Ce este mai tentant să cumperi când vine vorba despre tunsoarea ta, vei opta pentru un aparat de tuns sau foarfece? Pentru ambele instrumente sunt argumente pro și contra. Alegerea ta depinde de nivelul tău de calificare și de tipul tunsorii pe care dorești să-l obții. Acest articol îți va oferi informațiile de care ai nevoi pentru ca tu să știi ce cumperi.
Ai intrat vreodată într-un salon de coafură, având o tunsoare specifică în minte pentru ca la final să obții o tunsoare complet diferită? Într-o altă ordine de idei, cred că ești deja familiarizată cu zicala „Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se îndeplinească’’.
Coafurile sunt extrem de individuale, iar tunsorile pot fi adesea dificil de realizat corect. Un stilist trebuie să găsească echilibrul perfect între lungimea pe care o dorești, textura părului și stilul tău de viață. Chiar și cea mai de bază tunsoare necesită o mână fermă, instrumentele potrivite și măiestria de a le utiliza corespunzător.
Ești interesată de acest domeniu sau poate dorești să ai grijă de aspectul tunsorilor celor dragi din familie între vizitele la salon? O mașină pentru tuns și un foarfece bun sunt principalele instrumente de care ai avea nevoie. Cu care dintre aceste opțiuni ai lucra cel mai bine? Care este mai ușor de manevrat?
Aparat de tuns sau foarfece? Prezentare și caracteristici
Aparate de tuns
Aparatele de tuns sunt mașini de ras electrice, special conceput pentru a tăia părul. Aceste dispozitive au o serie de lame ascuțite în interiorul carcasei. Funcționează pe baza unui motor, care le mișcă rapid dintr-o parte în alta, scurtând astfel părul.
Aparatele de tuns parul vin de obicei cu accesorii ajustabile. Pur și simplu alegi numărul corespunzător lungimii de păr dorite. Accesoriile protejează pielea capului și determină cât din păr va fi tăiat.
Curiozități: Mașinile de tuns părul au fost inventate de Nikola Bizumic, un frizer sârb, în jurul anului 1850. Investitorii sârbi au refuzat să sprijine financiar noul său dispozitiv și astfel frizerul a ajuns la un investitor britanic. Mașinile sale de tuns părul s-au dovedit a fi atât de apreciate încât Regina Victoria i-a acordat chiar un titlu pentru această invenție.
Pentru ce tip de tunsori vei avea în vedre utilizarea aparatelor de tuns părul?
Din punct de vedere tehnic, aparatele de tuns pot fi utilizate indiferent de lungimea părului tău. Cu toate acestea, sunt mai des utilizate în cazul tunsorilor de lungime scurtă, care includ stiluri precum:
- Tunsori Buzz
- Tunsori Standard
- Tunsori Cezar
- Tunsori Hawks și Pampadours
- Tunsori High and Tight
Aspecte pro
Multe dintre tunsorile scurte sunt rapide și simple, ideale mai ales pentru începători.
Aceste instrumente sunt ușor de utilizat. Pur și simplu fixezi accesoriul și activezi aparatul.
Cu un aparat de tuns părul este mult mai ușor să urmezi forma capului. Dacă ai un craniu simetric, probabil că vei obține cu ușurință o tunsoare simetrică.
Șuvițele scurte tind să crească vertical și nu pe orizontală, ceea ce face ca întregul aspect să dea impresia de mai mult volum și pot face părul să pară chiar mai gros.
Aparatele de tuns părul sunt, de asemenea, bune în a oferi, săptămână de săptămână rezultate consistente, fără un angajament mare.
Aspecte contra
Nu toate tunsorile sunt rapide și simple, mai ales atunci când intri în tot felul de detalii.
Întrucât părul este tuns scurt, greșelile devin automat mult mai vizibile.
Dacă vei opta pentru o tunsoare foarte scurtă, forma craniului va fi, de asemenea, mult evidențiată.
Singura modalitate de a ascunde eventualele greșeli legate de tunsoare este de a tăia și mai scurt.
Tunsoarea va crește rapid și poate arăta foarte diferită de la o săptămână la alta. Unele dintre aceste etape de creștere a părului ar putea avea un aspect cu adevărat incomod.
Aparatele de tuns pot deteriora părul?
Unele aparate bine întreținute și ascuțite îți vor tăia părul cu grijă, fără a deteriora părul. Aparatele neglijent întreținute pot prinde părul, rupând firele. De asemenea, pot zdrobi axul părului ceea ce va favoriza apariția capetelor despicate.
Apăsarea prea puternică asupra scalpului (de regulă în cazul utilizării unui aparat neglijent întreținut) poate duce la tăieri, zgârieturi și, eventual, fire de păr încarnate.
10 pași pentru o tunsoare ușoară utilizând aparatul de tuns
Cea mai simplă și clasică coafură este cel mai probabil tunsoarea Buzz. Iată cum o poți obține:
- Citește instrucțiunile de pe aparatul de tuns părul.
- Selectează setările potrivite. Poți opta pentru un stil clasic # 3 și implicit o tunsoare uniformă sau poți opta pentru o estompare blândă, în partea de sus a scalpului optând pentru o lungime mai mare a firelor de păr. În acest caz, pregătește și celelalte accesorii la îndemână. Un număr mai mare inscripționat pe accesoriu, înseamnă păr mai lung.
- Spală părul și usucă-l natural, cu prosopul.
- Așeză un prosop peste umeri pentru a împiedica că șuvițele tăiate să-ți cadă direct pe piele și să-ți provoace iritații.
- Fixează accesoriul pe care îl vei folosi și începe tunsoarea. Vei dori ca lama să meargă în sensul opus de creștere a părului. Vei merge din față înspre spate, în partea de sus și de jos în sus pentru partea din spate și părțile laterale.
- Dacă folosești mai multe accesorii, schimbă la cea mai mică treaptă și treci din nou peste secțiunile care ar trebui să fie mai scurte.
- Pieptănă părul și verifică tunsoarea. Compar-ți tunsoarea pe ambele părți laterale. Uită-te la tranzițiile dintre lungimi.
- Ajustează acolo unde este necesar.
- Nivelează marginile și suprafața scalpului din jurul urechilor cu un accesoriu pentru dimensiune scurtă.
- Îndepărtează părul tăiat de pe suprafața gâtului cu o pensulă voluminoasă și bucură-te de prima tunsoare realizată integral de tine!
Foarfece
Deși poți folosi tehnic orice pereche de foarfece pentru a tăia părul, este mult mai bine să le alegi pe cele concepute special pentru această sarcină. Le vei găsi sub denumirea de foarfece de frizer sau de coafură.
Spre deosebire de vechea pereche de foarfece pe care o ai prin casă, foarfecile adecvate pentru coafură sunt fabricate din metal de calitate. Își păstrează marginea ascuțită pe o perioadă mai lungă de timp și pot fi întreținute mai ușor.
Foarfecile tind, de asemenea, să fie ușoare, cu un dispozitiv de fixare a degetelor și un inel pentru degetul mare, care oferă stabilitate. Au un vârf ascuțit, însă nu contondent, pentru a facilita tăieturile de detaliu.
Curiozități: foarfecile par să fi fost inventate acum aproximativ 3000 de ani, în Mesopotamia antică. Cu toate acestea, nu au fost folosite pentru tunsori. Istoricii credeau că mesopotamienii își tundeau părul folosind cuțite sau săbii. Să sperăm că au avut mâini ferme.
Pentru ce fel de tunsori este mai bine să folosim foarfecile?
Ar putea fi folosit pentru aproape orice fel de tunsoare, chiar și pentru a crea un stil scurt, cu detalii. Acest lucru necesită, însă timp și multă practică. Opțiunile mai potrivite pentru începători sunt totuși tunsorile făcute pe un păr mediu spre lung, cu straturi minime. Gândește-te la:
- Tăieturi castron
- Boburi
- Boburi lungi (lobi)
- Tunsori mod
- Tunsori contondente
- Straturi subtile
De asemenea, poți opta și pentru un breton daca vrei să schimbi aspectul general.
Aspecte pro
Tunsurile simple pot fi foarte ușor de efectuat, uneori în mai puțin de 10 minute.
Foarfecile vă oferă versatilitatea de a țese, tăia cu vârful, tăia fâșii, crea straturi și efectua alte tehnici de precizie în tunsorile pentru care optezi.
Obții mai multe rezultate personalizate, care se pot juca bine cu textura părului, forma craniului sau stilului de viață pe care îl ai.
Aceste tunsori tind să crească mai bine și mai consecvent, o caracteristică a tunsorilor medii spre lungi în general, și nu neapărat o consecință a foarfecilor.
Este posibil să poți ascunde eventualele greșeli, despărțind părul diferit, până la redresarea greșelii.
Foarfecile sunt mai ușor de curățat, ascuțit și întreținut. De asemenea, ele nu au nicio componentă electronică care să cedeze în timp.
Aspecte contra
Foarfecile nu au accesorii de protecție. Îți folosești degetele (moi, delicate, cărnoase) pe post de strat protector, între foarfece și scalp. Așadar, fii atentă în timp ce lucrezi!
Foarfecile pot, dintr-o singură mișcare, tăia o șuviță foarte lungă de păr. Cu foarfeca, trebuie să tai secțiuni mici, pe rând. Acest lucru face ca tunsorile să dureze mai mult.
Poate fi de-a dreptul înnebunitor să încerci să fixezi părul ușor neuniform. S-ar putea să te trezești sărind dintr-o parte în alta, tăind și tăind fără totuși să obții simetria dorită.
Tunsorile simple, de lungime standard sunt rapid de învățat. Celelalte se complică cu fiecare șuviță tăiată.
Utilizarea foarfecii deteriorează părul?
Foarfecile ascuțite vor ajuta la obținerea unei tunsori perfecte, fără a deteriora părul. Cu toate acestea, lamele nichelate prind părul și marginile pot adesea zdrobi arborele părului, încurajând apariția vârfurile despicate.
În cele din urmă, privește-ți degetele și fii atentă la tunsoarea la care intenționezi să lucrezi. Foarfecile de tuns sunt foarte ascuțite. Trage cu grijă șuvițele atunci când lucrezi, mai ales în jurul urechilor.
15 pași pentru o tunsoare perfectă realizată cu foarfecile
Un prim pas important pentru părul mediu spre lung este alegerea unei tunsori simple, cu un singur strat. Aceasta are mai mulți pași decât tunsoarea mai sus descrisă, dar în linii mari este ușor de realizat. Iată ce trebuie să faci:
- Pregătește-ți toate ustensilele de care ai nevoie: pieptene, foarfece ascuțit, prosop și modelul dispus să încerce tunsoarea.
- Este recomandabil să lucrezi pe părul proaspăt spălat, pieptănat, fără produse aplicate. Părul drept și ușor ondulat este mai ușor de lucrat dacă este umezit. Când vine vorba despre părul creț este posibil, însă să obții rezultate mai bune dacă-l lucrezi în varianta uscată.
- Secționează părul. Pentru o tunsoare de bază ca aceasta, te poți descurca foarte bine și lucrând cu părul împărțit în doar două secțiuni. Pur și simplu folosește pieptenele pentru a trasa o linie de la mijlocul frunții până la vârful capului, continuând apoi în jos, până la ceafă. Asigură-te că secțiunile vor sta separate, prinzându-le cu o clemă sau un elastic pentru păr.
- Piaptănă secțiunea cu care lucrezi
- Prinde o șuviță mică de păr între degetele arătător și mijlociu ale mâinii. Trece-ți mâna cu delicatețe dinspre scalp spre vârful șuviței, oprindu-te cu aproximativ 2,5 cm înainte de capătul acesteia.
- Ține foarfecile în mâna dreaptă sau stângă, dacă ești stângace, și tăie un sfert de centimetru din dimensiunea părului pe care l-ai prins. Astfel vei obține o lungime de referință pe care o vei folosi pentru restul șuvițelor pe care le vei scurta, așadar încearcă să faci această primă tăiere cât mai uniformă.
- Lucrează mai multe șuvițe de păr în același stil, revenind asupra șuviței inițiale de orientare. Ajustează, prin tăierea vârfurilor, întregul păr, astfel încât toate firele să aibă aceeași lungime.
- Repetă procesul, lucrând în jurul părului. Dacă tunsoarea originală este mai scurtă în partea din față, înclină foarfecile în timp ce tai șuvița respectivă. În acest fel, vei continua să prinzi un sfert de centimetru cu fiecare tăiere.
- Desprinde cealaltă secțiune de păr și pieptănă-o.
- Ghidându-te după una dintre șuvițele deja lucrate în prima secțiune, ia-ți referința de lungime.
- Continuă tunsoarea acestei secțiuni prinzând șuviță cu șuviță, la fel cum ai făcut și în cazul primei secțiuni.
- Ajustează și bretonul, dacă există unul. Încearcă să tai mereu mai puțin decât ai crede că ar fi nevoie, pentru că bretonul, în general, tinde să pară și mai scurt după uscare. Poți oricând să tai mai mult ulterior, însă dacă tai prea mult din prima nu vei mai avea cum să pui părul la loc.
- Verifică tunsoarea. Ia două secțiuni de păr, de pe fiecare parte a capului, din aceeași zonă simetrică, cum ar fi chiar din zona urechilor, și unește-le într-un punct central. Ar trebui să se întâlnească chiar la mijloc dacă sunt egal tăiate și nicidecum într-o parte.
- Dacă nu sunt egale, taie partea mai lungă. Încercă să ajustezi puțin câte puțin, eventual să nu tai mai mult decât câțiva milimetri. Aici este ușor să intri în tunsoare mai mult decât ți-ai dori.
- La final, pieptănă din nouă și verifică dacă mai sunt șuvițe lungi care ies linia tunsorii tale.
Aparat de tuns versus foarfece: Care dintre ele câștigă confruntarea?
Aparatele de tuns au fost concepute pentru tunsori scurte și fac asta foarte bine. Din doar câteva mișcări rapide, chiar și un amator poate crea un rezultat satisfăcător. Unele efecte sunt chiar mult mai rapid și mai ușor de obținut cu un aparat de tuns decât cu foarfecile. Dacă știi că vei opta mai mereu pentru stiluri de tunsori mai scurte, aceasta este alegere cea mai bună.
Pe de altă parte, foarfecile se potrivesc mai bine pentru stilurile de tunsori medii și lungi. Îți oferă mai mult control și sunt mai potrivite pentru tăierea vârfurilor uscate sau atingerea delicată a straturilor în creștere. Foarfeca necesită, de asemenea, mai puțină întreținere, nu are un motor care se uzează și poate fi ascuțită fără prea multe dureri de cap. Dacă ai puțin mai mult timp și dorința de a învăța tehnici de tunsori, foarfecile sunt o investiție excelentă.
O ultimă sugestie: de ce nu amândouă? Multe tunsori moderne folosesc o combinație de ustensile. Dacă dorești să realizezi o tunsoare, ideal ar fi să le ai pe amândouă: mașina de tuns pentru decupările foarte scurte și foarfecile pentru a crea lungimea potrivită în partea de sus.