Bărbat se antrenează cu gantere într-o sală de forță

Cum să previi apariția vergeturilor cauzate de exercițiile fizice?

În general, nu mulți asociază apariția vergeturilor cu exercițiile fizice, ci cu alte cauze, cum ar fi creșterea rapidă din timpul pubertății, sarcina sau creșterea în greutate. Totuși, creșterea rapidă a mărimii țesutului muscular datorată efortului fizic și a exercițiilor de tip culturism, reprezintă adesea cauza apariției vergeturilor, cu precădere în cazul bărbaților.

Cele mai predispuse zone ale corpului unde  pot apărea astfel de vergeturi sunt reprezentate de bicepși, umeri și coapse, însă pot apărea pe orice zonă a corpului care este supusă unei creșteri rapide a masei musculare.

De ce exercițiile fizice pot duce la apariția vergeturilor?

Vergeturile sunt cicatrici profunde în stratul de piele care se formează ca un rezultat direct al creșterii mult prea rapide a volumului corporal, creștere cu care pielea nu poate să țină pasul.

Astfel, pielea se întinde mai mult decât îi permite gradul ei de elasticitate, lăsând semne vizibile sub forma unor linii, care la început vor avea culori precum mov sau roșu, pentru ca mai apoi, în timp, să prindă o culoare aproape gri sau albă.

În cazul celor care practică culturism, ședințele de antrenament sunt stricte și intense, rezultând într-o creștere rapidă a masei musculare, în special în zone precum biceps și coapse, care poate să atragă după sine apariția vergeturilor în zonele suprasolicitate.

Cum să previi apariția vergeturilor cauzate de exercițiile fizice?

Vergeturi provocate de antrenamentele fizice apar pe picioarele femeilor

Natura exercițiilor fizice de tip culturism contrazice prin programele de antrenament necesare multe din indicațiile ce ar trebui urmate pentru evitarea apariției vergeturilor. Dacă, totuși, ești dispus să aștepți puțin mai mult pentru a obține rezultatele mult visate, poți să îți atingi obiectivele, reducând în același timp șansele de apariție ale vergeturilor.

Evită schimbările bruște de greutate

Acesta este probabil cel mai dificil sfat de urmat atunci când urmezi un program de antrenament. Totuși, creșterea musculară efectuată gradual îi va oferi pielii tale mai mult timp să se adapteze la masa musculară aflată în schimbare, ceea ce înseamnă că o să fie mult mai elastică, iar vergeturile au șanse mult mai mici să se formeze.

Adoptă o dietă sănătoasă

Include în regimul tău alimentar, produse și alimente care conțin nutrienții necesari pentru o piele sănătoasă, cum ar fi: vitamine, zinc și antioxidanți. Prin menținerea unei pieli sănătoase din interior, îi vei asigura acesteia suplețea și rezistența.

Hidratează-ți pielea

Există o multitudine de produse disponibile pe piață care te pot ajuta să previi, reduci sau elimini vergeturile. Așadar, în timp ce ai grijă de pielea ta de la interior prin adoptarea unei diete sănătoase, poți să ai grijă și la exterior prin asigurarea unui nivel adecvat de hidratare cu diferite creme.

Multe dintre produsele disponibile la scară largă garantează o îngrijire eficientă și la prețuri accesibile, atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea vergeturilor.

Cele mai bune și eficiente produse în acest sens sunt cele care conțin ingrediente precum: vitamina A și E, unt de shea și unt de cocos, însă dacă vrei ceva mult mai puternic pentru tratarea vergeturilor poți să consulți medicul în vederea stabilirii unui tratament cu retinoizi.

Totuși, este important de reținut că retinoizii nu pot fi utilizați în timpul sarcinii, deoarece pot afecta starea de sănătate a bebelușului.

Dacă preferi produse pe bază de ulei, poți încerca Bio-oil, care conține ulei PurCellin, cu care mulți indivizi au înregistrat rezultate extraordinare, reușind să prevină, reducă și elimine vergeturile, precum și alte tipuri de cicatrici.

De asemenea, poți folosi cu încredere și uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de cocos și cel de măsline, datorită conținutului mare de nutrienți și antioxidanți pe care acestea îl au.

Cum să scapi de vergeturile apărute în urma exercițiilor fizice?

Femeie aplică pe antebraț o cremă hidratantă împotriva vergeturilor

În cazul în care vergeturile deja au apărut de ceva timp, nu mai este loc de prevenție, în mod evident, așă că îți vom prezenta și câteva modalități prin care poți încerca să reduci vergeturile deja existente.

Folosește produse pentru prevenirea vergeturilor

Dacă ai deja vergeturi, atunci poți căuta să le reduci aspectul și chiar să scapi de ele complet. Continuă să utilizezi metodele menționate mai sus pentru prevenirea lor. În cazul utilizării produselor topice particulare, cu cât începi mai devreme, cu atât sunt mai eficiente.

Folosirea unei creme pentru reducerea vergeturilor

Dacă nu ai făcut-o deja, este momentul să începi să folosești creme special create pentru îndepărtarea vergeturilor. În mod ideal, aceste creme ar trebui utilizate în perioada incipentă de formare a vergeturilor, adică atunci când sunt mov sau roșii, deoarece atunci răspunde pielea cel mai bine la compușii din cremă.

Aplicarea cremei pe zona afectată se face prin masaj folosind mișcări circulare, cu scopul de a îmbunătăți circulația sanguină în zonă, asigurând, astfel, un flux mult mai bun de oxigen și nutrienți la nivel celular.

Terapia cu lumină

Anumite lungimi de undă ale spectrului luminos pot ajuta la eficientizarea procesului natural de vindecare al pielii. Lumina infraroșie, în special, care pătrunde mai profund în stratul de piele, încălzește pielea la un nivel mic și grăbește, astfel, procesele celulare, promovând creșterea producției de colagen și elastină care mențin suplețea și fermitatea pielii.

Folosind terapia cu lumină roșie, poți încuraja procesele de vindecare și să sporești eficiența produselor aplicate local prentru tratarea vergeturilor.

Poți să beneficiezi de acest tip de terapie, chiar în confortul și intimitatea propriei case, deoarece există o multitudine de produse disponibile pe piață care pot fi utilizate în siguranță și de persoane care nu au vreun training în acest sens, și care costă mult mai puțin decât ședințele de terapie cu lumină roșie disponibile la saloanele de cosmetică sau la clinicile specializate.

De asemenea, deși este ceva mai costisitor, poți să încerci și tratamentele cu IPL (Lumină Intens Pulsată), acestea fiind cea mai bună și eficientă modalitate, care utilizează lumina, de a scăpa de vergeturi.

Microdermabraziunea

Bărbat cu o musculatură impresionantă se odihnește după un antrenament fizic intens
Fotografie de Cristian Baron, Unsplash.com

Această procedură cosmetică poate reduce aspectul vergeturilor prin întinerirea aspectului pielii și prin uniformizarea nuanței acesteia. Din păcate, este foarte posibil ca această procedură să nu elimine vergeturile dacă este folosită ca tratament unic.

De exemplu, poți încerca și un tratament cu tehnologia IPL, care poate să ducă la înregistrarea unor rezultate satisfăcătoare. Microdermabraziunea poate fi și ea efectuată acasă, datorită produselor de uz casnic disponibile pe piață.

Concluzie

Per total, după toate cele menționate anterior, concluzionăm faptul că prevenirea vergeturilor este mai bună decât reducerea acestora după ce deja au apărut. La fel, este indicat să începi tratarea zonelor cu vergeturi când acestea abia au apărut pentru a obține rezultate cât mai eficiente.

De asemenea, prin menținerea unei diete sănătoase și prin prevenția schimbărilor bruște de greutate, poți ajuta la evitarea apariției vergeturilor.

Dacă te interesează să cumperi o cremă de îndepărtare a vergeturilor, consultă recenziile noastre despre cele mai bune produse de tip cremă disponibile pe piață.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *