Terapia cu lumină roșie este considerată una dintre cele mai sigure și tolerate cu succes de majoritatea indivizilor modalități de tratament ale diferitelor afecțiuni. Tehnologia din spatele acestui tip de terapie a fost folosit chiar și de cercetătorii din cadrul NASA.
Spre deosebire de solarele destinate bronzului artificial, terapia cu lumină roșie nu utilizează raze cu ultraviolete (UV), care pot dăuna pielii prin deteriorarea celulelor și a țesuturilor. Terapia cu lumină roșie se bazează pe emiterea unei lumini similare cu lumina infraroșie din perspectiva spectrului electromagnetic, ocazional utilizând chiar și lumină infraroșie.
Aceasta este absorbită eficient de piele și este considerată ca având un număr impresionant de beneficii asupra corpului și sănătății tale.
Efectele secundare, de scurtă durată a terapiei cu lumină roșie
Lumina de tip LED este lumina vizibilă care este filtrată în așa fel încât permite doar unui tip de culoare a luminii emise să treacă. Atunci când este utilizată acest tip de lumină LED în terapia cu lumină roșie, efectele secundare sunt aproape inexistente, iar atunci când se întâmplă să apară sunt de obicei minore și de scurtă durată.
Câteva exemple de asemenea efecte secundare sunt reprezentate de durerile de cap, oboseală a ochilor sau iritabilitate.
Aceste efecte sunt în general asociate cu strălucirea luminii roșii, care pentru anumiți indivizi poate să fie prea intensă. Pentru a reduce șansele de apariție ale acestor efecte secundare, nu privi direct în sursa de lumină, în special atunci când lumina este emisă de un laser, și întotdeauna să porți protecție adecvată pentru ochi.
Trebuie să ai grijă să consulți un doctor înainte de a folosi terapia cu lumină roșie în cazul în care suferi de tulburare bipolară, deoarece poate duce la declanșarea episoadelor maniacale.
Efectele secundare ale tratamentului cu lumină infraroșie
Utilizarea luminii infraroșie în terapia cu lumină roșie poate genera apariția mai multor efecte secundare spre deosebire de folosirea LED-urilor, deoarece lumina infraroșie este și energie termică.
În consecință, efectele secundare pot fi reprezentate de supraîncălzirea țesuturilor, și, implicit, de apariția arsurilor. Aceste tipuri de arsuri vor fi diferite de arsurile solare, deoarece apar din cauza luminii ultraviolete.
Supraîncălzirea țesuturilor pielii poate reduce în timp abilitatea celulelor de a se reface, ceea ce le-ar face mult mai susceptibile la mutații cauzate de alți factori externi. Prin urmare, în timpul tratamentului este importantă evitarea arsurilor, care poate fi asigurată de urmarea schemei de tratament și de păstrarea unei distanțe corespunzătoare față de sursa de lumină.
Dacă dorești evitarea totală a acestui risc, optează pentru un aparat de terapie cu lumină roșie care utilizează LED-uri.
Este terapia cu lumină roșie sigură pentru ochi?

După cum am menționat și anterior, nu trebuie să te uiți direct în sursa de lumină indiferent dacă este emisă de un laser sau LED-uri. Cea mai bună modalitate de a evita afectarea ochilor este purtarea unei protecții adecvate, iar în cazul în care utilizezi terapia cu lumină roșie de tip infraroșu, ai grijă să nu te apropii prea mult de sursa de lumină.
Fasciculii de lumină infraroșie au o lungime de undă mai mare de 1500 de nanometri, motiv pentru care este puțin posibilă afectarea retinei, însă încălzirea corneei și a cristalinului pot duce la deteriorarea acestora.
Terapia cu lumină roșie pentru tiroidă
Problemele cu tiroida apar în general sub forma unui ciclu negativ de feedback. Funcțiile scăzute ale tiroidei pot rezulta în energie scăzută, ceea ce mai departe poate rezulta în funcții și mai scăzute ale tiroidei și așa mai departe.
Studiile de specialitate din domeniu au demonstrat faptul că terapia cu lumină roșie poate îmbunătăți producția hormonală a tiroidei și, astfel, poate întrerupe acest ciclu vicios.
Cel mai probabil această îmbunătățire este asigurată de creșterea energiei disponibile la nivel celular, care poate regla producția de hormoni, ceea ce va ajuta la restabilirea funcționării normale a tiroidei, promovând un efect pozitiv la nivelul întregului corp prin asigurarea echilibrului hormonal.
Terapia cu lumină roșie și colagenul
Colagenul este o proteină structurală ce se găsește în țesuturi precum pielea. Acest tip de proteină, beneficiază de grade diferite de flexibilitate, de exemplu, la nivelul oaselor colagenul devine rigid, la nivelul tendoanelor devine maleabil, iar în cartilagii este undeva la mijlocul acestor două extreme.
În cazul pielii, colagenul conferă elasticitate, fermitate și vitalitate acesteia. Producția de colagen scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, ducând la apariția ridurilor, acestea fiind cel mai evidente la nivelul feței.
Terapia cu lumină roșie stimulează producția de colagen, ceea ce înseamnă că poate să reducă semnele vizibile ale îmbătrânirii sau să întârzie apariția lor. Tocmai din acest motiv, terapia cu lumină roșie este utilizată cu succes în tratamentele anti-îmbătrânire.
Însă, deoarece celulele de colagen se dezvoltă greu, va fi nevoie de ceva timp până la apariția primelor rezultate vizibile, comparativ cu alte afecțiuni ce pot fi tratate cu acest tip de terapie.
Efectele secundare de lungă durată ale terapiei cu lumină roșie
Terapia cu lumină roșie este un tip de tratament sigur, care adesea înregistrează rezultate extraordinare. Efectele secundare sunt adesea inexistente, iar atunci când, totuși, apar, sunt de scurtă durată și minore.
Efectele secundare pe termen lung care pot apărea, în cazuri rare, sunt de obicei atribuite supraîncălzirii țesuturilor cauzate de utilizarea necorespunzătoare a luminii infraroșii. În timp ce tehnologia pe bază de LED-uri generează foarte puțină căldură, lumina infraroșie produce relativ multă energie termică.
Anumite țesuturi sunt mai sensibile la creșterile de temperatură decât altele, cum este și în cazul ochilor. După cum am menționat anterior, supraîncălzirea corneei și a cristalinului crește riscul de dezvoltare al altor afecțiuni, cum ar fi cataracta, însă, utilizarea tehnologiei LED în terapia cu lumină roșie te ferește de acest risc.
Este, terapia cu lumină roșie o modalitate de tratament eficientă sau nu?
Terapia cu lumină roșie este utilizată cu succes ori ca tratament unic, ori ca tratament adjuvant, în ameliorarea unor afecțiuni precum hipertensiune, acnee, simptome ale îmbătrânirii și altele. Majoritatea pacienților care au încercat terapia cu lumină roșie, au înregistrat rezultate extraordinare prin ameliorarea simptomelor afecțiunilor de care sufereau.
Printre argumentele pro utilizării terapiei cu lumină roșie se numără următoarele:
- nu implică utilizarea medicamentelor
- nu necesită folosirea de substanțe chimice
- este o modalitate de tratament complet naturală și lipsită de durere
- este sigură pentru toate tipurile de piele
- are efecte secundare minime
- poate fi utilizată cu succes și în intimitatea, și confortul propriei case
- este o tehnologie folosită chiar și de cei de la NASA
Din seria argumentelor contra utilizării acestui tip de terapie, amintim următoarele:
- nu este indicat să privești direct în sursa de lumină
- nu are la fel de mult succes în toate cazurile
- sunt necesare multiple ședințe de tratament
- vei avea nevoie de ședințe de întreținere pentru menținerea rezultatelor
- este contraindicată în cazul pacienților cu fotosensibilitate sau în cazul celor care urmează anumite tratamente medicamentoase
Terapia cu lumină roșie pentru scăderea în greutate
Terapia cu lumină roșie ajută la stabilirea unui metabolism celular mai eficient, prin promovarea funcției mitocondriale (mitocondriile sunt organite celulare care transformă zahărul în energie). Terapia cu lumină roșie poate astfel să ajute la pierderea kilogramelor în plus.
De asemenea, terapia cu lumină roșie poate ameliora efectele stresului, care poate duce la o scădere a ratei metabolice, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Totuși, acest tip de terapie nu declanșează scăderea în greutate atunci când este folosită ca tratament unic, ci doar atunci când este utilizată concomitent cu adoptarea unui regim alimentar sănătos și cu exerciții fizice regulate.
Beneficiile terapiei cu lumină roșie de tip infraroșu
Lămpile cu lumină infraroșie, cunoscute și ca lămpi de căldură, emit lumină infraroșie care poate penetra până la 7,6 cm. în stratul de piele.
Acest tip de lumină încălzește țesuturile de la interior la exterior, tratând infecțiile și promovând procesul natural de vindecare al pielii. Terapia cu lumină roșie de tip infraroșu poate fi utilizată prin intermediul mai multor aparate, acestea pot fi sub formă de ecrane sau chiar ca un fel de saună cu infraroșu.