Produse ce susțin igiena orală - ață dentară, periuță de dinți și pastă

Irigator oral sau ață dentară? Ce metodă este mai eficientă?

Probabil veți fi întrebați aproape de fiecare dată când mergeți la medicul stomatolog dacă folosiți instrumente de curățat dinții interdentar în mod regulat. Nu mulți dintre noi putem spune cu adevărat că o facem. De fapt, doar jumătate dintre americani folosesc asemenea instrumente și aproape una din cinci persoane nu utilizează deloc.

Instrumentele de curățare interdentară îndepărtează resturile alimentare, placa și bacteriile blocate între dinți, zone unde periuța de dinți nu ajunge, ceea ce înseamnă că pot maximiza eficacitatea periajului dentar.

Prin urmare, tehnicienii din domeniul stomatologiei recomandă, cu susținerea Asociației Americane Dentare (ADA), utilizarea cu regularitate a aței dentare sau a irigatoarelor orale (cunoscute și ca dușuri bucale), care descriu curățarea interdentară ca fiind „o parte esențială a îngrijirii dinților și a gingiilor”.

Asociația Americană Dentară și-a susținut în anul 2016 poziția în ceea ce privește curățarea interdentară, atunci când au fost puse la îndoială beneficiile utilizării aței dentare sau a dușului bucal, și în continuare recomandă folosirea o dată pe zi a instrumentelor de curățare interdentară, ca o metodă complementară de îngrijire a dinților, pe lângă periajul lor de două ori pe zi, pentru a menține sănătatea orală.

Există mai multe tipuri de instrumente de curățare interdentară, fiind disponibile pe piață o multitudine de produse dedicate, de la bețișoare de lemn la perii interdentare, iar acum chiar și dispozitive de irigare orală, de asemenea, cunoscute sub numele de irigatoare orale sau dușuri bucale.

Acestea devin din ce în ce mai populare, motiv pentru care ne vom concentra în continuare pe una dintre cele mai populare mărci de dușuri bucale, Waterpik.

Metode de curățare interdentară

Ce este Waterpik?

Waterpik este un brand de dispozitive dedicate îngrijirii dentare care produce o gamă largă de irigatoare orale. De asemenea, face și periuțe de dinți electrice, dar, după cum am menționat anterior, astăzi vom discuta despre dușurile bucale Waterpik.

Un irigator oral este un dispozitiv de curățare interdentară, care direcționează un jet subțire de apă între dinți și de-a lungul liniei gingiei pentru a îndepărta resturile alimentare și placa. Waterpik este cel mai popular brand, cel mai probabil datorită asocierii cu Asociația Americană Dentară.

Echipa noastră a testat cele mai populare modele de irigatoare orale, inclusiv câteva produse de brandul WaterPik și a rămas plăcut impresionată de rezultate.

Dușurile bucale Waterpik au primit sigiliul de acceptare ADA pentru siguranța lor și pentru dovada că sunt eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și, implicit, în reducerea și prevenirea gingivitei.

Ce este ața dentară?

Probabil că știți deja răspunsul la această întrebare, dar oricum vom vorbi despre asta. Ața dentară este o ață subțire pe care o puteți introduce în spațiile dintre dinți pentru a îndepărta placa dentară și resturile alimentare.

Este cea mai cunoscută metodă de curățare interdentară, deși este nevoie de puțină pricepere pentru a o folosi corect și eficient, așa că, dacă nu aveți prea multă dexteritate, poate fi dificil să folosiți apa dentară, și uneori chiar dureros.

Ce metodă este mai eficientă? Dușul bucal sau ața dentară?

Irigatoare orale Waterpik

Irigator oral Waterpik

Studiile clinice efectuate pe irigatoarele orale Waterpik au descoperit că acestea sunt mai eficiente cu 51% în reducerea gingivitei, de două ori mai eficiente în reducerea sângerărilor gingivale și cu 29% mai eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene. Așadar, irigatoarele orale Waterpik vă pot menține dinții și gingiile mai sănătoase, și trebuie să le folosiți doar un minut pe zi.

Pe lângă faptul că pot curăța zone ale gurii la care periuța de dinți nu poate ajunge, le puteți folosi și pentru curățarea zonelor la care nici ața dentară nu poate ajunge, cum ar fi buzunarele parodontale sau buzunarele din jurul măselelor de minte.

Verifică preț Irigatoare/dușuri Bucale Waterpik aici!

Ața dentară

Un studiu realizat în 2008 pe mai multe perechi de gemeni, a comparat efectele periajului dentar combinat cu folosirea aței dentare cu efectele utilizării doar a periuței de dinți, confirmând, astfel, faptul că ața dentară reduce semnificativ abundența de bacterii din gură, care sunt asociate cu bolile gingivale și cariile dentare.

Acest studiu a fost realizat pe parcursul a doar două săptămâni, iar rezultatele ne sugerează că o rutină în care ața dentară este inclusă, este extrem de benefică pentru sănătatea orală.

Irigatoarele orale Waterpik vs. ața dentară pentru aparat dentar?

Irigatoarele orale Waterpik sunt considerate a fi de trei ori mai eficiente decât ața dentară pentru curățarea aparatelor dentare.

Studiul realizat de producători a constatat că utilizarea dușurilor bucale Waterpik este de peste trei ori mai eficientă decât ața dentară și de cinci ori mai eficientă decât utilizarea doar a periuței de dinți în reducerea plăcii bacteriene.

De asemenea, irigatoarele orale sunt cu 26% mai eficiente decât ața dentară și cu 53% mai eficiente decât utilizarea doar a periuței de dinți în reducerea sângerărilor gingivale.

Ușurința cu care pot fi manipulate irigatoarele orale pentru a direcționa jetul de apă către dinți și gingii, face utilizarea acestora ideală pentru curățarea aparatelor dentare. Puteți curăța cu ușurință în spatele firelor, eliminând resturile alimentare care rămân prinse, lucru greu de făcut cu ața dentară.

Cu toate acestea, irigatoarele orale nu înlocuiesc periajul dinților, așadar, pentru a vă menține sănătatea orală, asigurați-vă că vă curățați dinții și aparatul dentar cu o periuță de dinți de două ori pe zi. Nu uitați și de folosirea apei de gură.

Ce metodă este mai ușor de folosit?

Este nevoie de puțină îndemânare pentru a utiliza în mod corespunzător atât un irigator oral, cât și ața dentară. Cu toate acestea, dacă nu știți să folosiți ața dentară, vă puteți alege cu ușurință cu gingii dureroase și sângerări gingivale, deoarece este ușor să vă lăsați duși de val și să utilizați ața dentară cu mai multă vigoare decât e necesar.

În cazul irigatoarelor orale această problemă aproape că nu există.

Pe de altă parte, aveți mai multe șanse să faceți mizerie cu un irigator oral! Pentru a minimiza acest risc, asigurați-vă că vârful irigatorului este în gură înainte de a porni jetul de apă. Este recomandat să vă aplecați deasupra chiuvetei, în timp ce folosiți dușul bucal, astfel încât să puteți lăsa apa să se scurgă din gură.

Cu un pic de practică, în curând veți stăpâni tehnica modului de utilizare a unui irigator oral!

Practicabilitate

Știți acum cât de eficient este un irigator oral, comparativ cu ața dentară, însă care este mai ușor de transportat? Există o multitudine de modele de irigatoare orale Waterpik, inclusiv cele destinate utilizării doar acasă, cele care includ o periuță de dinți electrică și modelele portabile. Există chiar și modele special construite pentru a ajuta la albirea dinților!

Prin urmare, există un design care să se potrivească indiferent de cerințele dumneavoastră. Dacă nu vreți să călătoriți cu irigatorul oral și aveți un spațiu generos în baie, atunci ar trebui să luați în considerare achiziționarea unui model standard. Tot ce trebuie să faceți este să vă amintiți să îl umpleți cu apă înainte de a-l utiliza.

Pe de altă parte, dacă aveți un spațiu limitat în baie sau doriți să îl puteți transporta cu ușurință, alegeți o opțiune de irigator oral alimentat cu acumulatori, cum ar fi WaterPik Travel Flosser, care dispune chiar și de o carcasă.

Sigur, va ocupa mai mult spațiu în valiză decât o cutie cu ață dentară, dar este, fără îndoială, ușor de ambalat și de transportat. În plus, bateria ține undeva între 1 și 2 luni, astfel încât să puteți obține beneficiile utilizării unui irigator oral chiar și în călătoriile de lungă durată.

Concluzie

Sperăm că acum înțelegeți mai bine cum funcționează irigatoarele orale Waterpik în comparație cu folosirea aței dentare obișnuite. Dușurile bucale Waterpik înregistrează rezultate deosebite în studiile lor clinice, mai ales în îngrijirea aparatelor dentare.

Desigur, nu există nimic care să ne oblige să alegem un tip de curățare interdentară în detrimentul altui tip. Combinând ambele tipuri de curățare interdentară în rutina dumneavoastră dentară veți avea parte de o sănătate orală de invidiat. Doar să nu fiți prea viguroși cu ața dentară!

Puteți citi mai multe despre beneficiile curățării interdentare aici și nu uitați să consultați recenziile noastre despre cele mai bune irigatoare orale de pe piață!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *