Industria produselor de îngrijire personală și beauty pune un stop risipei de apă și își mută privirea către un viitor în care produsele fără apă primează. Și asta cu un motiv întemeiat.
În mod normal, în civilizațiile vestice, o persoană consumă aproximativ 140 de litri de apă pe zi. Acum, dacă luăm în calcul faptul că până în anul 2050 populația globului ar trebui să atingă undeva la 10,2 miliarde de oameni, este simplu de concluzionat că vom ajunge să avem nevoie de mai multă apă decât planeta ne mai poate oferi.
De fapt, potrivit World Wildlife Fund for Nature (WWF), două treimi din populația lumii s-ar putea confrunta cu lipsa apei până în anul 2025, deoarece doar 1% din totalul de apă al planetei poate fi utilizat (restul este prins în ghețari și în câmpurile de zăpadă).
Așadar, trebuie să începem să consumăm mai puțină apă, deoarece statisticile nu par a fi de partea noastră.
Care este soluția?
O modalitate prin care putem reduce consumul de apă, constă în trecerea la produsele de îngrijire personală și beauty fără apă, având în vedere că în majoritatea produselor de acest tip, apa este ingredientul de bază.
Nu este atât de greu pe cât pare, mai ales că branduri de top au ales să se alăture acestei mișcări.
De exemplu, L’Oreal s-a angajat să-și reducă consumul de apă cu 60% (per unitate de produs finit) până anul viitor, în timp ce alte branduri din domeniu promovează produse cu conținut zero de apă sau, în orice caz, unul minim, sau produse care pot fi utilizate fără apă sau doar cu un nivel scăzut.
Verifică preț Produse Cosmetice L’Oreal aici!
Produsele fără apă sunt, de asemenea, prietenoase cu pielea
Cantitățile mari de apă din produsele de îngrijire personală și beauty se explică prin faptul că apa este ieftină și adesea este utilizată doar pentru a adăuga volum produsului. În anumite produse de înfrumusețare, conținutul de apă poate fi de până la 90%, lăsând foarte puțin loc altor ingrediente benefice.
Prin eliminarea apei ca și ingredient din formulele produselor de îngrijire, ingredientele botanice precum untul de shea, caise și uleiurile de camelie nu mai sunt diluate, iar produsele ajung să fie mult mai hidratante, comparativ cu produsele cu conținut mare de apă.
Serumurile cu vitamina C beneficiază, de asemenea, de lipsa apei. Vitamina C este în mod notabil instabilă și poate fi mai puțin eficientă atunci când este combinată cu apă, de aceea mai multe branduri oferă produse de acest gen care nu conțin apă în compoziție.
Mai mult, produsele de îngrijire personală și beauty care nu sunt pe bază de apă, nu necesită nici conservanți – una dintre principalele cauze ale pielii sensibile – pentru a preveni formarea și dezvoltarea bacteriilor, iar rezultatul este o formulă mai curată, care nu riscă să inflameze pielea.
Formule de generație nouă
Sunt disponibile în prezent numeroase produse care pot îndeplini mai multe funcții și au și nevoie de utilizarea unei cantități minime de apă. Există produse asemănătoare cu săpunul obișnuit, care pot fi folosite pentru a șampona și condiționa părul sau pentru a curăța profund, a exfolia și a detoxifia pielea.
Singura apă consumată este cea cu care vă spălați în mod normal pe păr sau piele.
Șamponul și balsamul lichide sunt compuse din până la 95% apă și, prin urmare, trebuie să fie ambalate în materiale plastice. Dacă apa este scoasă în totalitate din compoziție, aceste formule pot lua forme solide, care pot fi ambalate în materiale 100% biodegradabile.
Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că acestea durează de până la cinci ori mai mult decât omologii lor pe bază de lichid.
De asemenea, aceste noi formule sunt lipsite de sulfați, evitând SLS (lauril-sulfatul de sodiu), un sulfat care permite produselor lichide să creeze un strat de spumă. Prin urmare, acestea sunt mai blânde pentru piele și scalp, în timp ce lipsa ambalajelor – cele mai multe sunt pur și simplu învelite în hârtie – înseamnă și mai puține deșeuri produse.
Ați mai auzit până acum de această inițiativă de reducere a consumului global de apă? Sau ați încercat asemenea produse și vreți să ne împărtășiți experiența dumneavoastră? Vă invităm să ne lăsați un mesaj în care să ne povestiți.