Cum să previi apariția vergeturilor în timpul sarcinii?

Tânără gravidă cu palmele în formă de inimă situate în zona abdominală

În timpul sarcinii, între 50 și 90% dintre femei dezvoltă vergeturi, cea mai rapidă dezvoltare a acestora survenind în trimestrul final al sarcinii, deoarece atunci se dezvoltă bebelușul cel mai mult, însă vergeturile pot apărea oricând pe timpul sarcinii, la fel ca și în alte zone, nu doar în cea a stomacului.

Cum se formează vergeturile în timpul sarcinii?

Vergeturile apar în urma creșterii mult prea rapide a masei corporale cu care pielea nu poate să țină pasul, fiind întinsă peste limitele pe care i le permite elasticitatea. Sunt un fel de cicatrici care se formează într-un strat mai adânc de piele, la început fiind de culoare mov, ca mai apoi să ajungă de culoare ușor gri sau albă.

Vergeturile nu prezintă nici un fel de risc din punct de vedere medical, însă pot presupune un oarecare disconfort atunci când apar, iar în cazul anumitor femei apare și un disconfort psihic, deoarece le afectează încrederea în sine. Nu trebuie să te demoralizezi din cauza vergeturilor, sunt absolut normale într-o sarcină, nu vor afecta bebelușul, iar cu timpul se vor estompa.

Ce zone ale corpului sunt mai afectate?

Vergeturi provocate de sarcină

Vergeturile pot să apară pe orice zonă a corpului, dar, în perioada sarcinii, anumite zone sunt mai predispuse decât celelalte. De exemplu, zona stomacului este în mod evident mai sensibilă, datorită creșterii rapide a bebelușului.

De asemenea, pe perioada sarcinii, și sânii cresc în volum datorită schimbărilor hormonale, deci poți să dezvolți vergeturi și în această zonă. Alte zone care pot fi afectate de creșterea rapidă corporală în timpul sarcinii sunt fundul, coapsele și părțile inferioare ale spatelui și ale părților laterale.

Când să începi să te aștepți la apariția vergeturilor pe perioada sarcinii?

În funcție de stadiile diferite ale sarcinii, vergeturile se pot forma în zone diferite ale corpului. Sânii își pot mări volumul în stadiul incipient al sarcinii, chiar și în primele 6-8 săptămâni, continuând să crească pe toată durata sarcinii, deci în această zonă ar trebui să observi apariția primelor vergeturi.

Între săptămânile 13-21 ar trebui să te aștepți la apariția vergeturilor și în zona stomacului, în timp ce pe zona spatelui se vor forma mai târziu. Totuși, nu există o regulă generală sau niște intervale exacte la care se vor forma în cazul tuturor femeilor, fiecare sarcină este diferită ca și desfășurare, motiv pentru care intervalele variază de la caz la caz.

Nici apariția vergeturilor nu este obligatorie pentru toate femeile, dacă reușești în timpul sarcinii să controlezi cât te îngrași, prin evitarea sedentarismului și prin adoptarea unui regim alimentar sănătos, este foarte posibil să nu ai probleme cu apariția vergeturilor.

Cele mai bune modalități să eviți vergeturile în timpul sarcinii

Există mai multe modalități prin care poți să eviți apariția vergeturilor în timpul sarcinii, dar dată fiind natura schimbărilor prin care corpul tău trece, îți va fi mai simplu să utilizezi anumite metode comparativ cu altele. Vom prezenta în continuare câteva asemenea modalități.

Menține-te hidratată

Tânără bea un pahar cu apă
Fotografie de Daria Shevtsova, Pexels.com

În primul rând, ai grijă să fii mereu hidratată, deoarece așa îți vei ajuta pielea să rămână suplă. Recomandările curente pentru o femeie de greutatate medie constau în aproximativ 8 pahare de apă pe zi sau undeva la 2 litri.

Pe perioada sarcinii, este recomandat să bei undeva între 6 și 8 pahare de apă pe zi sau undeva între 1.2 și 1.6 litri. Deși poate părea o cantitate relativ mică de apă, din cauza stărilor de greață (care sunt predominante dimineața, dar pot apărea pe perioada întregii zile) poate fi destul de greu să reușești să ingerezi până la 1.6 litri pe zi, motiv pentru care este indicat să bei câte puțin, dar des.

În plus, dacă te menții hidratată poți să eviți și alte probleme asociate cu sarcina, cum ar fi infecțiile tractului urinar, durerile de cap, constipația și senzațiile de leșin.

În orice caz, important este faptul că pe perioada sarcinii apa este cel mai bun lichid pe care îl poți bea, în special dacă înainte de a rămâne însărcinată obișnuiai să bei multă cafea sau ceai, pe care acum nu le mai poți bea, așa că trebuie să le înlocuiești cu apă pentru a menține un nivel ridicat de hidratare.

Dacă nu poți, totuși, să bei atât de multă apă, poți să alternezi cu supe, sucuri din fructe, lapte sau ceai fără cafeină, pentru a menține un nivel adecvat de hidratare.

Mănâncă sănătos

Diverse fructe și legume apetisante

În al doilea rând, mănâncă sănătos, în ciuda faptului că menținerea unei diete sănătoase poate fi o încercare dificilă pe perioada sarcinii din cauza grețurilor și a diferitelor pofte sau aversiuni alimentare care sunt asociate sarcinii. Anumite tipuri de mâncare sunt mai benefice pentru piele, în special cele ce conțin acizi grași de tipul Omega-3, zinc, antioxidanți, vitamine și minerale.

Desigur, vei avea oricum mai multă grijă la ceea ce mănânci pe perioada sarcinii, însă este important să ai grijă să încorporezi și alimente ce conțin elementele enumerate anterior, și să nu încerci să cauți substituente sub forma suplimentelor alimentare.

Următoarele alimente sunt o sursă sigură și sănătoasă pentru nutrienții necesari menținerii unei pieli sănătoase și fără vergeturi:

  • antioxidanți: ciocolată neagră, fructe de pădure, fasole, anghinare, fructe roșii, cartofi dulci, broccoli, ceai verde;
  • vitamine: fructe, legume verzi, nuci, cereale integrale, cereale fortificate, lactate, extract de drojdie, ficat, pește de apă sărată;
  • zinc: carne de pasăre, carne roșie, nuci, spanac, cereale fortificate, caju, ciocolată neagră, brânzeturi elvețiene;
  • acizi grași: macrou, somon, ulei de ficat de cod, nuci, semințe de chia, boabe de soia, varză de bruxelles, spanac.

Ai grijă la greutate

În al treilea rând, ai grijă la cât de mult iei în greutate. Pe perioada sarcinii este inevitabil să nu iei în greutate, astfel că femeile vor adăuga între 0.4 și 2.2 kg în timpul primului trimestru, iar apoi aproximativ 0.4 kg în fiecare săptămână ulterioară de sarcină.

Este o concepție greșită la nivel colectiv cum că atunci când ești însărcinată trebuie să mănânci cât pentru două persoane. De exemplu, o femeie de greutate medie care nu este însărcinată are nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi, în timp ce o femeie însărcinată are nevoie să crească necesarul de calorii la 2200 pe zi sau mai mult în cazurile femeilor însărcinate cu gemeni.

Prin urmare, dacă mănânci sănătos și controlezi kilogramele în plus pe care le adaugi în timpul sarcinii, vei reuși să previi apariția vergeturilor.

Aport de vitamina D

În al patrulea rând, vitamina D este importantă. Koehler Zanella et al. prin intermediul unui studiu au concluzionat că există o corelație între nivelele scăzute de vitamina D și apariția vergeturilor. Deși încă mai sunt necesare niște cercetări în acest sesns, prin menținerea unui nivel adecvat de vitamina D, există posibilitatea să poți reduce formarea vergeturilor pe perioada sarcinii.

Cea mai simplă modalitate de a îți asigura necesarul de vitamina D este reprezentată de expunerea la soare, deși trebuie să fii atentă la arsurile solare. Din punct de vedere alimentar, poți să incluzi în dieta ta alimente care îți pot asigura și ele necesarul de vitamina D, cum ar fi: cereale, produse lactate, pește și anumite tipuri de pâine.

Hidratarea pielii

Femeie aplică o cremă hidratantă folosind degetul
Needpix.com

În ultimul rând, nu uita să îți hidratezi pielea și de la exterior. Pe perioada sarcinii este indicat să aplici creme hidratante sau uleiuri pe zonele care sunt mai predispuse la apariția vergeturilor.

Există o gamă largă de astfel de produse care îți hidratează pielea, o ajută să fie mai rezistentă și încurajează procesul natural de vindecare al pielii, iar prin aplicarea și masarea cremei în piele vei stimula și circulația sanguină. Produsele ce conțin unt de shea, vitamina E și aloe vera sunt cele mai eficiente în acest sens.

Poți utiliza aceste produse pe tot parcursul sarcinii, pentru a preveni dezvoltarea de vergeturi, deoarece acest lucru va fi cel mai eficient. De asemenea, le puteți folosi pe vergeturi când le observați pentru prima dată apariția, dacă nu ați început deja. Cremele vor avea rezultate mult mai bune cu cât începeți să le utilizați mai devreme.

Cum să previi apariția vergeturilor în timpul sarcinii cu remedii naturale

Deși majoritatea produselor pe care le poți achiziționa de pe piață folosesc ingrediente naturale și organice, este posibil să dorești evitarea produselor care conțin ingrediente pe care nu le cunoști, în special pe perioada sarcinii. În acest caz, există și alternative naturale, cum ar fi:

Ulei de cocos

Este un produs hidratant foarte eficient care poate fi utilizat pe post de ulei de masaj natural și vegan. Uleiul de cocos este parte integrantă a multor creme și săpunuri, deci folosit ca atare poate să asigure rezultate extraordinare.

Este absorbit profund și rapid în stratul de piele, eliminând celulele moarte. Uleiul de cocos conține vitamina E și acizi grași care contribuie la sănătatea pielii tale. Utilizează uleiul de cocos după baie și masează bine până este absorbit complet în piele.

Deoarece este natural, poți să aplici uleiul de cocos chiar și de 3 ori pe zi, menținând astfel un nivel adecvat de hidratare al pielii. De asemenea, poți să continui să îl folosești și după perioada de sarcină.

Uleiul de măsline

Asemenea uleiului de cocos, uleiul de măsline conține vitamina E și antioxidanți, precum și compuși care ajută pielea și procesul ei natural de vindecare. Uleiul de măsline poate fi utilizat atât ca un tratament preventiv, cât și ca un remediu pentru vergeturi, pe toată perioada sarcinii.

În vederea obținerii celor mai eficiente rezultate, alege un ulei de măsline extravirgin pe care să îl aplici și masezi pe piele după baie, astfel încât pielea ta să absoarbă toți nutrienții benefici. De asemenea, uleiul de măsline poate ajuta la ameliorarea și calmarea mâncărimii pielii care apare atunci când încep vergeturile să apară.

Aloe vera

Frunze de Aloe Vera
Fotografie de Elle Hughes, Pexels.com

Este cunoscută datorită proprietăților sale calmante și vindecătoare, gelul din plantele de aloe vera fiind bogat în conținutul de enzime, vitamine, minerale și acizi grași. Acești compuși ajută pielea să se vindece și previne apariția vergeturilor.

Dacă ai o plantă de aloe vera, trebuie doar să îi tăi o frunză și să storci gelul din interior. Masează-l pe zonele afectate sau predispuse la apariția vergeturilor până când gelul este bine absorbit în piele. Poți repeta această procedură de două ori pe zi.

Cea mai bună cremă pentru prevenirea vergeturilor în timpul sarcinii

Dacă doriți să aflați mai multe despre diferitele produse disponibile pe piață pentru prevenirea și reducerea vergeturilor, de ce nu citiți recenziile noastre complete despre cele mai bune creme împotriva vergeturilor?

Am acoperit o serie de bugete și am inclus chiar un ghid al cumpărătorului pentru a vă ajuta să decideți care este cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră. Pentru a vizualiza recenziile noastre despre cele mai bune produse de pe piață, faceți clic aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de coafuri de nuntă

12 tipuri de coafuri de nuntă

Niciodată nu este prea devreme să îți planifici coafurile pentru nunta ta. Inspiră-te din acest top 12 cel mai îndrăgite tipuri de coafuri de nuntă,

Tipuri de păr

14 tipuri de păr îndrăgite de femei

Descoperă cele 14 tipuri de păr diferite pentru femei, cu imagini care să te ajute să înțelegi rapid diferențele subtile dintre ele. Întocmai precum culoarea

Tipuri de mustață

25 de tipuri de mustață diferite

Nu trebuie să fii Tom Selleck pentru a-ți lăsa mustața să facă parte din stilul care te reprezintă. Află mai multe despre numeroasele tipuri de