După cum vi s-a spus probabil încă de când erați mici, o igienă orală adecvată este extrem de importantă.
Ceea ce poate nu știți, este însă faptul că igiena orală deficitară nu este doar o cauză a cariilor dentare și a bolilor gingivale, ci este puternic legată și de alte boli foarte grave, cum ar fi boli de inimă, boli respiratorii (pneumonia) și chiar boli care afectează creierul, precum demența.
Dacă nu vă curațați dinții interdentar la fel cum vă recomandă medicul stomatolog, să știți că nu sunteți singuri. Într-un studiu recent, s-a constatat faptul că doar jumătate dintre americani utilizează instrumente de curățare interdentară zi de zi, în timp ce 18,5% dintre americani nu folosesc niciodată așa ceva.
Dacă nu vă îngrijiți corespunzător dinții, nu va trece mult până când veți avea probleme de natură orală, de tipul cariilor dentare sau a bolilor gingivale, care pot duce chiar și la pierderea dinților.
Totuși, realist vorbind, curățarea interdentară nu este tocmai cea mai ușoară sau plăcută activitate, pentru că necesită timp și în proces pot apărea mici răni. De asemenea, poate duce la deteriorarea țesuturilor gingivale atunci când nu este executată corect sau când este efectuată prea viguros.
Din fericire, pe lângă ața dentară, mai există și alternativa irigatorului oral pentru curățarea interdentară.
Un irigator oral este un dispozitiv care cu ajutorul unui jet subțire de apă elimină resturile alimentare și placa bacteriană. Este, de asemenea, uneori numit și duș bucal. Poate fi alimentat cu baterii sau direct la rețeaua electrică și necesită o alimentare cu apă, direct de la robinet sau dintr-un rezervor special.
Conținut:
Cum folosești un irigator oral?
Irigatoarele orale sunt foarte ușor de folosit. Există trei tipuri principale din care puteți alege, modul de pregătire pentru utilizare fiind ușor diferit pentru fiecare.
Sunt disponibile modele portabile, cu rezervor sau alimentate de la robinet. Fiecare model variază ușor, dar per total, funcționează după cum urmează:
- Selectați capătul dorit și conectați-l la dispozitiv.
- Conectați irigatorul la sursa de apă, ori de la robinet, ori prin umplerea rezervorului atașat irigatorului cu apă. Dacă aveți dinții sensibili, utilizați apă călduță în loc de apă rece.
- Selectați nivelul cel mai mic al presiunii apei și așezați vârful irigatorului în gură. Vă recomandăm să vă aplecați peste chiuvetă!
- Porniți dispozitivul. Puteți ține buzele lipite pentru a opri apa să stropească peste tot, în timp ce permiteți, totuși, scurgerea ei în chiuvetă.
- Direcționați jetul de apă spre zonele interdentare și linia gingiilor, deplasându-l în așa fel încât să tratați întreaga gură.
- După ce ați terminat, opriți dispozitivul, îndepărtați vârful din gură și scurgeți orice apă rămasă în rezervor.
- Nu uitați să vă curățați irigatorul oral după fiecare utilizare, pentru a vă asigura că acesta va rămâne igienic.
Dacă doriți, puteți utiliza apă de gură în loc de apă de la robinet, dar este important să vă amintiți că nu va avea aceleași beneficii antibacteriene dacă o diluați cu apă, așa că este mai bine să o utilizați nediluată.
Care sunt tipurile de irigatoare orale?
Cu rezervor – este cea mai voluminoasă opțiune, vine cu un rezervor atașat, are nevoie de ceva spațiu, și să fie așezat pe o suprafață dreaptă, aproape de o sursă de alimentare electrică. Presiunea apei poate fi ușor modificată. Este o opțiune excelentă dacă doriți să folosiți un irigator oral acasă și nu aveți o presiune puternică a apei de la robinet.
Portabil – cea mai puțin voluminoasă opțiune. Cele mai multe astfel de modele sunt în mare parte alimentate cu baterii sau reîncărcabile. Sunt perfecte dacă sunteți mai mereu plecați de acasă, iar pentru niște irigatoare orale portabile sunt destul de puternice și au rezultate extraordinare.
Sunt de dimensiuni mici, așa că se vor încadra perfect în bagajele dumneavoastră. Modelele portabile vă permit să vă țineți de rutina zilnică de curățare interdentară indiferent de locul în care vă aflați sau la ce tip de voltaj aveți acces la priză. De asemenea, sunt o opțiune excelentă pentru cei care nu au prea mult spațiu acasă.
Alimentat de la robinet – perfect pentru cei care nu au foarte mult spațiu în baie. Irigatoarele orale de acest tip se atașează direct la robinet și, prin urmare, folosesc presiunea apei direct de la robinet. A
cest lucru înseamnă că nu au nevoie de energie electrică, deci nu aveți nevoie de o sursă de curent aproape și sunt, de asemenea, grozave, deoarece nu este necesar să reumpleți rezervorul sau să-l curățați. În plus, puteți controla cu ușurință presiunea apei prin reglarea robinetului.
Un subset de irigatoare orale alimentate de la robinet este reprezentat de irigatoarele orale care sunt alimentate de la duș. Acest tip se conectează la duș în loc de robinetul de la chiuvetă. Are aceleași avantaje ca ale irigatorului oral alimentat de la robinet, plus că elimină riscul de a face mizerie în baie.
Dacă doriți să încercați un irigator oral, faceți clic pentru a afla mai multe despre cele mai bune irigatoare orale pe care le-am testat.
Cum se folosește un irigator oral pentru aparatul dentar
Printre numeroasele alte avantaje ale utilizării unui irigator oral, puteți vedea aici diferite modele, un irigator oral este o opțiune ideală în cazul în care aveți aparat dentar, întrucât ața dentară este aproape imposibil de folosit cu un aparat dentar.
Cu un irigator oral puteți ajunge în spatele sârmei pentru a elimina resturile alimentare blocate, păstrându-vă astfel zâmbetul sclipitor. Majoritatea irigatoarelor orale vor avea un capăt special destinat utilizării în caz de aparat dentar. Un capăt care are o perie mică este ideal.
Puteți configura și utiliza irigatorul oral la fel ca și în cazul în care nu aveți aparat dentar, așa cum este detaliat mai sus. Începeți întotdeauna cu presiunea apei scăzută și apoi creșteți-o treptat după cum vă este necesar. Începeți cu dinții din spate, începând de la linia gingiilor și curățați între dinți și în jurul aparatului dentar.
Este simplu de folosit și foarte rapid, iar rezultatele sunt excelente. Există multe motive pentru a alege un irigator oral în detrimentul aței dentare, pe care le puteți citi aici.
Folosirea unui irigator oral fără a face mizerie
În timp ce este posibil să faceți un pic de mizerie în baie atunci când începeți să folosiți un irigator oral, după o perioadă de utilizare vă veți obișnui să controlați mai bine presiunea apei și să manipulați aparatul în așa fel încât să nu stropiți peste tot în jur.
Începeți întotdeauna cu cea mai mică presiune, chiar dacă nu aveți dinți sensibili, apoi creșteți presiunea treptat. Puteți, de asemenea, să lipiți buzele în jurul capătului irigatorului pentru a preveni stropirea cu apă, permitând totuși apei să curgă din gură, În mod ideal, aplecați-vă peste chiuvetă atunci când folosiți irigatorul oral.
Acest lucru vă va permite să lăsați apa și resturile să se scurgă în timp ce vă curățați gura.
Cât de des ar trebui să folosesc un irigator oral?
În general, indiferent dacă folosiți ață dentară sau irigator oral, medicii stomatologi vă recomandă să vă curățați dinții zilnic. Curățarea interdentară durează foarte puțin, așa că pentru a menține o sănătate orală optimă, vă recomandăm să folosiți un irigator oral în fiecare zi, alături de periajul dinților de două ori pe zi.
Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre cât de des ar trebui să folosiți un irigator oral.
Concluzie
Acum ar trebui să știți mai multe despre irigatoarele orale și cum să le utilizați. Dacă vă interesează achiziționarea unui irigator oral, vă invităm să aruncați o privire la recenziile noastre despre irigatoarele orale, unde vorbim despre cele mai bune irigatoare orale după rezultatele testelor noastre.
Verifică preț Irigatoare Orale aici!