Diverse produse cosmetice profesionale

Cum vă puteți echilibra rutina de îngrijire a pielii și simptomele TOC (tulburarea obsesiv-compulsivă)

Poate fi o pantă alunecoasă, iar persoanele care suferă de TOC știu despre ce vorbim. În ultimul vreme, din cauza proliferării recomandărilor de îngrijire a pielii prin intermediul rețelelor de socializare, persoanele afectate de tulburarea obsesiv-compulsivă pot deveni neașteptat de preocupate de produsele pe care le folosesc pentru piele.

Persoanele care suferă de TOC se confruntă în mod constat cu rutine, care variază ca și desfășurare de la un individ la altul, acestea fiind o parte integrală a tulburării obsesiv-compulsive.

Astfel, ceva ce pentru noi restul poate părea destul de simplu, pentru suferinzii de TOC acest lucru poate prezenta o adevărate provocare, deoarece implicarea într-o rutină de îngrijire a pielii, poate declanșa tulburarea obsesiv-compulsivă.

Cel mai rău lucru pentru persoanele cu TOC este să aibă ritualuri și rutine, menționează psihologii și psihiatrii. Este ușor ca aceștia să înlocuiască o compulsie cu o nouă compulsie, iar asta este ceva total contraindicat pentru sănătatea mentală pe termen lung.

OCD începe cu obsesii – gânduri nedorite care se repetă în minte – care declanșează anxietate și disconfort. Pentru a reduce impactul negativ al obsesiilor, un individ se angajează în compulsii, care sunt comportamente care asigură alinare, permițându-le să se simtă mai în siguranță sau să scape de compulsii.

Pentru ca cineva să fie diagnosticat cu TOC, obsesiile și compulsiile sale trebuie să interfereze cu funcționarea zilnică normală, cum ar fi capacitatea de a gestiona responsabilitățile la școală sau la locul de muncă sau interacțiunile cu familia, prietenii sau partenerii de viață.

Menținerea unei rutini, deoarece are un impact pozitiv din punct de vedere fizic, nu este, în mod esențial, același lucru ca angajarea într-un comportament compulsiv, dar poate ajunge rapid pe teritoriul respectiv pentru unii.

De exemplu, dacă o persoană suferă de OCD, iar zborul cu avionul îi generează anxietate, va folosi anumite ritualuri înainte de un zbor cu avionul, pentru a disipa anxietatea. În acest context, rutina de îngrijire poate fi folosită ca un ritual de reducere a anxietății, aceasta fiind repetată în dimineața de dinaintea zborului ca o mantră, pentru a opri gândurile obsesive despre zborul cu avionul.

Gândirea magică – un aspect al TOC care îi determină pe cei care suferă de această tulburare, să creadă că gândurile sau acțiunile lor pot influența lumea externă – continuând pe același exemplu, de mai sus, dacă rutina de îngrijire nu este repetată de suficiente ori înainte de a pleca spre aeroport, în mintea suferinzilor de TOC, un accident de avion s-ar putea produce.

Când mintea persoanelor care suferă de TOC intră în această spirală a gândurilor obsesive (chiar dacă rațional pot realiza că nu are sens ceea ce fac sau gândesc), compulsiile pot oferi un sentiment de ușurare sau libertate temporară de la gândurile obsesive.

Această ușurare se consolidează în timp. Deci, atunci când gândurile obsesive vor reveni, persoanele care suferă de TOC se vor întoarce la aceleași ritualuri sau rutini care au funcționat în trecut pentru acele gânduri.

Dacă o rutină de îngrijire a pielii începe să interfereze cu viața socială sau cu somnul, sau trebuie să o repetați de fiecare dată când vă încurcați, sau trebuie să o faceți în conformitate cu reguli specifice, acestea sunt semne că rutina ar putea declanșa simptomele TOC.

Tot mai mulți oameni s-au interesat de îngrijirea pielii în ultimii ani, probabil datorită abilitării și educației prin intermediul social media. Dar pentru indivizii ce suferă de TOC, moderația este esențială.

Poate exista un beneficiu major al adoptării unui regim de îngrijire a pielii, în ceea ce privește îngrijirea de sine. Unii oameni consideră că dacă mențin o rutină săptămânală de aplicare a unei măști faciale în weekend, sunt mai pregătiți mental pentru săptămâna care urmează.

Dar dacă un regim de îngrijire începe să se îndepărteze de a fi benefic din punct de vedere psihologic, față de ceva care interferează cu munca sau activitățile sociale, atunci ar putea fi timpul pentru o schimbare.

Adesea, limitarea timpului petrecut într-un regim și numărul de ori pe zi dedicat îngrijirii de sine, poate fi diferența esențială între comportamentele de ajutor și cele inadaptive. Puteți sări ocazional aplicarea unui produs, de exemplu.

Încălcarea „regulilor TOC” face parte dintr-o strategie numită terapie prin expunere. Puteți ignora complet regulile, acesta fiind, de obicei, un prim pas dur pentru oamenii care nu au încercat niciodată terapia prin expunere.

O altă strategie este să completați rutina de îngrijire în direcția sau ordinea opuse – dacă este important pentru cineva să aplice toner seara de sus în jos, sunt îndemnați să o aplice de jos în sus. Sau vă puteți angaja în rutină diferit, cu cantități diferite atașate la fiecare pas.

De exemplu, dacă un ritual necesită să aplicați trei pompe de protecție solară și apoi să vă clătiți mâinile cu apă caldă, o alternativă poate fi să aplicați două pompe și să clătiți cu apă rece sau o altă combinație de genul (atâta timp cât puneți cantitatea necesară de protecție solară pentru a vă proteja corespunzător pielea).

Vestea bună este că regimurile de îngrijire a pielii pot varia în funcție de preferințele personale și de nevoile individuale ale pielii. Mulți dintre noi nu avem nevoie de nimic mai mult decât de o curățare blândă, de hidratare și de protecție solară în timpul zilei.

Și da, pentru unele persoane, un regim de îngrijire a pielii poate fi atât fizic, cât și psihic. Dacă este administrată corect, o rutină de îngrijire a pielii poate fi doar un obicei sănătos și benefic pentru cineva care suferă de TOC, fără a se spirala în compulsii și gânduri obsesive.

Așadar, acum știți cum vă puteți echilibra rutina de îngrijire a pielii atunci când suferiți de TOC, pentru a nu declanșa simptomele asociate acestei tulburări, ceea ce poate avea efecte negative pe termen lung. Trebuie doar să încercați să variați mereu ordinea sau direcția de aplicare, pentru a nu intra într-un ritual, care poate degenera în consecințe neplăcute.

Citește și:

Verifică preț Aparate de Îngrijire Corporală aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *