Dacă sunteți în căutarea posibilelor reacții adverse ale microdermabraziunii, cel mai probabil aveți deja o idee despre ce presupune acest tip de tratament, cum funcționează și care sunt diferitele alternative profesionale și de uz casnic disponibile.
Microdermabraziunea reprezintă un tratament excelent pentru îngrijirea pielii, care înregistrează rezultate incredibile în cele mai multe cazuri.
Cu toate acestea, înainte de a investi într-un dispozitiv de microdermabraziune de uz casnic, este important să știți la ce să vă așteptați de la primele sesiuni de microdermabraziune, care sunt efectele secundare și cum să le gestionați.
Ce este microdermabraziunea?
Microdermabraziunea este o procedură cosmetică, care exfoliază pielea folosind cristale microscopice sau un instrument de diamant ușor abraziv, îndepărtând celulele moarte ale pielii, pentru îmbunătățirea cicatricilor, întinerirea și reîmprospătarea pielii.
Microdermabraziunea este foarte eficientă, rezultatele fiind vizibile aproape imediat. Această procedură tinde să fie minim invazivă, spre deosebire de dermabraziune, care este o procedură chirurgicală similară, dar mai agresivă, realizată în ambulatoriu, utilizată pentru tratarea cicatricilor acneei profunde și a altor probleme ale pielii.
Tratamentele de dermabraziune necesită anestezie locală, în timp ce microdermabraziunea nu presupune resimțirea vreunei dureri – majoritatea oamenilor care au încercat această procedură, compară senzația cu o pisică care linge pielea.
O altă diferență semnificativă între dermabraziune și microdermabraziune este dată de timpul de recuperare; în timp ce veți avea nevoie de 10-14 zile pentru a vă recupera după o procedură de dermabraziune, ședințele de microdermabraziune necesită o recuperare mult mai rapidă, de doar câteva ore.
Microdermabraziunea obișnuia să fie o procedură disponibilă doar în așezăminte profesionale, precum saloanele de cosmetică și clinicile de dermatologie, prețul unei ședințe fiind foarte ridicat.
Însă, odată cu progresul tehnologic, această procedură a ajuns să fie disponibilă și pentru uz casnic, fiind disponibile în prezent diferite modele de dispozitive de microdermabraziune de calitate profesională, care sunt sigure de utilizat pe cont propriu și care oferă aceleași rezultate pe care le-ați obține la un salon, dar la un preț mult mai accesibil.
Dacă doriți să aflați mai multe despre ce este microdermabraziunea și care sunt beneficiile sale, consultați articolul nostru, unde am discutat despre ce este microdermabraziunea, pe baza celor mai recente informații și resurse din domeniu.
Efecte secundare
Ca în cazul oricărei proceduri sau tratament pentru ten, microdermabraziunea trebuie efectuată cu precauție, în special pentru cei cu pielea sensibilă.
Recomandarea vine ca o măsură de siguranță suplimentară, procedura de microdermabraziune în sine, indiferent dacă este realizată acasă sau la un cabinet profesionist, tinde să fie blândă cu tenul și eficientă, atunci când este efectuată corect.
Sunt și persoane care au înregistrat reacții adverse în timpul sau după o ședință de microdermabraziune, însă cele mai multe reacții tind să fie minore și de scurtă durată. Iată o listă cu cele mai frecvente efecte secundare ale microdermabraziunii și cu modurile de gestionare ale acestora.
Este important de reținut faptul că nu toată lumea va experimenta aceleași reacții adverse; unii indivizi ar putea experimenta mai multe efecte secundare, alții ar putea înregistra doar unul, în timp ce anumiți indivizi nu vor avea deloc efecte secundare. Totul depinde de tipul de piele, în combinație cu alți factori.
Roșeață și iritații ale pielii
Un efect secundar des întâlnit în cazul microdermabraziunii este reprezentat de roșeața pielii zonei tratate și de apariția unor ușoare iritații. Această reacție adversă are loc, deoarece pielea este exfoliată cu un jet de cristale minuscule, solide sau cu un vârf de diamant, într-un mod similar cu modul în care se folosește un șmirghel pentru șlefuirea unei suprafețe.
Astfel, sunt eliminate de la suprafața pielii celulele moarte și reziduurile.
Unii indivizi compară roșeața și iritația, care apar după o ședință de microdermabraziune cu aspectul unei arsuri solare ușoare, dar, care, de obicei, dispare în câteva ore.
Dacă vă tratați cu un aparat de microdermabraziune de uz casnic și experimentați roșeață persistentă și iritații mai serioase pe pielea tratată, înseamnă că cel mai probabil ați folosit o setare care a fost prea dură pentru pielea dumneavoastră.
Pentru a trata eventualele zone de piele iritată, utilizați un produs de hidratare cu textură ușoară, care să nu conțină parfum și evitați razele directe ale soarelui timp de cel puțin 7 zile.
Schimbări în pigmentul pielii
În timp ce microdermabraziunea este potrivită pentru toate tipurile și culorile de piele, persoanele cu pielea bronzată sau mai închisă la culoare, pot observa o modificare în structura culorii lor.
După cum am menționat anterior, principiul microdermabraziunii este reprezentat de exfolierea celulelor moarte ale pielii, care are ca urmare dezvăluirea unui nou strat de piele.
Acest nou strat de piele poate avea o culoare ușor diferită de zonele pe care nu le tratați, cum ar fi zonele sensibile ale ochilor, însă nu trebuie să vă faceți griji, tonul pielii dumneavoastră se va egaliza în câteva zile, maxim o săptămână. Dacă zonele deschise la culoare sau roz, sunt dureroase sau iritate, este posibil ca tratamentul să fie prea agresiv pentru pielea dumneavoastră.
Uscarea pielii
Uscăciunea și descuamarea pielii sunt foarte frecvente în urma unui tratament de microdermabraziune. Acestea determină senzații de mâncărime și furnicături. Pentru a vă ajuta pielea să revină la starea sa naturală de hidratare, spălați-vă fața cu un produs de curățare blând, aplicați o cremă hidratantă de câteva ori pe zi pe zonele cu probleme și amintiți-vă să beți multă apă.
Chiar dacă nu observați apariția vreunui efect secundar, pielea dumneavoastră va fi întotdeauna puțin mai sensibilă după o ședință de microdermabraziune, motiv pentru care este recomandat să nu vă scărpinați pentru a evita orice fel de deteriorări permanente.
Vânătăi
Atât aparatele profesionale de microdermabraziune, cât și cele destinate uzului casnic, utilizează o metodă simplă în doi pași, care constă în exfolierea pielii, fie prin pulverizarea unui jet de cristale minuscule, fie prin folosirea unui vârf de diamant, urmată imediat de aspirarea celulelor moarte ale pielii și ale reziduurilor exfoliate cu ajutorul unui vid de aer.
Acest proces de vidare poate lăsa mici vânătăi pe față, în special pe zonele în care pielea este foarte subțire și sensibilă, cum sunt cele din jurul ochilor sau buzelor.
Deși nu este posibil să evitați apariția vânătăilor, în cazul în care vă știți cu o predispoziție pentru dezvoltarea vânătăilor sau urmați un tratament cu substanțe active care subțiază sângele, încercați să aveți mai multă grijă în timpul procedurii și nu apăsați aparatul de microdermabraziune prea tare pe suprafața pielii.
De asemenea, este indicat să începeți întotdeauna cu setarea cea mai mică, pe care să o creșteți doar la nevoie.
Sensibilitate crescută la razele solare
Deoarece utilizați un instrument destul de puternic pentru exfolierea pielii, vă veți confrunta aproape întotdeauna cu un anumit grad de sensibilitate imediat după ședințele de tratament, ceea ce înseamnă că pielea va fi mult mai susceptibilă la deteriorările cauzate de razele soarelui.
Pentru a evita orice fel de daune solare sau arsuri severe, evitați lumina directă a soarelui și folosiți un produs cu factor de protecție solară cu spectru larg, chiar și atunci când intenționați să rămâneți în interiorul casei.
Alte efecte secundare mai puțin frecvente
În timp ce majoritatea dispozitivelor de microdermabraziune destinate uzului casnic folosesc un vârf de diamant pentru a exfolia pielea, unele sisteme de tratament profesionale utilizează un jet de cristale minuscule pentru a elimina celulele moarte.
Problema cu această metodă din urmă este dată de faptul că în timpul procedurii, cristalele de dimensiuni foarte mici pot ajunge să fie pulverizate în ochi, ducând la apariția iritațiilor sau chiar a infecțiilor.
De asemenea, au existat câteva cazuri în care indivizii au dezvoltat o tuse persistentă sau alte probleme respiratorii după ce au inhalat accidental cristalele, în timpul unei ședințe de microdermabraziune.
Infecțiile cutanate sunt și ele un efect secundar rar, dar posibil. Infecțiile cutanate survenite în urma unei sesiuni de microdermabraziune, au loc atunci când fie partea din dispozitiv care vine în contact cu pielea nu a fost curățată corespunzător, fie când cristalele utilizate sunt de proastă calitate sau nu sunt manvrate corect.
De exemplu, dacă aparatul de microdermabraziune a fost folosit pentru tratarea pielii unei persoane cu acnee severă și nu a fost curățat ulterior în mod corespunzător, bacteriile se pot transfera și pot duce la dezvoltarea unei infecții.
Puteți reduce riscul de a dezvolta o infecție doar prin apelarea la saloane profesionale, care utilizează aparatură de calitate sau prin folosirea propriului aparat de microdermabraziune destinat uzului casnic, pe care trebuie să îl curățați temeinic după fiecare utilizare.
Deși microdermabraziunea în oricare dintre formele sale este foarte sigură, dermatologii și alți experți din domeniu tind să prefere metoda vârfului de diamant, deoarece pare a fi mai blândă cu pielea, mai igienică și nu reprezintă un risc cu privire la deteriorarea ochilor.
Cum să vă îngrijiți pielea după o ședință de microdermabraziune
Microdermabraziunea este o procedură ideală pentru menținerea unui ten curat și tânăr, estomparea urmelor inestetice de pe față, cum ar cicatricile post-acnee, hiperpigmentarea sau petele de piele datorate înaintării în vârstă și pentru reducerea aspectului ridurilor.
Un aparat de microdermabraziune pentru uz casnic poate fi o investiție foarte bună, dacă vă interesează să vă aprofundați puțin rutina de îngrijire a tenului, însă nu doriți să cheltuiți o grămadă de bani pentru tratamente complicate.
Tehnologia pe care se bazează aparatele de microdermabraziune destinate uzului casnic, a evoluat destul de mult în ultimul deceniu, ceea ce înseamnă că la momentul actual există multe asemenea aparate disponibile pe piață, care vă vor oferi rezultate excelente, în timp ce veți economisi o mică avere.
Microdermabraziunea nu doar că este eficientă, ci este și foarte sigură și blândă cu pielea, iar, spre deosebire de alte tratamente cosmetice ale pielii, poate fi folosită pentru orice tip de ten sau culoare. Efectele secundare sunt în general de intensitate foarte scăzută și de scurtă durată, în timp ce rezultatele sunt vizibile aproape imediat.
Pentru menținerea rezultatelor obținute și pentru minimizarea efectelor secundare, iată câteva recomandări cu privire la îngrijirea pielii în urma unei sesiuni de microdermabraziune.
Mențineți zonele tratate curate
Folosiți un produs de curățare pentru uz zilnic, care să nu conțină substanțe chimice dure ce pot irita pielea. În cazul în care trebuie să folosiți produse de machiaj, nu folosiți produse demachiante pe bază de alcool, deoarece alcoolul vă va usca și mai mult pielea.
Personal, preferăm acest produs de curățare cu vitamina C, pentru că are în compoziție ingrediente naturale și nu conține substanțe chimice dăunătoare pielii. Recomandăm loțiunea hidratantă pentru față Neutrogena Hydro Boost, pe care o puteți achiziționa de aici.
De asemenea, nu uitați să vă curățați bine aparatul de microdermabraziune – atât la interior cât și la exterior. Curățați-l după fiecare tratament și lăsați-l să se usuce complet înainte de a-l depozita.
Hidratați pielea
În urma unei ședințe de microdermabraziune, vă veți bucura de un nou strat de piele la suprafața pielii. Pentru a vă păstra noul aspect al pielii, hidratați des pentru a evita uscarea. Ar trebui să vă hidratați pielea cel puțin de două ori pe zi sau de fiecare dată când simțiți că începe să se usuce, în special în primele 5-7 zile de la procedura de microdermabraziune.
Puteți încerca acest produs hidratant de la Neutrogena, special destinat hidratării pielii sensibile, fără să o lase încărcată sau grasă.
Evitați bronzul și lumina directă a soarelui
Încercați să evitați lumina directă a soarelui sau orice alte forme de lumină UV timp de cel puțin 7 zile după tratamentul de microdermabraziune.
Pielea dumneavoastră va fi mai sensibilă, deci se va arde mai repede și va avea nevoie de mult mai mult timp pentru a se vindeca, motiv pentru care este recomandat să aplicați un produs cu factor de protecție solară ridicat chiar și în zilele în care nu plecați de acasă.
De asemenea, încercați să evitați orice activitate care vă poate face să transpirați foarte mult în prima săptămână după tratament.
Folosiți comprese cu gheață sau aloe vera
Dacă pielea dumneavoastră este foarte iritată, utilizați comprese reci sau o loțiune cu aloe vera, pentru a vă ajuta pielea să se refacă mai repede și să nu mai fie roșie.
Concluzie
Acestea au fost unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentelor de microdermabraziune. Microdermabraziunea este o tehnică excelentă pentru menținerea unui aspect tânăr și sănătos al pielii, iar acum, când sunt disponibile atât de multe aparate de microdermabraziune destinate uzului casnic, obținerea tenului perfect nu a fost niciodată atât de simplă.
Efectele secundare ale microdermabraziunii nu apar în toate cazurile, iar atunci când totuși au loc, tind să fie foarte ușor de gestionat și pot fi rezolvate rapid. Nu uitați că pentru a reduce reacțiile adverse ar trebui să evitați razele solare câteva zile după tratament și să vă păstrați pielea hidratată.
Căutați un aparat de microdermabraziune destinate uzului casnic? Consultați ghidul nostru cu privire la procedura de microdermabraziune care vă poate ajuta să obțineți o piele radiantă și sănătoasă.