Indiferent dacă preferați o rutină de îngrijire formată din șapte pași (produse) sau două, noi suntem aici pentru a ne asigura că utilizați produsele în ordinea corectă.
Având la dispoziție o multitudine de produse variate pe piață, este ușor să apară confuzie în legătură cu ordinea corectă de aplicare a acestora.
De la acidul glicolic, la serurile cu vitamina C, la retinol și multe alte produse asemenea, rutinele de îngrijire a pielii nu mai presupun doar curățare, tonifiere și hidratare. Așadar, dacă vă întrebați în mod regulat care este ordinea corectă a aplicării produselor, noi suntem aici pentru a vă ajuta să reduceți gradul de confuzie.
Ordinea și pașii pe care trebuie să îi urmați, depind de tipul dumneavoastră de piele, motiv pentru care, atunci când citiți bloguri și articole online, trebuie să țineți cont de faptul că recomandările vin uneori din partea unor persoane care au un tip de piele diferit de al dumneavoastră, deci este posibil ca efectele să nu fie aceleași sau situația chiar să se înrăutățească.
De exemplu, pielea uscată și reactivă nu va avea nevoie de toner, iar uleiurile nu sunt potrivite pentru fiecare tip de piele. O modalitate bună de a vă aminti cum să aplicați straturile de diferite produse este următoarea: produsele mai subțiri, pe bază de apă, trebuie aplicate mai întâi, urmate apoi de produse pe bază de ulei, mai groase, iar pasul final este rezervat întotdeauna aplicării unui produs de tip SPF (în cadrul rutinei de dimineață).
Mai jos veți găsi ordinea corectă a aplicării produselor de piele, după recomandările experților.
Conținut:
Ordinea aplicării produselor în rutina de dimineață
Gel de curățare
Primul pas este reprezentat de spălarea feței cu un gel de curățare hidratant, pentru eliminarea produselor aplicate pe perioada nopții.
Toner
Dacă vă place să folosiți un toner, iar pielea dumneavoastră nu prezintă afecțiuni de vreun fel, puteți aplica toner-ul după ce v-ați spălat fața, dar dacă este absolut necesară aplicarea este încă un subiect dezbătut la scară largă, deoarece se întâmplă adesea să irite pielea.
Nu toate tipurile de piele au nevoie de toner, uneori, un spray hidratant este o opțiune mai bună.
Tonerele care conțin acizi AHA sau BHA (cum ar fi acidul glicolic sau acidul salicilic) sunt altă poveste, deoarece reprezintă un pas de exfoliere a pielii în rutina de îngrijire. Acestea vă pot ajuta dacă vă confruntați cu episoade de acnee, pori înfundați sau un ritm lent de regenerare celulară, în funcție de acidul, în funcție de acidul folosit.
Ser
Dimineața, este bine să folosiți ceva pe bază de antioxidanți, precum serurile cu vitamina C, deoarece acestea vă vor oferi o protecție suplimentară împotriva poluării din aer. Serurile hidratante pot fi utilizate în orice moment al zilei, iar recomandarea generală este aplicarea întâi a serurilor tratament și apoi a serurilor hidratante (cum este cel de acid hialuronic).
Cremă hidratantă/ulei
În funcție de tipul dumneavoastră de piele, asigurați-vă că alegeți o cremă hidratantă special formulată pentru o îngrijire corespunzătoare. Puteți alege o cremă hidratantă pentru ten gras, uscat sau mixt.
SPF
Protecția solară trebuie utilizată în fiecare zi, mai ales dacă utilizați acizi și/sau retinol în rutina dumneavoastră. Dacă vă expuneți la soare pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să reaplicați SPF-ul o dată la două ore.
Ordinea aplicării produselor în rutina de seară
Demachiere și curățare
Începeți prin a îndepărta machiajul și prin curățarea sebumului și a impurităților de pe față. Pentru o curățare dublă, puteți folosi apoi din un gel de curățare hidratant.
Verifică preț Soluții Demachiante aici!
Masca
O întrebare frecventă este legată de locul ocupat de măsțile faciale în ordinea produselor de îngrijire a pielii. Răspunsul este simplu, după curățarea tenului, înaintea tuturor celorlalți pași, de aproximativ două ori pe săptămână.
Verifică preț Măști pentru Ten aici!
Toner
Retinol (nu trebuie utilizat împreună cu acizi AHA/BHA)
Retinolul este cunoscut drept un acid destul de puternic, așa că în zilele în care îl aplicați, evitați oricare alte produse care conțin acid pentru a evita posibilele reacții adverse. De asemenea, aveți grijă întotdeauna să îl aplicați seara și să folosiți un produs cu factor de protecție solară pe timp de zi, deoarece este un acid fotosensibilizant.
În funcție de sensibilitatea pielii dumneavoastră, veți dori să începeți utilizarea treptată a retinolului și cu o concentrație mică la început.
Utilizarea altor produse topice după aplicarea retinolului va dilua ingredientul activ, vitamina A, și va reduce eficacitatea acestuia.
Verifică preț Tonere Faciale aici!
Ser
Din nou, după cum am menționat și anterior, aplicați mai întâi serurile tratament – aici este inclus și retinolul – și serumurile hidratante ulterior.
Verifică preț Tratamente și Seruri pentru Ten aici!
Cremă hidratantă/ulei
Finalizați rutina de seară cu o cremă hidratantă sau o cremă de noapte special destinată tipului dumneavoastră de piele, iar pentru cazurile de piele deosebit de uscată, puteți aplica și un strat de ulei pentru a păstra un nivel adecvat de umiditate în piele.
Verifică preț Creme Hidratante aici!
Există produse care nu pot fi folosite împreună?
Din ce în ce mai mulți dintre noi folosim în mod obișnuit ingrediente puternice pentru piele, precum acizii și retinolul, deci este important să știm care dintre aceste substanțe tari nu merg folosite împreună.
Evitați folosirea în același timp a mai multor produse cu proprietăți iritante. Un exemplu în acest sens ar fi evitarea aplicării acizilor AHA, cum ar fi acidul glicolic, împreună cu retinol sau oricare alte creme derivate din retinol. Cele mai multe persoane nu pot tolera utilizarea acestora în aceeași zi, așa că cel mai indicat ar fi să alegeți doar unul dintre ele și să le alternați pe zile, dacă nu cumva medicul dermatolog v-a recomandat o schemă de tratament diferită.
Aveți grijă în special dacă aveți un ten sensibil, deoarece puteți înrăutăți starea pielii dumneavoastră.
Ce produse nu trebuie să folosiți în timpul zilei sau noaptea?
Cremele cu vitamina A, cum ar fi retinolul sau retinaldehida, pot crește sensibilitatea pielii la soare, deci ar fi ideal să le aplicați seara, iar în mod obligatoriu, dimineața următoare trebuie aplicat un produs cu factor de protecție solară. Același lucru este valabil și pentru utilizarea acizilor, fie ei AHA sau BHA.
Antioxidanții, precum vitamina C, pot fi folosiți atât dimineața, cât și seara, însă, dat fiind faptul că oferă o formă de protecție împotriva radiațiilor UV și a poluării, este recomandat să îi utilizați mai degrabă dimineața.
Câte produse de tip acid sunt prea multe?
În prezent, acizii vin aproape în fiecare formă de utilizare, de la gel de curățare, până la toner, ser și hidratant. Așadar, care este limita sigură pentru câte produse AHA/BHA puteți utiliza simultan?
Depinde de cât de reactivă este pielea dumneavoastră și, de asemenea, de nevoile individuale ale pielii. Acizii au un potențial destul de iritant pentru piele și pot provoca roșeață, exfoliere excesivă și sensibilitate crescută, așa că este mai bine să optați pentru un produs și să adăugați altele numai dacă există încă o nevoie clinică și pielea dumneavoastră este capabilă să-l tolereze. Nu trebuie să folosiți orice acid doar pentru că puteți!
Dacă aveți piele grasă sau episoade de acnee, alegeți acidul salicilic. Dacă doriți să vă neteziți și să vă hidratați pielea, optați pentru acidul lactic. Și dacă vreți să reduceți aspectul petelor mai închise la culoare de pe piele sau să vă ameliorați ridurile, mergeți pe acidul glicolic.
Pentru persoanele care nu pot tolera niciunul dintre acizii enumerați mai sus, acidul mandelic poate fi mai puțin iritant de utilizat, deoarece moleculele mai mari nu pătrund la fel de profund în piele.
Și acum pentru a recapitula ordinea corectă a utilizării produselor din rutina de îngrijire a tenului:
- Gel de curățare
- Mască (seara, maxim de două ori pe săptămână)
- Toner
- Retinol (seara)
- Ser
- Cremă hidratantă/Ulei
- SPF (în timpul zilei)
Așadar, acum știți care este ordinea corectă de aplicare a produselor din rutina dumneavoastră de îngrijire a pielii, așa că nu mai aveți nici o scuză pentru eventualele greșeli în acest sens. Dumneavoastră în ce ordine obișnuiți să folosiți produsele din rutina de îngrijire a tenului?
Citește și: