un strat strălucitor de silicon care poate perturba modelul natural al buclelor. Pentru părul kinky se recomandă evitarea folosirii oricăror produse pe bază de silicon deoarece poate provoca acumularea de fire rupte pe suprafața scalpului și implicit deteriorarea părului.

De asemenea, fii atentă și la alte substanțe din componența produselor pentru păr, care provoacă uscarea părului, cum ar fi alcoolul, care fac parte din rutina ta de aranjare a părului. Exemple de alcooli sunt etanolul, alcoolul etilic, alcoolul denat, alcoolul izopropilic, alcoolul izopropanol și alcoolul benzilic.

Alcoolii buni de găsit în lista ingredientelor sunt alcoolul cetearil, cetil, stearil și lauril.

Co-Spălare

Co-spalare

În loc să expui scalpul unor substanțe chimice dure, asemănătoare detergenților, Massey sugerează să curățați scalpul cu un balsam care nu conține silicon sau alcooli de uscare. Toate avertismentele împotriva utilizării balsamului pe scalp au referințe.

Low-Poo

Dacă observi că folosirea unui balsam pentru a spăla scalpul îți încarcă sau îngrașă părul deși ar trebui să-l facă mai viguros și strălucitor, ai putea încerca produsele celor de la LOW-Poo. Unii bloggeri CG recomandă fie obținerea unui șampon care are un volum foarte scăzut de lauret sulfat de sodiu, fie utilizarea șamponului normal doar o dată pe săptămână. Această metodă ajută la curățarea scalpului într-un mod mai sănătos.

Porozitatea părului

Pentru a avea grijă de părul tău creț, este esențial să știi cât mai multe despre el. Un aspect important în cunoașterea părului este porozitatea. Porozitatea unui fir de păr te ajută să-ți dai seama cât de ușor poate părul tău să absoarbă produsul de îngrijire a părului.

Dacă părul tău se usucă în câteva ore și este nevoie de efort pentru ca el să absoarbă apă, este posibil ca părul tău să aibă o porozitate scăzută. În caz opus, este probabil că părul să aibă o porozitate ridicată.

Părul cu porozitate scăzută are nevoie de căldură pentru a absorbi produsul, tocmai de aceea ai face bine să înfășori un prosop fierbinte în jurul capului odată ce ai aplicat balsamul. Daca părul tău are o porozitate ridicată, va trebui să adaugi o cremă pentru bucle sau un ser în cadrul rutinei tale de îngrijire a părului, astfel încât umezeala să rămână în interiorul firului de păr.

Dacă nu ești sigur cu privire la porozitatea părului, căută mai multe teste ușoare, de pe internet, care te pot ajuta să afli acest lucru.

Produse de coafare

Metoda CG recomandă utilizarea gelurilor de păr sau a cremelor de coafură pe părul umed, astfel hidratarea pe care te-ai străduit să o oferi părului nu se va evapora imediat din cauza umezelii sau a căldurii.

După aplicarea gelului, trebuie să lași părul să se usuce complet, indiferent dacă utilizezi un difuzor sau alte metode cu aer rece. După uscare, părul va fi protejat de pelicula gelului. Acest lucru împiedică apariția încâlcirilor în faza de uscare și păstrează buclele cu aspect lucios și sănătos.

Șampon uscat

Dacă consideri că spălarea prea des a părului nu funcționează pentru textura părului tău, poți alege fie un șampon uscat între spălări, fie poți încerca câteva metode răcoritoare care vor face buclele la fel de minunate pe cât sunt în prima zi de după spălare.

Poți chiar să-ți realizezi propriul șampon uscat urmând una dintre rețetele online.

Principala noastră sarcină, ca ființe umane, nu este să decidem ce fel de păr sau piele arată mai bine; de-a lungul anilor au fost impuse standarde de frumusețe artificială, care au creat discriminări. Astăzi, suntem suficient de înțelepți pentru a ști că diversitatea umană este ceva care nu doar că trebuie acceptat ca atare, ba mai mult este și o caracteristică minunată a speciei noastre. Întregul nostru proces evolutiv, localizarea geografică și mutațiile individuale, au determinat dezvoltarea unor trăsături fizice diferite, care sub nicio formă nu ne determină valoarea sau reduc din drepturi.

Diversitatea atributelor fizice este un motiv de bucurie; lumea n-ar mai avea același farmec dacă am fi cu toți identici, nu-i așa? Așadar, renunță la a-ți îndrepta mereu acele bucle superbe și hai să le îngrijim mai bine astfel încât tu să te bucuri de naturalețea lor!

Verifică preț Șampon uscat aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *