Utilizarea terapiei cu lumină în tratarea durerii

Tratament cu lumină roșie împotriva durerilor la nivelul genunchilor

Cu toții am suferit, la un moment dat, pe parcursul vieții din cauza durerii, fie ca rezultat direct al unei lovituri sau entorse, fie ca un simptom al anumitor afecțiuni cronice sau acute, precum artrita.

Așadar, știm că resimțirea durerii, în special a celei de tip cronic, poate răpi plăcerea din tot ceea ce iubim, la fel cum ne poate împiedica să ne trăim viața de zi cu zi, în parametrii normali de funcționare.

Tocmai de aceea, dacă ați avut astfel de probleme în trecut, probabil v-ați petrecut ore întregi căutând online remedii casnice eficiente sau dispozitive de uz casnic, care să vă poată ajuta în ameliorarea durerii.

În acest context, s-ar putea să vă surprindă faptul că diferite forme de terapie cu lumină există și au existat de mii de ani. Recent, o abordare modernă a acestor forme de terapie, le-a făcut posibilă utilizarea în tratarea unei serii de afecțiuni, de la probleme dermatologice, precum acneea, și până la dureri de spate.

Terapia cu lumină LED a fost inclusă întâi în mediul clinic, iar de câțiva ani această tehnologie a început să-și croiască loc și în casele noastre, dispozitivele de terapie cu lumină fiind în prezent disponibile și în variante accesibile și eficiente, destinate uzului casnic.

Dacă ați încercat terapia cu lumină roșie în trecut sau dacă doriți să încercați o nouă metodă pentru tratarea durerii, continuați să citiți acest articol pentru a afla ce este terapia cu lumină, cum funcționează, care sunt potențialele riscuri și cum poate fi utilizată în tratarea durerii cronice.

Ce este terapia cu lumină?

Terapia cu lumină, cunoscută și sub denumirile de helioterapie și fototerapie, este o formă de tratament, care a fost folosită de mii de ani pentru a vindeca aproape orice afecțiune, de la psoriazis și până la dureri cronice. Civilizații precum grecii antici, romanii și egiptenii foloseau expunerea la lumina naturală a soarelui, pentru tratarea diverselor afecțiuni.

De-a lungul timpului, terapia cu lumină a evoluat, în prezent fiind dezvoltate tehnologii care folosesc lumina artificială în tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Terapia cu lumină ultravioletă (UV) a fost utilizată ani la rând, până când a fost descoperită asocierea dintre expunerea la lumină UV și cancerul de piele.

În consecință, alte metode mai sigure au fost cercetate și ulterior implementate.

În anul 1998, NASA a dezvoltat un tip mai nou de diodă care emite lumină (LED), care era mai eficientă și mai stabilă decât orice alte tehnologii LED anterioare. Această nouă tehnologie LED, atunci  când este utilizată la lungimea de undă potrivită, s-a dovedit că este eficientă în vindecarea rănilor, întinerirea pielii, tratamentul durerii și alte aplicații clinice.

Cum funcționează terapia cu lumină roșie pentru tratarea durerii?

Pentru a înțelege cum funcționează terapia cu lumină roșie, trebuie să înțelegem, în primul rând, cum funcționează acidul adenozintrifosfat (ATP), care este un compus chimic responsabil pentru transportul și furnizarea de energie către și în interiorul celulelor, ajutând la îmbunătățirea funcției generale a organismului.

Atunci când corpul nostru este supus la stres (care poate fi cauzat de durere, vătămare, boli sau stres psihologic), celulele pot produce oxid nitric în exces, ceea ce poate duce la oprirea totală a producției de acid adenozintrifosfat, care se traduce prin moarte celulară, inflamație, dureri articulare etc.

Lumina roșie poate pătrunde suficient de adânc în stratul de piele, astfel încât țesuturile pot absorbi lumina, proces care ajută la descompunerea moleculelor de oxid nitric în exces și la restabilirea producției naturale de ATP.

De asemenea, lumina roșie poate îmbunătăți fluxul sanguin. Acest efect combinat al circulației sanguine sporite și al creșterii energiei datorate acidului adenozintrifosfat, nu numai că poate reduce inflamația, dar permite și celulelor să funcționeze mai eficient.

Îmbunătățirea fluxului sanguin se traduce printr-o cantitate mai mare de substanțe nutritive care ajunge la celulele organismului și prin eliminarea mai rapidă a reziduurilor din corp. Prin urmare, procesele celulare vor fi mai eficiente, iar țesuturile mai sănătoase.

În consecință, țesuturile fiind mai sănătoase, se inflamează mai puțin, se vindecă mai repede, iar durerea este, astfel, ameliorată. Așadar, terapia cu lumină roșie poate fi utilizată cu succes, în combinație cu alte metode de gestionare și reducere a durerii, precum medicamentele, exercițiile fizice și masajul zonelor dureroase.

Terapia cu lumină a fost folosită în tratarea durerilor acute, dar și cronice, în cadrul unor studii de specialitate, care au demonstrat că este eficientă în ameliorarea durerii, fără să înregistreze efecte adverse. De asemenea, acest tip de terapie este utilizat pentru tratarea diferitelor răni, ulcere sau afecțiuni dermatologice, cum sunt acneea și psoriazisul.

Terapia cu lumină verde pentru tratarea migrenelor

Femeie tânără suferă în pat din cauza unei migrene

În cazul în care nu ați avut vreodată cumplita neplăcere de a avea o migrenă, vă numărați printre cei norocoși. Migrenele afectează mai mult de 39 de milioane de oameni doar în SUA, fiind situată pe locul 3 ca și prevalență și locul 6 când vine vorba de gradul de invaliditate pe care îl induce.

Tocmai de aceea probabil, la fiecare 10 secunde, încă o persoană ajunge la camera de urgență acuzând dureri de cap intense. Migrenele nu sunt simple dureri de cap, acestea au adesea simptome precum tulburări de vedere, greață, vărsături, amorțeală și sensibilitate crescută la lumină, contact fizic și sunete.

De asemenea, migrenele sunt asociate frecvent cu tulburări de somn, anxietate și depresie.

Prin urmare, faptul că peste 41 de miliarde de dolari sunt cheluiți anual pentru tratarea migrenelor, nu vine ca o surpriză. Recent, a fost descoperită o metodă nouă de tratare a migrenelor, care presupune utilizarea terapiei cu lumină verde.

În ciuda faptului că fotosensibilitatea este un simptom al migrenelor, cercetările din domeniu au descoperit că lungimile de undă ale luminii verzi sunt cele mai puțin susceptibile să combat[ migrenele, iar la anumite intensități scăzute, pot avea chiar un efect liniștitor.

Există, de asemenea, dovezi care susțin utilizarea în mod regulat a terapiei cu lumină verde, deoarece, astfel, ar putea fi redusă atât severitatea, cât și rata de prevalență a migrenelor.

Desigur că este necesară efectuarea unui număr mai mare de cercetări în acest sens, însă acesta este un pas uriaș în direcția potrivită pentru tratarea migrenelor. În plus, este un tratament accesibil, care poate fi realizat cu ușurință în confortul propriei case.

Există multe dispozitive de terapie cu lumină destinate uzului casnic, acestea fiind diferite în funcție de zona pe care o tratează și de dimensiunea acesteia, astfel că sunt disponibile, la prețuri convenabile, atât dispozitive portabile și măști, cât și ecrane, ce tratează suprafețe mai extinse.

Terapia cu lumină pentru tratarea sindromului picioarelor agitate

Sindromul picioarelor neliniștite este cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom. Este o afecțiune comună care afectează sistemul nervos, în sensul că generează o dorință irezistibilă de a mișca picioarele, care crește în intensitate atunci când vine noaptea.

Așadar, acest sindrom are un impact negativ asupra calității somnului și este o cauză frecventă a prezenței durerii la nivelul picioarelor. Poate fi declanșat de lipsa somnului, cafeină, alcool, temperaturi ridicate sau de perioadele lungi de inactivitate fizică.

Tratamentele pentru sindromul picioarelor neliniștite includ evitarea factorilor declanșatori și verificarea prezenței altor afecțiunilor subiacente. Simptomele pot fi ameliorate cu mișcări ușoare și exerciții fizice.

În mod alternativ, este recomandat tratamentul medicamentos. Cercetările de specialitate efectuate, au analizat beneficiile utilizării terapiei cu lumină roșie pentru tratarea și prevenirea sindromului picioarelor neliniștite.

Studiile au relevat faptul că lumina de tip infraroșu, aplicată la nivelul gambelor timp de treizeci de minute, în mod regulat, poate reduce simptomele sindromului picioarelor neliniștite. Poate avea chiar efecte de lungă durată, simptomele fiind în continuare ameliorate, chiar și la 4 săptămâni după ultima ședință de tratament.

În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu, dar acesta este un alt pas important pentru utilizarea terapiei cu lumină în tratarea durererilor, fără efecte adverse.

Este terapia cu lumină roșie sigură?

Terapia cu lumină roșie este considerată a fi foarte sigură, chiar și atunci când vine vorba de utilizarea dispozitivelor de uz casnic, cu condiția să urmați cu strictețe instrucțiunile de folosire ale producătorului și să vă asigurați că achiziționați un dispozitiv brevetat, de calitate superioară.

Spre deosebire de anumite tratamente cu laser, precum epilarea cu laser, terapia cu lumină roșie nu presupune nici un fel de durere. Cu toate acestea, trebuie să aveți întotdeauna grijă să nu folosiți dispozitivul pentru intervale mari de timp, pentru a evita apariția bășicilor sau a arsurilor de piele.

Deși terapia cu lumină roșie este mai sigură pentru ochi, comparativ cu alte terapii care folosesc lumina, inclusiv lumina de tip UV, ar trebui să evitați întotdeauna să priviți direct în sursa de lumină, pentru a vă proteja ochii de deteriorare. De asemenea, puteți apela și la protecții speciale pentru ochi.

Cum puteți folosi un dispozitiv de terapie cu lumină roșie acasă?

Majoritatea dispozitivelor de terapie cu lumină roșie pentru tratarea durerii sunt disponibile în mai multe forme, astfel încât să poată trata zone diferite ale corpului, cum ar fi partea inferioară a spatelui, sau articulațiile.

Există, de asemenea, și dispozitive portabile destinate tratării unor suprafețe mai mici, dar care vă oferă posibilitatea de a controla cu mai multă precizie zona care va fi expusă la lumina LED.

Aceste dispozitive sunt de dimensiuni mai reduse, tind să fie mai accesibile și mai ușor de depozitat. Cu toate acestea, utilizarea lor necesită mai mult timp și sunt mai puțin eficiente pentru zonele mai extinse.

Pentru a vă ajuta să alegeți un dispozitiv de terapie cu lumină roșie, care să fie potrivit pentru nevoile dumneavoastră, am compus o listă cu cele mai bune 8 dispozitive de acest fel, care acoperă diferite nevoi și afecțiuni, inclusiv întinerirea aspectului pielii, ameliorarea durerii și stimularea producției de colagen.

Tratamente alternative pentru durere de încercat acasă

Dacă, din păcat, suferiți de durere cronică, șansele sunt ca nici un tratament să nu vă vindece complet sau să vă înlăture în totalitate durerea.

Terapia cu lumină roșie poate fi o metodă foarte eficientă de gestionare și ameliorare a durerii, însă în funcție de severitatea durerii dumneavoastră, este posibil să fie necesară utilizarea sa, în combinație cu alte metode de gestionare a durerii, cum sunt medicamentele, pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.

Deși nu ne propunem să vă oferim sfaturi medicale, neavând o pregătire acreditată în acest sens, iar toate tipurile de durere se manifestă diferit, vă prezentăm în continuare, câteva metode non-medicale de ameliorare a durerii, pe care le puteți lua în considerare ca niște alternative complementare la tratamentul cu lumină roșie.

Medicină complementară și alternativă (CAM)

Puteți merge pe o variantă naturală, cum sunt acupunctura, masajele, aromaterapia sau reflexoterapia, acestea fiind utile în gestionarea durerii cronice sau pentru recuperarea după o vătămare serioasă. Aceste metode pot reduce, de asemenea, stresul, ceea ce oferă organismului dumneavoastră capacitatea de a se vindeca mai repede

Dietă sănătoasă

O dietă neadecvată poate contribui la agravarea inflamațiilor, ceea ce duce la înrăutățirea durerii cronice. Optați, în schimb, pentru o dietă bogată în alimente cu proprietăți antiinflamatoare, cum sunt legumele cu frunze verzi, grăsimile sănătoase și nucile, care vă vor stimula energia și vă vor asigura o stare generală de bine.

În cazul care suferiți de afecțiuni, precum artrita, este recomandat să reduceți alimentele deosebit de acide, cum sunt roșiile, care pot agrava durerea.

Exerciții fizice

Da, poate părea ușor surprinzător, însă exercițiile fizice pot ajuta la reducerea simptomelor durerii cronice. În timp, inactivitatea vă poate slăbi articulațiile și mușchii, făcându-i mai sensibili la orice fel de mișcare. Menținerea mușchilor activi vă poate ajuta să vă redobândiți energia și să vă mențineți mușchii puternici și sănătoși, reducând, astfel, rigiditatea lor.

Dacă suferiți de durere cronică sau aveți dureri din cauza unei vătămări sau a anumitor afecțiuni medicale, consultați doctorul înainte de a efectua orice tip de exerciții fizice.

Concluzie

Sperăm că v-a plăcut scurta noastră explicație cu privire la utilizarea terapiei cu lumină roșie pentru  tratarea durerii. Terapia cu lumină a fost prezentă de-a lungul istoriei în diferite forme, iar în zilele noastre a devenit una dintre cele mai căutate terapii de tip non-invaziv și non-medical pentru gestionarea și ameliorarea durerii.

Terapia cu lumină roșie, atunci când este efectuată cu un dispozitiv de calitate, aprobat și certificat de autoritățile competente în acest sens, și cu lungimea de undă potrivită, este total sigură și eficientă, chiar și atunci când este utilizată pentru uz casnic.

În timp ce terapia cu lumină roșie este frecvent utilizată în tratarea diferitelor afecțiuni dermatologice, cum ar fi reducerea ridurilor sau a acneei, este, de asemenea, eficientă și în gestionarea durerii, fiind dovedit faptul că poate să scadă inflamațiile și să amelioreze problemele articulare, de tipul artrozei.

Ați încercat până acum terapia cu lumină roșie pentru tratarea durerii? Povestiți-ne în secțiunea de comentarii, de mai jos, care a fost experiența dumneavoastră și, de asemenea, ce alte metode de gestionare a durerii utilizați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de coafuri de nuntă

12 tipuri de coafuri de nuntă

Niciodată nu este prea devreme să îți planifici coafurile pentru nunta ta. Inspiră-te din acest top 12 cel mai îndrăgite tipuri de coafuri de nuntă,

Tipuri de păr

14 tipuri de păr îndrăgite de femei

Descoperă cele 14 tipuri de păr diferite pentru femei, cu imagini care să te ajute să înțelegi rapid diferențele subtile dintre ele. Întocmai precum culoarea

Tipuri de mustață

25 de tipuri de mustață diferite

Nu trebuie să fii Tom Selleck pentru a-ți lăsa mustața să facă parte din stilul care te reprezintă. Află mai multe despre numeroasele tipuri de