Epilarea cu laser, a apărut ca o alternativă la lama de ras și epilarea cu ceară, în urmă cu câțiva ani, primele tratamente fiind disponibile în cabinetele de dermatologie și clinicile de înfrumusețare.
În prezent, datorită dezvoltării de noi tehnologii performante, epilarea cu laser este disponibilă și acasă, prin intermediul unor dispozitive semi-profesionale de îndepărtare a părului, care pot fi mult mai accesibile și mai convenabile comparativ cu serviciile profesionale, fiind în același timp sigure și eficiente.
Așadar, dacă vă gândiți să achiziționați un dispozitiv de îndepărtare a părului cu laser sau aveți în vedere să mergeți la o clinică de înfrumusețare pentru efectuarea unui tratament cu laser, pentru îndepărtarea părului nedorit de pe corp, însă vă îngrijorează posibilele efecte secundare ale procedurii, atunci ați ajuns la articolul potrivit.
Conținut:
Ce este un dispozitiv de îndepărtare a părului cu laser
Dacă ideea de epilare cu laserul vă sperie puțin, nu vă faceți griji, nu sunteți singurii în această situație. Cu toate acestea, epilarea părului nedorit de pe corp, prin intermediul tehnologiei cu laser este, de fapt, una dintre cele mai frecvente proceduri cosmetice efectuate în S.U.A.
Principiul pe care se bazează epilarea cu laser este reprezentat de distrugerea foliculilor de păr, prevenind, astfel, creșterea altor fire de păr noi. În acest scop, este utilizat un fascicul puternic de lumină (laser), care penetrează pielea la o lungime de undă foarte specifică și țintește cu exactitate fiecare folicul de păr.
Foliculii absorb lumina, încălzindu-se din interior, ceea ce deteriorează atât firul de păr, cât și foliculul, acesta din urmă ajungând după câteva ședințe în imposibilitatea de a mai crește alte fire de păr noi.
Deși epilarea cu laser nu este o tehnologie deosebit de nouă (a devenit populară în anii ‘90), multe persoane încă ezită să folosească un aparat de epilare cu laser acasă, deoarece tratamentele cu laser disponibile și pentru uz casnic sunt destul de noi.
De aceea, destul de multe persoane preferă să efectueze ședințele de epilare cu laser la un cabinet dermatologic sau la o clinică de înfrumusețare, neavând suficientă încredere în siguranța și eficiența aparatelor cu laser pentru acasă.
Înțelegem de ce apar aceste temeri în legătură cu disponibilitatea epilării cu laser acasă, însă ar trebui să știți că cele mai multe dintre dispozitivele de pe piață folosesc o tehnologie aprobată de FDA, specifică pentru epilarea cu laser, ceea ce înseamnă că pot fi la fel de sigure și eficiente ca și tratamentele profesionale.
Există mai mulți factori de care trebuie să țineți cont, atunci când încercați să vă decideți dacă vreți să oferiți o șansă epilatului cu laser acasă sau optați pentru epilarea cu laser la salon, inclusiv costurile financiare, culoarea și tipul dumneavoastră de piele și comoditatea.
În ceea ce privește costurile, chiar dacă tehnologia laser pentru îndepărtarea părului este mult mai accesibilă astăzi decât era în urmă cu un deceniu, fiecare ședință de îndepărtare a părului cu laser vă poate costa în continuare 1,000 RON. Nu uitați să luați în calcul faptul că veți avea nevoie de mai multe ședințe pentru a obține rezultate, plus ședințe de întreținere pentru menținerea rezultatelor pe termen lung.
Cele mai multe dispozitive profesionale și multe dintre dispozitivele de îndepărtare a părului cu laser sunt, de fapt, aprobate de FDA, ca fiind dispozitive de reducere permanentă a părului nedorit de pe corp, astfel încât puteți fi siguri că această procedură va reduce considerabil cantitatea de păr din zona sau zonele dumneavoastră țintă, deși este posibil ca unele persoane să nu se bucure de aceleași rezultate permanente.
Este epilarea cu laser o procedură sigură?
Tehnologia din spatele tratamentelor de epilare cu laser, atât profesionale, cât și de uz casnic, este aprobată de FDA. Prin urmare, acestea prezintă, în general, un nivel ridicat de siguranță, atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor producătorului și sunt luate toate măsurile de precauție corespunzătoare, iar dispozitivul folosit este unul de calitate superioară.
Au existat unele dezbateri cu privire la relația de cauzalitate dintre epilarea cu laser și dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, însă cercetările în acest sens au relevat faptul că tratamentul cu laser pentru îndepărtarea părului nu provoacă și nici nu crește riscul de dezvoltare a cancerului.
Deși există un anumit tip de radiație implicat în utilizarea laserelor pentru îndepărtarea părului nedorit de pe corp, această radiație nu este ionizantă, ceea ce înseamnă că nu are capacitatea de a afecta în vreun fel ADN-ul uman. Mai mult, cantitatea de radiație este oricum minimă, nefiind suficientă cât să pătrundă în piele, deci nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Totuși, dat fiind faptul că procedura de epilare cu laser presupune utilizarea unor raze de lumină foarte puternice, este întotdeauna indicat să vă protejați ochii și să nu insistați cu tratarea repetată a unei zone în timpul unei ședințe, deoarece veți dori să evitați eventualele arsuri sau iritații ale pielii.
Dacă vreți să optați pentru achiziționarea unui dispozitiv de îndepărtare a părului cu laser la domiciliu, ar trebui să aveți, în primul rând, în vedere ca aparatul să fie potrivit pentru nevoile dumneavoastră, adică să fie eficient și sigur pentru tipul dumneavoastră de piele și pentru culoarea părului.
După ce ați cumpărat un asemenea dispozitiv, familiarizați-vă cu modul de utilizare al acestuia, prin citirea manualului de instrucțiuni, care vă va învața cum să îl utilizați corect și în siguranță.
Nu uitați să testați aparatul pe o zonă de dimensiuni mici de piele, pentru a verifica dacă procedura vă poate declanșa vreo reacție severă sau iritații ale pielii. Pentru mai multe detalii despre aparatele de epilare cu laser destinate uzului casnic, vă invităm să citiți recenziile noastre detaliate despre cele mai bune epilatoare cu laser disponibile pe piață la momentul actual.
La ce efecte secundare vă puteți aștepta?
Ca și în cazul oricărei alte proceduri cosmetice, epilarea cu laser poate declanșa apariția unor efecte secundare, la fel cum presupune și un oarecare disconfort, aceste aspecte fiind diferite de la o persoană la alta.
Persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare sau cele care sunt predispuse la arsuri solare prezintă un risc mai mare de a suferi o iritație ușoară sau una severă, în anumite cazuri fiind posibilă chiar și apariția bășicilor.
Nu vă îngrijorați totuși, deoarece toate dispozitivele de epilare cu laser care sunt de calitate, vin la pachet cu informații despre tipurile de piele pe care pot funcționa eficient și în siguranță, unele având chiar și un tabel cu diferite culori de piele, care are scopul de a vă ajuta să aflați care este cel mai potrivit aparat pentru dumneavoastră.
Indiferent de tipul dumneavoastră de piele, în timpul tratamentelor de epilare cu laser ar trebui să vă protejați de razele soarelui ceva mai mult decât în mod normal. Acest lucru este necesar, deoarece tratarea pielii cu laser, o va sensibiliza, în mod inevitabil, după ședințele de epilare, crescând, astfel, riscul de arsuri solare.
Am construit, în continuare, o listă cu unele dintre cele mai frecvente efecte secundare cu care persoanele care au efectuat tratamente de epilare cu laser s-au confruntat:
Iritații ale pielii
Este posibil ca în urma ședințelor de epilare cu laser să observați o ușoară roșeață și iritație a pielii, la fel cum se întâmplă și în cazul epilării cu ceară sau cu creme depilatoare.
Uneori, veți observa o iritație minoră a pielii încă de la prima sesiune de epilare cu laser; cu toate acestea, este o reacție foarte frecventă care, în general, dispare în câteva ore sau câteva zile, în funcție de caz. Experții recomandă aplicarea de comprese cu gheață peste zona tratată, pentru a reduce roșeața și durerea resimțită.
Risc de infecții
Infecțiile cauzate de epilarea cu laser sunt foarte rare, dar pot să apară atunci când zona de piele tratată nu este curățată și igienizată corespunzător sau dacă persoana este predispusă la infecții.
Cea mai frecventă infecție asociată cu epilarea cu laser (și cu orice altă metodă de îndepărtare a părului, cum ar fi epilarea cu ceară sau cu lama de ras) este foliculita, aceasta fiind infecția și inflamația foliculilor de păr.
Pentru a reduce riscul de infecție, păstrați întotdeauna zona pe care o tratați foarte curată și spălați-vă mâinile înainte și după utilizarea dispozitivului. De asemenea, este important să vă curățați dispozitivul de îndepărtare a părului cu laserul destinat uzului casnic, conform instrucțiunilor oferite de producător.
Arsuri de piele
Deși nu sunt foarte frecvente, arsurile de piele cauzate de dispozitivele de îndepărtare a părului cu laser pot fi rezultatul unui dispozitiv de o calitate inferioară, a unui aparat care nu este potrivit pentru culoarea pielii dumneavoastră sau a unui tehnician nepregătit, în cazul în care ați optat pentru epilarea la o clinică specializată.
Puteți evita arsurile de piele prin alegerea unui dispozitiv de epilare cu laser special conceput pentru tipul și culoarea pielii dumneavoastră, pe care să îl utilizați urmând instrucțiunile producătorului, evitând tratarea zonelor excesiv de sensibile ale pielii.
Schimbări în culoarea pielii (hiperpigmentare și hipopigmentare)
Tipul de laser folosit pentru îndepărtarea părului nedorit de pe corp, vizează zonele mai întunecate la culoare sau cu un conținut mai mare de melanină, adică firele de păr din foliculi.
Totuși, în anumite cazuri, epilarea cu laser poate stimula producția de melanină, reacție care se va manifesta sub forma apariției unor pete mai închise la culoare pe piele sau chiar hiperpigmentarea unor zone mai extinse.
Dacă ați observat vreo zonă de piele hiperpigmentată, în urma unui tratament de epilare cu laser, nu intrați în panică, aceasta este o reacție adesea temporară, care poate fi remediată sau ameliorată considerabil. Cu toate acestea, ar trebui să aveți mare grijă la expunerea zonei hiperpigmentate la soare, deoarece puteți provoca daune suplimentare.
Disconfort
Indiferent dacă vă epilați cu laser acasă sau la un salon de cosmetică, este foarte probabil să experimentați resimțirea unui oarecare disconfort în timpul ședințelor de epilare. Dacă vreți, puteți opta pentru aplicarea unei loțiuni cu efect de amorțire a zonei pe care o veți trata, pentru a evita orice fel de disconfort sau durere.
Trebuie doar să aveți grijă în cazul în care vă epilați acasă, la ingredientele și contraindicațiile loțiunii pe care o alegeți, deoarece veți dori să evitați eventualele iritații ale pielii.
Pragul de durere al fiecăruia dintre noi este diferit. Prin urmare, unele persoane ar putea resimți ceva mai multă durere decât altele. În general, disconfortul provocat de epilarea cu laser poate fi comparat cu plesnirea unei benzi de cauciuc peste piele.
Acesta variază de la o zonă a corpului la alta, astfel încât zonele mai sensibile (cum sunt zona inghinală și cea a axilelor) vor presupune resimțirea unui disconfort mai mare, comparativ cu zone mai puțin sensbibile, cum sunt picioarele.
Formarea de cruste
Unele persoane se pot confrunta cu formarea de cruste pe piele sau cu o ușoară descuamare a pielii, în urma ședințelor de epilare cu laser. Știm că poate fi o reacție destul de enervantă și neplăcută, însă în cele mai multe cazuri nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Dacă sesizați că pielea dumneavoastră începe să facă cruste, încercați să mențineți zona cât mai hidratată și să rupeți crustele, pentru a evita riscul de infecție.
Concluzie
Epilatul cu ceară sau cu lama de ras sunt alternative de îndepărtare a părului nedorit de pe corp, pe care nimeni nu le iubește neapărat. Epilarea cu ceară este adesea dureroasă și necesită destul de mult timp, iar epilatul cu lama de ras este adesea frustrant, deoarece părul crește la loc în doar câteva zile.
În timp ce unele femei decid să își lase părul de pe corp să crească (ceea ce este minunat!), multe altele încă sunt îngrozite de fiecare sesiune de epilare cu ceară sau cu lama de ras, pentru a îndepărta părul nedorit de pe corp.
În acest context, epilarea cu laser este o soluție mai permanentă la această problemă, iar dacă în trecut era o procedură destul de scumpă și inaccesibilă pentru majoritatea buzunarelor, în zilele noastre există o mulțime de aparate de îndepărtare a părului cu laser destinate uzului casnic, care facilitează îndepărtarea permanentă și semi-permanentă a părului nedorit, la prețuri mult mai accesibile.
Efectele secundare ale epilării cu laser, indiferent dacă este efectuată la un salon de cosmetică sau acasă, au tendința să fie minore și de scurtă durată, în timp ce beneficiile sunt mai numeroase și de lungă durată; pentru mai multe detalii citiți aici.
Așadar, dacă sunteți în căutare de o soluție permanentă pentru problema părului nedorit de pe corp, un aparat de epilare cu laser destinat uzului casnic ar putea fi răspunsul.
Spuneți-ne în secțiunea de comentarii, de mai jos, care a fost experiența dumneavoastră cu epilarea cu laser! Vă mai poate interesa, de asemenea, articolul nostru care discută diferențele dintre tehnologiile de epilare cu IPL și laser.