Epilarea – și dacă îndepărtați sau nu părul de pe corp – este o alegere foarte personală. Și când vine vorba de părul de pe față, este și o alegere sensibilă. Adică literalmente. Pielea de pe față este mai delicată decât cea de pe picioare, deci este important să oferiți mai multă atenție metodelor de îndepărtare a părului, pentru care optați.
În timp ce îndepărtarea părului de pe majoritatea părților corpului nu este mare lucru, îndepărtarea acestuia de pe față necesită o atenție suplimentară. Cicatricile de la epilare, electroliză sau tratamentele cu laser, pot merge foarte ușor către rezultate nedorite, plus că sunt mult mai greu de mascat pe față, decât pe corp.
Iar unele metode sunt mai potrivite pentru anumite tipuri de creștere a părului, decât altele.
Indiferent de tipul de îndepărtare a părului pe care îl luați în considerare, este important să acordați atenție pielii dumneavoastre. Dacă observați umflături, fire de păr îngroșate sau sensibilitate, atunci metoda de îndepărtare a părului s-ar putea să nu fie potrivită pentru pielea dumneavoastră.
Este recomandat să începeți întotdeauna cu pielea bine hidratată, deoarece cu cât este mai flexibilă pielea, cu atât este mai puțin probabil să se irite sau inflameze în urma îndepărtării părului.
Exfolierea o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a îndepărta orice celule moarte de la suprafața pielii, va ajuta la prevenirea firelor de păr crescute sub piele, iar finalizarea procesului de epilare cu loțiune sau ulei va menține pielea hidratată și protejată.
Iată ce recomandă specialiștii pentru îndepărtarea fiecărui tip de păr facial
Păr nazal
Regiunea din interiorul nasului nu este super accesibilă, astfel încât tunderea sau smulgerea tind să fie opțiunile valabile pentru gestionarea părului din această zonă. Acestea fiind spuse, întrucât smulgerea îndepărtează complet părul din folicul, ceea ce creează o oportunitate pentru dezvoltarea infecțiilor și a umflăturilor, tunderea părului din nas este opțiunea ideală.
Un dispozitiv de tuns simplu, cu baterie, oferă o îndepărtare rapidă, ușoară și cu risc redus de iritații.
Mustață
Modalitatea pe care o alegeți pentru îndepărtarea părului din această regiune sensibilă, de deasupra buzelor, este o decizie foarte personală.
Pentru persoanele cu păr facial mai închis la culoare și piele mai deschisă, epilarea cu laser este o opțiune bună. Având în vedere faptul că laserul se focusează pe un pigment mai întunecat, obține cele mai bune rezultate.
Părul mai deschis, care are mai puțin pigment, înregistrează rezultate mai puțin eficiente în cazul epilării cu laser. Căderea părului poate fi observată după cel puțin trei ședințe și se pot obține rezultate complete în cel mult șase sau opt sesiuni.
Trebuie să aveți grijă la îndepărtarea părului cu laser pe față, din cauza apropierii zonei tratate de zona ochilor. Ochelarii de protecție destinați purtării în timpul tratamentelor cu laser, trebuie purtați obligatoriu în timpul sesiunilor de epilare, pentru a proteja ochii de o posibilă deteriorare permanentă.
Medicii dermatologi nu recomandă epilarea mustății cu ceară, deoarece această modalitate de epilare duce, în mod regulat, la creșterea firelor sub piele.
Părul de pe bărbie
Pentru firele de păr enervante din bărbie sau de pe obraji, este, de asemenea, recomandată îndepărtarea permanentă a părului cu tratamente cu laser. Cu toate acestea, această metodă este ideală doar pentru părul închis la culoare, întrucât este posibil ca firele de păr grizonate, albe sau blond deschis să nu fie eliminate de laser.
Și există doar anumite lasere care sunt sigure pentru pielea închisă la culoare – asigurați-vă că mergeți la un tehnician autorizat, care este echipat pentru a trata pacienții cu pielea închisă la culoare.
Pacienții care urmează tratamente de epilare cu laser în aceste zone, se pot aștepta la o eliminare definitivă a părului în proporție de 80-90 la sută. Părul rămas este adesea mult mai subțire decât a fost înainte de urmarea tratamentului.
Puful facial
Poate fi greu să scăpați de puful facial, care sunt practic fire de păr foarte subțiri, cu metode tipice de îndepărtare a părului, precum ceara și pensatul. Cea mai bună modalitate de a îndepărta puful facial este cu ajutorul procedurii de dermaplanare, pe care o puteți solicita de la medicul dermatolog sau de la esteticianul dumneavoastră.
În timpul procedurii, este folosit un bisturiu chirurgical pentru a elimina ușor puful facial și celulele moarte de la suprafața pielii. Rezultatul este o piele moale, fără păr și exfoliată. Sună bine, nu? Spre deosebire de epilarea cu laser, rezultatele procedurii de dermaplanare sunt temporare și trebuie repetate la fiecare patru săptămâni.
Sprâncenele
Metodele adecvate pentru îndepărtarea părului sprâncenelor sunt reprezentate de pensare și epilare cu ceară. Însă, aceste metode sunt, desigur, temporare, deși dacă exagerați cu pensatul este posibil să ajungeți la pierderea permanentă a părului.
Prea multă pensare sau epilare, mai ales la vârste fragede, poate traumatiza și, în cele din urmă, ucide foliculii de păr, rezultând într-o subțiere permanentă a sprâncenelor.
Dacă permanent este obiectivul dumneavoastră, vă puteți trata sprâncenele cu laser, însă problema intervine atunci când, posibil, vă veți dori niște sprâncene mai groase (mai ales dat fiind faptul că tendințele se schimbă mereu), deoarece este posibil să nu mai puteți să le mai creșteți din nou. Însă, epilarea cu laser a sprâncenelor poate fi folosită pentru a elimina monosprânceana.
Perciunii
Dacă vreți să scăpați permanent de părul din zona perciunilor, atunci epilarea cu laser este soluția perfect sigură și eficientă. Pentru cei care vor să păstreze din perciuni și doar să aranjeze părul din această zonă, lama de ras este cea mai bună soluție, deoarece vă oferă un control deplin asupra cantității de păr pe care o eliminați.
La fel ca în cazul celorlalte părți ale corpului pe care folosiți lama de ras, este recomandată exfolierea de cel puțin două ori pe săptămână și hidratarea constantă a pielii, pentru a înmuia părul și foliculul.
De asemenea, rezistați nevoii de a vă rade în sens opus direcției de creștere a părului – da, această modalitate vă poate oferi o piele super fină, însă firele de păr pot crește înapoi în piele, mai degrabă decât în sus și în afara epidermei.
Așadar, acesta este ghidul dumneavoastră ideal de îndepărtare a părului nedorit de pe față. Trebuie doar să găsiți metoda preferată și să încercați, pentru a vedea cum reacționează pielea dumneavoastră. Dumneavoastră cum obișnuiți să vă îndepărtați părului facial nedorit?
Citește și:
Verifică preț Pensete Profesionale aici!