Unele ingrediente sunt atât de îndrăgite în comunitatea amatorilor de beauty, încât adeseori se uita faptul (sau doar este trecut cu vederea) că există puține dovezi științifice, care să susțină capacitatea lor de a face ceea ce pretind că pot face. Să luăm cărbunele, de exemplu.
Acesta a ajuns nu doar în pastele de dinți, care sunt acum la modă, ci în o multitudine de produse de îngrijire personală, tot mai multe asemenea produse fiind pe bază de cărbune.
Ingredientul natural, cărbunele, a fost folosit de multă vreme în medicină pentru a elimina toxinele din organism, dar ideea că cărbunele poate face același lucru și pentru piele nu este susținută de cercetările științifice – există doar nenumărate teorii și mărturii ale oamenilor, unele fiind chiar convingătoare.
Deci, ce facem cu acele măști de cărbune cu care ne-am făcut deja provizii pe termen lung? Pentru a elucida acest mister, am stat de vorbă cu câțiva specialiști în materie de îngrijire a pielii și dermatologi, care ne-au ajutat să ne dăm seama cum stă treaba de fapt.
Prin urmare, citiți în continuare, dacă vreți să descoperiți și dumneavoastră dacă cărbunele chiar este un ingredient minune, care vă poate promova starea de sănătate a pielii.
CĂRBUNE
TIP DE INGREDIENT: absorbant
PRINCIPALUL BENEFICIU: Elimină toxinele
CINE TREBUIE SĂ-L UTILIZEZE: Teoretic, cărbunele poate elimina excesul de ulei de pe suprafața pielii, astfel încât cei cu un ten gras ar beneficia cel mai mult de produsele de îngrijire pe bază de cărbune.
CUM ÎL PUTEȚI UTILIZA: Deoarece nu există beneficii dovedite, atunci când este utilizat pe piele, nu există nici informații despre cât de des ar trebui să fie folosit cărbunele. Cu toate acestea, este bine de știut faptul că acest ingredient este inert și nu provoacă reacții alergice sau iritații.
FUNCȚIONEAZĂ CU: Argila, care poate absorbi uleiul din piele.
NU UTILIZAȚI CU: Deoarece cărbunele absoarbe (se leagă de) alte substanțe pentru a le elimina, este o idee bună să evitați utilizarea de substanțe active cu ingredientul, însă acestea pot fi utilizate după ce cărbunele a fost clătit de pe piele.
Ce este cărbunele?
Cărbunele este rezultatul arderii materialelor pe bază de carbon, ceea ce are sens odată ce intrați în contact cu substanța cretoasă. Deși s-ar putea să auziți termenii „cărbune” și „cărbune activat” folosiți în mod interșanjabil în industria frumuseții, adevărul este că, de fapt, cărbunele activat este tratat pentru a produce o suprafață mult mai mare de absorbție.
Atunci când cărbunele este tratat cu gaze sau substanțe chimice anorganice, este forțat să se deschidă și să formeze pori (imaginați-vă un burete microscopic).
Nu vrem să intrăm prea mult în detalii tehnice, dar cărbunele activat funcționează folosind forțe de dispersie, care este un tip de forță intermoleculară. Forțele de dispersie sunt forțe lipicioase care acționează între toate substanțele, la nivel microscopic.
Se formează datorită dipolilor temporari formați din mișcarea electronilor. Deoarece cărbunele activat are o suprafață mare, are mult spațiu pentru a forma forțe de dispersie cu alte substanțe.
Această caracteristică lipicioasă face cărbunele activ să fie eficient în eliminarea substanțelor, atunci când intră în contact cu acestea, de aceea cărbunele și-a câștigat reputația de a fi un detoxifiant atât de bun.
În medicină, se folosește cărbune activat pentru a elimina toxinele, pentru a trata afecțiuni medicale precum intoxicații, infecții ale tractului gastro-intestinal și greață.
Cărbunele activat se găsește adesea în măști, săpunuri pentru față, bureți exfoliați, deodorant și tratamente pentru păr și scalp, dar este disponibil și ca ingredient activ, sub formă de pulbere sau tablete.
Beneficiile cărbunelui pentru piele
Teoretic, capacitatea cărbunelui de a se lipi de alte elemente, funcționează în tratarea acneei și detoxifierea pielii prin eliminarea reziduurilor și a sebumului, însă în practică, aceste afirmații nu sunt susținute suficient de cercetări științifice, care să fi relevat impactul real al cărbunelui asupra pielii.
Pe scurt, nu este clar dacă capacitatea sa de a elimina toxinele, poate fi tradusă prin eliminarea lor de pe piele prin aplicare topică.
Multe dintre produsele de curățare pe bază de cărbune sau măști, sunt promovate ca fiind utile pentru pielea cu tendință acneică, însă în compoziția acestor produse se regăsesc și substanțe care au un efect pozitiv dovedit asupra pielii, cum sunt acizii alfa-hidroxi și acizii beta-hidroxi, precum acidul salicilic, care este un ingredient lipofil (iubitor de ulei), utilizat pentru a elimina sebumul din pori, sau caolinul, despre care se știe că se leagă de particulele de sebum, și/sau extractele de fructe.
Prin urmare, poate fi prea devreme pentru a spune că în sine, cărbunele, este un tratament eficient, mai degrabă decât că ingredientele suplimentare din produse, a căror eficiență a fost deja dovedită asupra exfolierii pielii și a controlului nivelului de sebum, au un rol în ameliorarea afecțiunilor de piele.
Efectele secundare ale cărbunelui
În general, cărbunele este un ingredient inert și, deci, nu provoacă reacții alergice sau iritații și în cele mai multe cazuri nu are cum să facă rău, însă este important să țineți cont și de produsul pe care îl utilizați și de celelalte ingrediente incluse în formulă.
Cu alte cuvinte, puteți renunța la masca minune cu cărbune, care a făcut ravagii în mediul online în ultimul timp. În schimb, optați pentru produse blânde cu pielea, care sunt pe bază de cărbune și au un rol în protejarea barierii de piele.
Cum să folosiți cărbunele
Cărbunele activat se bazează pe contactul fizic pentru a elimina toxinele, așa că, în teorie, ar fi cel mai eficient în îndepărtarea sebumului, atunci când este aplicat o perioadă îndelungată de timp, înainte de a fi îndepărtat.
Cu toate acestea, deoarece există atât de puține date despre beneficiile cărbunelui pentru piele, nu există informații disponibile despre cât de des ar trebui utilizat. Dacă alegeți să încercați un produs pe bază de cărbune, cel mai bun sfat este să urmați instrucțiunile producătorului.
Alte forme
Așa cum am menționat anterior, cărbunele poate fi aplicat topic, în încercarea de a trata pielea sau poate fi administrat oral în scop medical.
Subiectul cărbunelui ingerabil pentru detoxifierea la domiciliu este controversat și puternic dezbătut (consultați întotdeauna medicul înainte de a adăuga suplimente în regimul dumneavoastră), însă când vorbim despre cărbune ca tratament pentru ten, în special, ingredientul nu trebuie consumat oral.
Deci nu recomandată ingerarea cărbunelui, în scop de tratare a acneei.
Așadar, acum știți care este de fapt povestea ingredientului minune, cărbunele, și că eficiența lui nu a fost încă dovedită științific. Puteți folosi produse de bază de cărbune, însă fiți atenți și la celelalte ingrediente din compoziție.
Verifică preț Măști pentru Ten pe bază de Cărbune aici!