Tânără cu părul blond și ondulat

De ce avem părul creț sau drept?

Indiferent că ne place sau nu, părul este, adesea, o trăsătură definitorie a fiecăruia, de la o vârstă foarte fragedă. Contează nu doar ce culoare este, dar și cât este de lung, în ce stil se încadrează și dacă este drept sau ondulat. Dar ce anume determină părul să stea drept sau ondulat în mod natural?

Vă vom explica, în continuare, cauzele aranjării naturale a părului într-o formă sau alta, în timp ce vom discuta și despre cum vă puteți îngriji podoaba capilară în funcție de tipul dumneavoastră de păr.

Știința din spatele formei naturale a părului

Potrivit unui articol publicat de Northwestern University, există două elemente constituente în structura firului de păr, care îi determină forma în care crește, și anume tija și foliculul pilos. Tija este reprezentată de partea firelor de păr pe care o vedem, secțiunea care crește deasupra pielii capului.

Foliculul pilos, în schimb, este partea componentă a părului care se regăsește în stratul de piele, acesta acționând pe post de ancoră, ținând firele de păr în loc.

În acest context, forma foliculului pilos este cea care contribuie la determinarea modului în care firul de păr va crește, deci dacă forma părului va fi creață sau dreaptă. Mai exact, dacă foliculul pilos are formă rotundă, firele de păr vor avea tendința să crească drept, în timp ce forma ovală a foliculului pilos va determina firele să crească ondulat.

Părul creț are la bază un folicul pilos în formă eliptică.

Este considerat că anumite medicamente, precum cele care sunt folosite în tratarea diferitelor tipuri de cancer, au capacitatea de a inhiba receptorii localizați pe foliculii piloși.

De aceea, numeroase persoane care au efectuat tratamente de chimioterapie cu succes, au sesizat după încheierea acestora că părul care le creștea din nou era creț, schimbându-și forma în care creștea anterior tratamentului. De asemenea, schimbările hormonale și umiditatea ridicată vă pot oferi bucle temporare.

Mai mult, și unghiul la care firele de păr cresc de la suprafața pielii are un efect asupra nivelului de ondulare a părului. Firele de păr drepte cresc drept din piele, în timp ce firele de păr crețe ies la suprafața pielii la un anumit unghi.

Acest aspect contribuie și la tendința de îngrășare a părului, deoarece în cazul în care firele de păr cresc la un anumit unghi, răspândirea sebumului prin păr este îngreunată.

Din acest motiv, persoanele cu păr creț nu sunt nevoite să își spele părul, la fel de des ca persoanele care au părul drept natural. Însă, deși acesta este un avantaj major, am putea spune, există, ca în orice caz, și dezvantaje, cum ar fi faptul că părul ondulat este mai frecvent asociat cu iritații ale scalpului și mătreață, comparativ cu persoanele cu păr drept.

Tija firelor de păr are un efect asupra nivelul de ondulare a părului, pe baza modului în care moleculele proteice se acumulează. Părul de la suprafața pielii este format dintr-o proteină numită cheratină, care tinde să se acumuleze în cantități inegale în cazul părului creț, formând depozite în curburile firelor de păr, ceea ce face părul să fie și mai ondulat.

Cu toate acestea, acest lucru are un impact mai mic asupra determinării formei naturale a părului, comparativ cu forma foliculului pilos.

Cum să aveți grijă de părul drept sau creț

Cel mai probabil nu este un șoc pentru dumneavoastră, faptul că părul trebuie îngrijit diferit în funcție de forma de pe care o are. Părul drept este, adesea, mai ușor de îngrijit bazându-ne pe motivele pe care le-am oferit anterior, în timp ce părul creț are nevoie de o îngrijire mai specifică, cu produse dedicate în acest sens.

Dacă vă confruntați cu mâncărime, mătreață și scalp uscat, probleme des întâlnite în cazul părului creț, vă recomandăm să vă căutați produse de îngrijire, șampon și balsam, hidratante, care vă pot curăța eficient pielea scalpului și părul, și vă pot ajuta în lupta împotriva mătreței.

Păr creț

Tânără brunetă cu părul creț pozează în fața unui zid vopsit cu grafitti

Despre părul creț este bine cunoscut faptul că este dificil de îngrijit și aranjat, însă cu puțină practică și răbdare, întreg procesul de îngrijire nu ar trebui să vă mai pună probleme.

Principalele aspecte de reținut în acest sens sunt reducerea electrizării și a firelor rebele, plus hidratarea adecvată a părului, deoarece acesta este, după cum am menționat și anterior, mai predispus la uscare.

Așadar, având în vedere aceste două principii de bază, să le spunem, puteți oferi părului dumneavoastră creț o îngrijire suplimentară, care îl va ajuta să arate și să se simtă absolut fabulos.

Nu încercați să vă periați părul cu peria, deoarece se va electriza. În schimb, puteți opta pentru folosirea unui pieptene cu dinți rari, de care vă puteți ajuta, înainte de spălarea părului, pentru a elimina orice încurcătură sau nod din păr.

De asemenea, puteți să vă descurcați părul și în timpul spălării, când îl condiționați cu balsam. Nu uitați, ca după baie, să eliminați apa în exces, cu ajutorul unui prosop curat, prin tamponarea și strângerea părului, nu prin frecare.

Aveți grijă ce produse de îngrijire a părului folosiți. Vă recomandăm să încercați produse intens hidratante și hrănitoare, cum este uleiul de argan sau cum sunt măștile de păr care nu necesită clătire. În schimb, evitați pe cât posibil utilizarea produselor de tip spray sau mousse, deoarece, adesea, conțin o cantitate mare de alcool, ceea ce duce la uscarea firelor de păr.

În mod similar, vă sugerăm să optați pentru șampoane și balsamuri de păr care nu sunt agresive cu părul, deci nu conțin alcool sau sulfați.

Păr drept

Tânără cu părul drept lăsat în bataia vântului

În primul rând, atunci când aveți părul drept natural, trebuie să rezistați nevoii de a vă peria părul, atunci când este umed! Firele de păr sunt mai fragile când sunt umede, deoarece sunt pline de molecule de apă.

În acest context, periajul părului poate cauza încurcarea, întinderea și ruperea firelor, mai ales în cazul utilizării periilor de păr. Așadar, dacă vreți să vă periați părul atunci când este umed, optați pentru un pieptene cu dinți rari, sau, dacă nu aveți unul, puteți să vă descurcați părul și cu ajutorul degetelor.

Impactul electrizării părului este mai vizibil la părul drept natural, motiv pentru care, cu scopul de a reduce acest aspect, vă recomandăm să folosiți aparate de îngrijire personală care tratează termic părul prin tehnologie ionică, acestea reducând energia statică și firele rebele.

Vârfurile despicate sunt, de asemenea, și ele mai vizibile, prin urmare, persoanele cu păr drept ar trebui să se tundă ceva mai des, în comparație cu persoanele cu părul creț.

De asemenea, veți dori să evitați aplicarea de prea mult produs în păr, deoarece părul va avea un aspect gras și se va lipi de cap de la greutatea produsului.

Coafarea părului

După cum știm toate, indiferent de forma părului, creț, ondulat sau drept, șansele sunt foarte mari ca la un moment dat, dacă nu în mod regulat, să vă doriți să vă coafați părul total diferit față de cum îl aveți în mod natural.

Tocmai din acest motiv, am făcut cercetări serioase în acest sens, în urma cărora am construit mai multe recenzii despre cele mai bune aparate de îngrijire personală destinate coafatului, pentru a vă ajuta să vă găsiți cu ușurință cel mai bun model pentru dumneavoastră.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unui nou uscător de păr, ondulator sau placă de îndreptat părul, ori vreți să încercați și alte aparate de îngrijire recent apărute, cum este peria de îndreptat părul, vă invităm să citiți recenziile de pe blogul nostru, care acoperă o gamă largă de astfel de produse.

În cazul în care aveți deja o colecție întreagă de instrumente de coafat, puteți arunca o privire la articolele unde discutăm despre cum puteți să profitați la maxim de ele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *