Terapia cu lumină roșie este o formă de fototerapie. În general, fototerapia presupune expunerea la lumină naturală sau la lumină emisă pe anumite lungimi de undă de către diferite surse de lumină, în funcție de indicațiile clinice. Expunerea la lumină poate fi prescrisă pe durate specifice de timp, iar în anumite cazuri dozele trebuie administrate în anumite intervale orare ale zilei.
Terapia cu lumină roșie pătrunde mai adânc în stratul de piele, comparativ cu alte lungimi de undă ale spectrului luminos, motiv pentru care reușește să întinerească aspectul pielii, fiind utilizat în tratarea a diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau rozaceea, ori chiar în susținerea și promovarea procesului natural de vindecare al rănilor.
Conținut:
Cum funcționează terapia cu lumină roșie?
Terapia cu lumină roșie este un proces în cadrul căruia pielea este expusă la o lumină de culoare roșie, lungimile de undă emise fiind de intensitate mică. Spre deosebire de alte lungimi de undă ale spectrului luminos, lumina roșie este absorbită mai adânc în stratul de piele, unde poate să încălzească și să aibă un efect benefic asupra celulelor și proceselor din corp.
Diferitele lungimi de undă ale spectrului luminos au efecte diferite asupra pielii, deci pot trata afecțiuni diferite. Terapia cu lumină roșie are aproape nici un efect secundar și poate fi utilizată cu succes în tratarea unei game diverse de afecțiuni.
Beneficii
Există multiple beneficii ale terapiei cu lumină roșie.
De exemplu, expunerea la lumină roșie poate să îmbunătățească circulația sângelui și, implicit, fluxul de oxigen și nutrienți care ajunge în celulele pielii, reducând astfel inflamațiile și promovând un drenaj limfatic mai eficient pentru a elimina reziduurile din piele.
De asemenea, acest tip de terapie determină creșterea producției de colagen și elastină, și de ADN (acid dezoxiribonucleic) și ATP (adenozintrifosfat). Prin urmare, terapia cu lumină roșie poate fi utilizată în tratarea a multiple afecțiuni, de la reducerea ridurilor fine de la nivelul feței, la ameliorarea psoriazisului sau a eczemei.
Ce este lumina roșie utilizată în cadrul terapiei?
Lumina emisă în cadrul terapiei cu lumină roșie variază în funcție de nevoile pacienților. Doctorii pot prescrie expunerea la diferite lungimi de undă ale spectrului luminos, pe diferite intervale de timp, pe baza afecțiunii ce urmează a fi tratată.
Pentru anumite afecțiuni sursa de lumină poate fi reprezentată de o lampă fluorescentă, în timp ce pentru altele lumina poate fi emisă prin intermediul unor diode, cunoscute și ca LED-uri. Alte surse de lumină folosite în terapia cu lumină roșie pot fi de tipul laser sau de tipul lumină polarizată (policromatică).
În aparatele ce emit lumină roșie și sunt destinate uzului casnic, sursa de lumină este reprezentată mereu de LED-uri, deoarece, astfel, aparatele pot fi utilizate și de persoane care nu au beneficiat de un training specific, fiind sigure și eficiente.
Este terapia cu lumină roșie sigură?
Terapia cu lumină roșie nu implică emiterea de raze ultraviolete (UV), acestea fiind o formă de radiație care poate ioniza celulele și declanșa dezvoltarea de diferite tipuri de cancer. Terapia cu lumină roșie folosește în schimb o lumină de intensitate mică care nu poate ioniza celulele, deci nu le poate cauza acestora diferite mutații.
Terapia cu lumină roșie este, așadar, considerată o modalitate sigură de tratament. Myakishev-Rempel et al. au demonstrat în cadrul unui studiu că terapia cu lumină roșie poate fi utilizată cu succes și în condiții sigure chiar și pe tumori canceroase preexistente, însă indicat ar fi să nu fie urmate astfel de terapii în acest context, în cazul în care medicul oncolog nu a prescris un asemenea tratament.
Îți poate afecta terapia cu lumină roșie ochii?
În sine, acest tip de terapie nu îți poate afecta ochii, însă sursa de lumină poate fi destul de puternică, motiv pentru care este indicat să nu privești direct în ea, la fel cum în general nu este indicat să privești nici în lumina soarelui.
Majoritatea aparatelor de terapie cu lumină roșie vin la pachet cu ochelari de protecție sau dacă nu, aceștia pot fi achiziționați separat.
Care sunt efectele secundare ale terapiei cu lumină roșie?
Au fost înregistrate până în prezent doar câteva efecte secundare ale acestui tip de terapie. De regulă, efectele secundare sunt minore, apar în rare cazuri și sunt de scurtă durată, cum ar fi: înroșirea pielii în zona tratată, umflarea zonei tratate sau uscăciune a pielii.
Poți să experimentezi și alte efecte secundare, de exemplu, descuamarea pielii sau apariția crustelor, atunci când terapia cu lumină roșie este utilizată concomitent cu administrarea de medicamente dermatologice prescripționate, luând forma unui nou tip de terapie, și anume terapie fotodinamică.
Cât de dese ar trebui să fie ședințele de terapie cu lumină roșie?
Frecvența tratamentelor cu lumină roșie este stabilită în funcție de afecțiunea care urmează a fi tratată, severitatea acesteia și dacă este utilizată ca o modalitate unică de tratament sau ca tratament adjuvant.
Anumite scheme de tratament implică mai multe ședințe pe zi, în timp ce altele presupun câteva ședințe pe săptămână sau chiar mai rar. În cazul în care plănuiești să te tratezi acasă cu aparate de terapie cu lumină roșie destinate uzului casnic, cel mai bine ar fi să mergi în prealabil la doctor pentru a stabili împreună cu acesta schema de tratament ideală pentru afecțiunea pe care vrei să o tratezi.
Kit-uri de uz casnic pentru terapia cu lumină roșie
Există o multitudine de kit-uri pentru terapie cu lumină roșie care pot fi utilizate cu succes și în siguranță în confortul propriei tale case.
Acestea includ măști faciale care vin cu protecție pentru ochi la pachet, dispozitive asemănătoare cu niște baghete luminoase care pot trata zone mai restrânse sau dispozitive mult mai mari destinate tratării unor zone mult mai mari ale corpului, cum ar fi spatele.
Alte aparate combină și beneficiile terapiei cu lumină albastră, care acționează la nivelul pielii ușor diferit pentru a maximiza beneficiile pe care le poți obține. Kit-urile sunt diferite în funcție de nevoile fiecăruia.
Cât durează până să vezi primele rezultate?
Pacienții pot experimenta o ameliorare rapidă a simptomelor, chiar și după o ședință de tratament. Totuși, rezultatele vor fi cu atât mai bune, cu cât te supui la mai multe sesiuni de tratament. De asemenea, te poți bucura mult timp de rezultatele obținute, chiar și după terminarea schemei de tratament.
Tratarea diferitelor afecțiuni prin terapia cu lumină roșie
Durere
Terapia cu lumină roșie poate să amelioreze cu succes durerea asociată cu diferite afecțiuni cronice. În anul 1992, Stelian et al. au relevat faptul că terapia cu lumină roșie este eficace în ameliorarea durerii și a imobilității genunchilor la pacienții cu osteoartrită.
Cel mai probabil această ameliorare vine ca urmare a îmbunătățirii funcțiilor mitocondriilor la nivel celular, datorată modului în care lumina penetrează stratul de piele.
Astfel, este promovat procesul natural de vindecare al pielii, la fel ca și producția de proteine și colagen. Atenție, terapia cu lumină roșie nu poate trata cauzele osteoartritei, însă poate ameliora cu succes simptomele acesteia. Terapia cu lumină roșie poate îmbunătăți mobilitatea și ameliora durerea și la pacienții cu dureri cronice ale zonei cervicale.
Sindromul picioarelor neliniștite
Mitchel et al. prin intermediul unui studiu, concluzionează faptul că terapia cu lumină roșie poate ameliora simptomele pacienților care suferă de sindromul picioarelor neliniștite, reprezentând o nouă modalitate eficientă de tratare a acestei boli.
Chiar și după o lună de la încheierea schemei de tratament, rezultatele se mențin. Nu a fost descoperit exact motivul din spatele acestei ameliorări, însă cel mai probabil este legat de îmbunătățirea circulației sanguine.
Probleme cu somnul
În general, oamenii sunt diurni, adică sunt treji în timpul zilei, motiv pentru care ciclurile zilnice de stare de veghe-somn sunt influențate de lumină. Lumina roșie este emisă pe o lungime de undă mai scăzută decât lumina albastră, care se regăsește la polul opus față de lumina roșie. Lumina albastră stimulează, în general, atenția, timpul de reacție și starea de spirit.
Totuși, expunerea la lumină albastră poate suprima producția de melatonină, care este un hormon ce promovează și susține somnul. Din acest motiv este recomandat să nu stăm cu ochii în televizor, telefon sau laptop înainte de somn. Pe de altă parte, lumina roșie suține producția de melatonină, încurajând astfel instalarea unui somn liniștit.
Acnee
Există numeroase studii de specialitate care discută despre modul în care terapia pe bază de lumină poate să trateze acneea. De exemplu, lumina roșie și cea albastră reprezintă cele mai eficiente tipuri de lumină care pot fi utilizate cu succes pe pielea cu tendință acneică ușoară sau moderată.
Terapia cu lumină roșie poate să reducă inflamația și să îmbunătățească circulația sângelui și a drenajului limfatic, având rezultate extraordinare chiar și la pacienții cu acnee chistică.
Melasmă
Terapia cu lumină roșie poate să reducă gradul de depigmentare al pielii la pacienții care suferă de melasmă.
Rozacee
Terapia cu lumină roșie poate să îmbunătățească circulația sângelui și să reducă inflamația, rezultatul constând în reducerea roșeții, mâncărimii și durerii, acestea fiind simptomele cel mai des întâlnite ale rozaceei.
Riduri
Având în vedere faptul că terapia cu lumină roșie crește producția de colagen și elastină, și îmbunătățește circulația sângelui, pacienții care doresc eliminarea ridurilor pielii înregistrează rezultate satisfăcătoare.
Un studiu realizat de Sommer et al. a relevat faptul că terapia cu lumină roșie, în special cea care este realizată prin intermediul tehnologiei LED, poate asigura întinerirea aspectului pielii și reducerea ridurilor pe termen lung.
Scădere în greutate
Există dovezi care sugerează faptul că datorită circulației sângelui îmbunătățite și a drenajului limfatic mai eficient, terapia cu lumină roșie poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus. Desigur, acest lucru este posibil doar atunci când concomitent este adoptat un stil de viață sănătos, ce presupune un regim alimentar adecvat și exerciții fizice regulate.
Susținerea procesului natural de vindecare al corpului
Numeroase studii din domeniu au relevat faptul că expunerea celulelor la lumină roșie emisă prin tehnologie LED, determină creșterea acestora cu până la 200% mai repede.
Acest lucru poate fi datorat producției mitocondriale crescute la nivel celular, astfel celulele având mai multă energie, la fel cum se datorează și circulației îmbunătățite a sângelui, celulele primind mai mult oxigen și nutrienți.
Prin urmare, terapia cu lumină roșie poate asigura vindecarea unor răni care altfel nu se vindecau, cum ar fi ulcerele diabetice, arsuri grave și răni survenite în timpul tratamentelor pentru cancer.