Ca și cum epilarea cu ceară sau cu lama de ras nu reprezintă deja suficiente bătăi de cap, uneori avem neplăcerea de a ne confrunta și cu fire de păr crescute sub piele. Acestea sunt incomode, inestetice, dureroase și au nevoie de mult timp pentru a se vindeca complet.
În timp ce anumiți indivizi sunt mai predispuși în comparație cu alții, atunci când vine vorba despre firele crescute sub piele, este cu siguranță mai bine să le prevenim decât să le tratăm.
Dacă aveți o predispoziție pentru creșterea firelor sub piele, de care efectiv v-ați săturat, continuați să citiți acest articol, pentru a afla nu numai care este cauza apariției acestor fire, dar și cum să le tratați și să le preveniți.
Ce sunt firele de păr crescute sub piele
Pentru a înțelege ce este un fir de păr crescut sub piele, este important să înțelegeți mai întâi care este procesul din spatele creșterii părului. Un individ se naște cu aproximativ 5.000.000 de foliculi de păr pe toată suprafața corpului, părul fiind răspândit pe aproape toate zonele, cu excepția tălpilor și a palmelor.
Cum cresc firele de păr în mod normal:
- Un folicul de păr este ca un mic buzunar sau cavitate care reglează creșterea părului și adăpostește firele de păr individuale.
- Părul începe să crească la rădăcina foliculului.
- Pe măsură ce devine mai lung, acesta este împins la suprafața pielii printr-o căptușeală care ghidează părul în direcția în care trebuie să meargă.
- Când este pe cale să ajungă la suprafață, părul trece prin glandele sebacee și alte structuri importante, care îl ajută să iasă la suprafață și să devină vizibil.
Procesul de creștere a părului este același pentru toate zonele corpului, însă durata ciclului de creștere poate fi diferită. De exemplu, deoarece acest proces este mai lent și are nevoie de mai mult timp pentru a se desfășura pe pielea scalpului, părul de pe cap este mult mai lung decât în orice altă parte a corpului.
Cum se formează firele crescute sub piele
Firele crescute sub piele apar atunci când un fir de păr care crește iar, după ce a fost îndepărtat (cu lama de ras, ceară etc.), nu poate să iasă la suprafață, deoarece foliculul pilos este înfundat cu sebum sau cu celule moarte ale pielii. Uneori, firele crescute sub piele pot apărea ca urmare a creșterii în lateral a firului de păr, și nu în sus, ceea ce îl poate face să se încolăcească în foliculul de păr.
Atunci când un folicul de păr este înfundat și firul nu poate ieși la suprafață, acesta din urmă trebuie să găsească o modalitate de a continua să crească, astfel încât crește înapoi în folicul sau în pielea din jurul lui, creând o umflătură vizibilă și uneori dureroasă.
Firele de păr crescute sub piele sunt efecte secundare foarte frecvente ale epilării și tind să fie mai întâlnite în cazul persoanelor care au firul de păr gros sau ondulat.
Complicațiile date de firele crescute sub piele
Uneori, firele crescute sub piele pot sta chiar sub suprafața pielii, ceea ce poate fi frustrant pentru că deși sunt vizibile, sunt foarte greu de eliminat. De obicei, firele de păr crescute sub piele arată ca o mică umflătură, roșie, care poate fi puțin dureroasă sau poate să provoace mâncărimi.
Totuși, unele fire crescute sub piele se pot dezvolta în chisturi sau pustule cu puroi, atunci când umflătura inițială se infectează.
O pustulă este o colecție de puroi, care arată ca un coș mare, dar care, în acest caz, este cauzată de un fir de păr infectat, care a revenit înapoi în foliculul pilos atunci când nu a reușit să iasă la suprafața pielii. Când un fir de păr se blochează în foliculul de păr sau crește înapoi în el, organismul îl tratează ca pe un obiect străin, motiv pentru care demarează un proces inflamator pentru a încerca să îl elimine.
În timp ce pustulele și firele de păr pot apărea oriunde pe corp, există anumite zone mai predispuse la dezvoltarea lor decât altele. Aceste zone includ zone comune de îndepărtare a părului, precum picioarele, zona inghinală și cea a axilelor, fața și gâtul.
Persoanele care au firul de păr ondulat sau mai gros sunt, de asemenea, mult mai predispuse să dezvolte fire de păr crescute sub piele, deoarece greutatea și grosimea firului de păr îl pot face să se curbeze înapoi în piele.
Uneori, cazurile recurente de fire crescute sub piele sau cazurile în care mai multe asemenea fire de păr se infectează în același timp, pot fi denumite foliculită. Mai exact, foliculita este infecția sau inflamația foliculilor de păr și tinde să apară pe zonele corpului unde există multă frecare, cum sunt zonele afectate de purtarea hainelor prea strânse.
În mod obișnuit, foliculita arată ca un grup de umflături sau chiar ca o erupție cutanată care poate fi roșie, galbenă sau albă la culoare, și care presupune mâncărimi sau sensibilitate la atingere. Foliculita poate să fie cronică sau acută, adică o întâmplare singulară.
Cum puteți identifica un fir de păr crescut sub piele
Probabil că uneori vedeți o umflătură roșie pe față sau pe picior și vă întrebați dacă este vorba de un coș sau de un fir de păr crescut sub piele. Deoarece firele de păr și coșurile pot fi foarte asemănătoare ca și aspect, vă puteți da seama cu care dintre ele vă confruntați, acordând atenție zonei de piele și momentului în care apar.
Dacă sunteți bărbat și aveți impresia că vă apar coșuri pe față sau pe gât la fiecare două zile, este înțelept să vă opriți din a vă mai bărbieri câteva zile pentru a evalua zona. Dacă coșurile nu mai apar, cel mai probabil sunt de fapt fire de păr crescute sub piele.
Dacă firul de păr crescut sub piele nu a devenit chist, poate fi mai ușor de identificat dacă este coș sau nu; firele crescute sub piele, în special în zona bărbiei, tind să apară sub forma unor mici umflături roșii, în timp ce coșurile tind să fie mai mari și au capul alb sau gălbui la culoare.
Firele de păr crescute sub piele în alte zone de piele, cum ar fi zona inghinală, pot fi mai greu de identificat și pot reprezenta motive de îngrijorare. Deoarece unele boli cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul sau HPV, pot dezvolta umflături asemănătoare coșurilor în regiunea pubiană, așadar poate fi ușor de greșit diagnosticul pus pe cont propriu.
Deși nu există un mod mai sigur de a afla dacă aveți o boală cu transmitere sexuală sau fire crescute sub piele în afară de o vizită la medicul dermatolog, trebuie reținut, totuși, că simptomele sunt diferite.
Bolile cu transmitere sexuală, precum herpesul genital sunt însoțite, de obicei, de simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala, febra și durerile de mușchi, în timp ce firele de păr crescute sub piele, cu excepția cazului în care sunt grav infectate, presupun doar resimțirea unui anume disconfort sau durere în zona afectată.
De asemenea, bolile cu transmitere sexuală care se dezvoltă în erupții cutanate sau umflături sunt de obicei așezate în grupuri, și nu unice, disparate.
Medicul dumneavoastră vă va putea spune cu certitudine dacă ar trebui să vă preocupați sau nu cu privire la orice fel de umflătura apărută pe corp.
Ce cauzează apariția firelor de păr crescute sub piele
Unii oameni sunt mai susceptibili decât alții să dezvolte fire de păr crescute sub piele; acest lucru se întâmplă deoarece firul de păr gros sau ondulat tinde uneori să se îndoaie și să reintre în piele sau în foliculul de păr din care a ieșit.
Însă, oricine se poate confrunta cu așa ceva, având în vedere faptul că există mai mulți factori care pot duce la creșterea firelor sub piele. Prin urmare, vă prezentăm, în continuare, câteva dintre cele mai frecvente cauze care duc la creșterea firelor de păr sub piele.
Epilarea cu ceară
Există păreri conform cărora epilarea cu ceară nu ar putea duce la fire crescute sub piele, însă, din păcate, nu este adevărat.
Ceara este una dintre cele mai frecvente metode de epilare; în mod obișnuit, o fâșie de ceară caldă topită este aplicată pe zona unde se dorește ca părul să fie îndepărtat, pentru ca ulterior să fie smulsă fie cu mâna, ca atare, fie cu o bucată de pânză lipită deasupra.
În zilele noastre, există mai multe tipuri diferite de ceară și metode de epilare cu ceară, inclusiv ceară cu fructe, ceară cu zahăr, ceară tare și moale și chiar ceară de ciocolată. Toate aceste metode susțin a fi benefice pentru pielea sensibilă și cu proprietăți multiple special gândite pentru a prelungi durata rezultatelor, în timp ce pielea rămâne fină și netedă.
Cu toate acestea, nici unul din aceste tipuri de ceară nu poate să oprească apariția creșterii firelor de păr sub piele.
Mitul potrivit căruia epilarea cu ceară nu provoacă creșterea firelor de păr sub piele este bazat pe faptul că această metodă de epilare presupune smulgerea părului din rădăcină, și nu tăierea lui de la suprafață, ca în cazul lamei de ras.
Deși acest lucru este adevărat, unii dermatologi consideră că epilarea cu ceară poate duce la apariția mai multor fire de păr sub piele, comparativ cu lama de ras.
Problema la epilarea cu ceară este că atunci când părul este smuls din rădăcina sa, căptușeala care îl ghidează din foliculul pilos spre suprafața pielii poate fi deteriorată. Asta înseamnă că atunci când un nou fir de păr crește din aceeași rădăcină, acesta nu mai beneficiază de căptușeala care îl ghidează, ceea ce crește șansele să se încolăcească înapoi și să crească sub piele.
Tehnica pe care dumneavoastră sau cosmeticiana dumneavoastră o folosiți pentru epilarea cu ceară are, de asemenea, un rol crucial în dezvoltarea firelor de păr sub piele.
Experții recomandă să aplicați ceara în direcția în care crește părul, pentru a vă asigura că toate firele de păr vor adera cât mai bine la ceară, iar după trageți fâșia de ceară în direcția opusă creșterii firelor de păr. Tragerea în direcția opusă poate reduce iritația, ceea ce înseamnă că e mai puțin probabil să dezvoltați fire de păr sub piele.
Lama de ras
Epilarea cu lama de ras este, de departe, cea mai obișnuită metodă de îndepărtare a părului atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în special pentru că este rapidă, ușoară, nedureroasă și accesibilă.
Însă firele păr crescute sub piele și lama de ras sunt în strânsă legătură, din mai multe motive, printre care și utilizarea unei lame de ras tocite, lipsa folosirii unei creme sau gel de ras, lipsa pregătirii pielii înainte de epilare și îngrijirea necorespunzătoare după epilare.
Epilarea cu lama de ras presupune folosirea unei aparat prevăzut cu o lamă ascuțită, care taie fiecare fir de păr atât de aproape de nivelul foliculului de păr și de piele, încât firele de păr nu sunt vizibile până nu încep să crească din nou.
Deoarece această metodă nu smulge firele de păr de la rădăcină, ci le taie efectiv, partea superioară a părului poate deveni foarte ascuțită, ceea ce facilitează părul să străpungă pielea și să revină în folicul atunci când crește.
Pe de altă parte, folosirea unei lame de ras tocite poate să înrăutățească și mai mult problema firelor crescute sub piele.
Atunci când lama unui aparat de ras nu mai este ascuțită, nu poate să fie eficace și să își îndeplinească scopul (adică să taie firele de păr), la fel de eficient ca la început, motiv pentru care oamenii au tendința de a trece lama de mai multe ori peste aceeași zonă de piele până când toate firele de păr sunt tăiate, ceea ce duce la iritații ale pielii.
Când pielea este iritată, micile umflături care se formează la suprafață nu permit firelor de păr să iasă din foliculi, ceea ce le determină să se îndoaie și să crească sub piele. Un aparat de ras cu lama tocită este, de asemenea, cel mai probabil, un aparat vechi, deci automat cresc șansele de infecție, deoarece poate avea depozite de celule moarte ale pielii și ale reziduuri din pori.
De multe ori auzim despre aparatele de ras cu lame multiple în reclamele TV, care pretind că sunt mai eficiente în ceea ce privește o finisare netedă, însă mai multe lame pot face, de fapt, mai multe daune.
Ideea din spatele unui aparat de ras cu mai multe lame este că, pe măsură ce aparatul de ras trece peste suprafața pielii, o lamă ridică firele de păr în timp ce celelalte lame vin imediat și le taie.
Problema cu această metodă este că firele de păr sunt tăiate efectiv de sub piele, ceea ce crește probabilitatea ca ele să crească sub piele. Pe de altă parte, aparatele de ras cu o singură lamă pot tăia firele de păr mai ușor și dintr-un unghi mai bun, fără să le tragă, reducând, astfel, riscul de iritare și de creștere a firelor de păr sub piele.
Verifică preț aparate ras Gillette Venus aici!
Creme depilatoare
Cremele de îndepărtare a părului, cunoscute și sub denumirea de creme depilatoare, sunt o alegere foarte populară atunci când vine vorba de metode de epilare, deoarece oferă acea textură similară, netedă și catifelată, cu cea pe care o oferă ceara, însă fără să presupună durere și benzi de ceară.
Cremele depilatoare conțin o soluție puternic alcalină care dizolvă keratina și alte proteine ale firelor de păr. Această soluție face ca firele de păr să fie atât de subțiri și de slabe, încât odată cu îndepărtarea cremei, părul iese din folicul fără durere.
Aceste creme au nevoie, în general, de aproximativ 10-15 minute pentru a acționa, sau chiar mai mult dacă firele de păr sunt foarte groase sau închise la culoare. După finalizarea procesului, îndepărtați excesul de cremă și părul cu un prosop cald.
Fanii cremelor depilatoare le adoră pentru că sunt rapide și relativ ușor de utilizat; puteți aplica crema și să faceți altceva în timp ce așteptați să își facă efectul.
Cremele depilatoare sunt considerate o alternativă bună pentru persoanele predispuse la creșterea firelor sub piele, deoarece crema nu taie firele de păr, lăsându-le cu un capăt ascuțit, deci este mai puțin probabil ca acestea să se îndoaie și să străpungă pielea pentru a crește sub piele.
Dezavantajul cremelor depilatoare este reprezentat de faptul că au în compoziție substanțe chimice foarte puternice care pot provoca iritații și chiar reacții alergice în cazul persoanelor cu pielea foarte sensibilă. Aceste substanțe chimice își fac simțită prezența pe măsură ce aplicați crema, prin mirosul foarte puternic și neplăcut pe care îl emit.
Cremele blânde destinate pielii sensibile sunt și ele o opțiune, unii oameni susțin chiar că au rezultate extraordinare, însă, vă recomandăm să testați crema pe o zonă de piele de dimensiuni mici, pentru a vă asigura că pielea nu se irită sau nu prezintă reacții alergice.
Verifică preț creme epilatoare aici!
Pensarea
Pensarea este o metodă foarte populară de îndepărtare a părului nedorit, în special pentru zonele restrânse, cum ar fi sprâncenele, și poate fi, de asemenea, foarte utilă pentru a îndepărta firele de păr care mai apar în locuri aleatorii pe corp, din când în când.
Pensarea este similară cu ceara prin faptul că ambele metode presupun smulgerea firelor de păr din rădăcină, și nu tăierea de la suprafața pielii, diferența fiind dată de faptul că în cazul pensării, firele sunt eliminate unul câte unul.
Teoretic, pensarea nu ar trebui să ducă la creșterea firelor de păr sub piele, deoarece elimină părul din foliculul de păr, în loc să îl taie la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că sunt minimizate șansele de iritare și inflamare, metoda fiind blândă cu pielea.
Cu toate acestea, penseta tinde uneori să taie părul la jumătate în loc să îl îndepărteze din rădăcină. Când se întâmplă acest lucru, părul care a fost parțial extras de la rădăcină și tăiat în loc să fie eliminat, poate să se retragă în piele sau în folicul și să rămână prins acolo.
Pensarea crește, de asemenea, riscul de infecție, deoarece penseta poate răspândi bacteriile de la un folicul de păr la altul, dacă nu este curățată și igienizată corespunzător.
Cum puteți preveni creșterea firelor de păr sub piele
Firele de păr crescute sub piele pot fi foarte greu de tratat după ce au crescut așa, deoarece se infectează cu ușurință și poate dura destul de mult până să se vindece. Deși, se vindecă la un moment dat, uneori este necesar să mergeți la medicul dermatolog, pentru a-l îndepărta profesional sau, în cazurile mai ușoare, puteți aștepta câteva săptămâni pentru ca acesta să iasă singur.
Prin urmare, pare evident că este mai simplu să încercați să preveniți creșterea firelor de păr sub piele decât să încercați tratarea acestora.
De aceea, v-am pregătit, în continuare, câțiva pași simpli pe care îi puteți urma pentru a reduce considerabil șansele de a vă confrunta cu fire de păr crescute sub piele în urma rutinii de îndepărtare a părului.
Exfolierea
Dacă efectuați o căutare rapidă pe internet cu privire la modul de prevenire a firelor de păr crescute sub piele, cel mai întâlnit răspuns pe care îl veți primi va fi exfolierea.
După cum deja știți, firele de păr cresc sub piele din câteva cauze diferite: creșterea firului de păr ondulat sau gros crește șansele ca părul să se îndoaie sau să se curbeze înapoi în piele; lama de ras taie firele de păr chiar sub suprafața pielii, ceea ce poate face părul să crească în lateral și să rămână blocat; deterioarea căptușelii care ghidează firul de păr din folicul, poate determina părul să crească în piele, fără să mai ajungă la suprafață; iar, în final, un folicul de păr înfundat poate îngreuna ieșirea părului la suprafață, deci acesta va continua să crească spre interior.
Pielea se regenerează în mod constant – se estimează că pierdem aproximativ 40.000 de celule de la suprafața pielii în fiecare oră, acest proces fiind denumit descuamare și este asbolut normal.
În timp ce multe asemenea celule cad de pe piele, multe altele rămân lipite de piele. Cu atât de multe celule moarte care rămân lipite de piele în fiecare oră, din fiecare zi, nu este de mirare că foliculii de păr se pot înfunda și bloca.
Deși nu putem întotdeauna să controlăm modul în care firele de păr decid să se constorsioneze și să crească sub piele, putem să controlăm, totuși, dacă ne lăsăm porii să rămână înfundați cu celulele moarte ale pielii sau nu.
În acest sens, cea mai bună recomandare este exfolierea. Există două tipuri de exfoliere: mecanică și chimică, ambele fiind opțiuni eficiente în îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și în curățarea porilor.
Exfoliere mecanică
Exfolierea mecanică, cunoscută și sub denumirea de exfoliere fizică, presupune eliminarea manuală a celulelor de piele moarte cu ajutorul unei perii, a unei mânuși sau a unui scrub. Deși toate au la bază același principiu (îndepărtarea celulelor moarte ale pielii), fiecare tip de exfoliant fizic este diferit în felul lui, anumite tipuri fiind mai dure pentru piele decât altele.
Deoarece pielea de pe față este mai sensibilă comparativ cu restul corpului, este recomandat să optați pentru un exfoliator sau un scrub care să nu conțină particule prea mari și, prin urmare, prea abrazive pentru piele.
Dermatologii sugerează evitarea exfoliatorilor pe bază de nuci zdrobite, semințe, sâmburi de fructe sau orice ar putea rezulta în particule cu margini ascuție și inegale, deoarece acestea tind să rupă pielea, provocând microfisuri.
Pentru restul corpului, mărimea particulelor depinde de tipul dumneavoastră de piele; persoanele cu piele grasă sau mai groasă pot folosi scruburi cu granule de dimensiuni mai mari care pot elimina mai eficient celulele moarte, și care pot fi combinate cu diferite uleiuri vegetale, precum uleiul de jojoba.
Mănușile exfoliante intră și ele în categoria exfolianților fizici, acestea reprezentând o opțiune excelentă pentru persoanele cu pielea foarte sensibilă, care au nevoie de o formă mai blândă de exfoliere.
Mănușile de exfoliere sunt ca niște mânuși obișnuite, doar că sunt realizate din materiale mai groase și ușor abrazive, care vă permit să eliminați celulele moarte ale pielii, fără a avea nevoie de loțiuni sau scruburi specializate. Puteți freca pur și simplu pielea cu mănușile în timp ce faceți duș, în combinație cu produsul de curățare preferat.
Indiferent de tipul de exfoliere mecanică pe care îl alegeți, este important să rețineți că în funcție de produsul pe care îl utilizați, exfolierea poate fi destul de aspră cu pielea dumneavoastră.
Deși există anumite controverse cu privire la cât de des ar trebui să vă exfoliați pielea, consensul general este că o dată sau de două ori pe săptămână este suficient, pentru a vă păstra pielea curată și lipsită de acumulări de celule moarte (și de a preveni firele de păr crescute sub piele).
Exfolierea pentru îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii este excelentă nu doar pentru prevenirea firelor de păr crescute sub piele; dar și pentru prevenția acneei și a punctelor negre, menținând pielea curată și netedă, iar produsele de îngrijire vor fi, de asemenea, absorbite mai profund în straturile de piele.
Exfoliere chimică
Exfolianții fizici, cu precădere scruburile, pot fi uneori prea abrazivi pentru anumite tipuri de piele, în special atunci când exfolierea este realizată prea viguros sau este utilizat un scrub nepotrivit, rezultatul fiind o piele uscată, iritată și roșie.
Deși denumirea poate fi puțin intimidantă la început, exfolierea chimică poate fi, de fapt, mai blândă cu pielea comparativ cu exfolierea mecanică. Exfolianții chimici conțin cantități mici de acizi, cum ar fi acidul glicolic, BHA, AHA și acid salicilic pentru a îndepărta celulele moarte de pe piele și pentru a permite unui nou strat de piele să iasă de dedesubt.
Exfoliații chimici obținuți din extracte de fructe, cum ar fi ananasul și papaia, sunt excelenți pentru pielea sensibilă și îndepărtează celulele moarte, prin descompunere, acestea pur și simplu detașându-se de piele.
Exfolianți naturali, făcuți în casă
Deși aproape orice tip de material grosier funcționează pentru exfolierea pielii, nu înseamnă automat că ar trebui să vă exfoliați pielea cu orice. Dacă preferați ingredientele naturale, vă puteți prepara propriul exfoliant de casă, având grijă să nu folosiți particule prea mari și neuniforme, care vă pot răni grav pielea.
Optați pentru ingrediente cu particule mai mici, cum ar fi zahăr, sare, cafea, praf de copt etc., și chiar și în acest caz trebuie să aveți grijă.
Formula de bază pentru crearea unui exfoliator de casă este simplă: la o cană de granule, se adaugă jumătate de cană de lichid (ulei de nucă de cocos, lapte, miere, loțiune etc.) și 1-2 linguri de suplimente (uleiuri esențiale, ceai, vanilie, ghimbir măcinat etc.).
Întrucât fața tinde să fie o zonă foarte sensibilă, vă recomandăm să folosiți exfoliatori făcuți în casă doar pe corp. Suplimentele, cum sunt scorțișoara sau lămâia, pot fi foarte iritante și pot provoca anumite daune grave, așa că luați în considerare utilizarea exclusivă de ingrediente blânde. Pentru un plus de siguranță, faceți anterior exfolierii un test pe o porțiune mică de piele, pentru a verifica cât de bine tolerează ingredientele din compoziția exfoliantului, înainte de a-l folosi pe tot corpul.
Epilatoare moderne
Deși epilatoarele sunt dispozitive de îndepărtare a părului foarte eficiente și convenabile, încă există multe persoane care nu știu exact ce este mai exact un epilator. Epilatoarele au devenit foarte cunoscute în anii 1980, fiind printre primele dispozitive electrice de epilare care au devenit disponibile publicului.
Aceste dispozitive funcționează similar ca epilarea cu ceară, deoarece smulg firele de păr de la rădăcină, oferind o piele fină, timp de câteva săptămâni. Epilatoarele au un design rotativ cu mai multe pensete, care apucă și trag simultan părul în timp ce îl treceți pe suprafața de piele a zonelor dorite, riscul de iritație fiind mai mic.
Epilatoarele sunt opțiuni excelente pentru a vă reduce șansele de a obține fire de păr crescute sub piele din câteva motive; în primul rând, elimină părul de la rădăcină, nu doar îl taie, ceea ce scade probabilitatea ca acesta să se răsucească în interior.
În al doilea rând, deși epilatoarele sunt similare cu epilarea cu ceară, procesul este mult mai blând și folosește mai puțină forță, provocând, așadar, mai puține daune foliculului de păr.
Un alt mare avantaj al epilatoarelor este că unele dintre cele mai bune modele vin cu câteva capete de schimb și accesorii diferite, cum ar fi periile de masaj și exfoliere profundă.
Acest lucru nu numai că vă va ajuta să vă pregătiți pielea înainte de epilare, dar va face și întreaga experiență de îndepărtare a părului precum o zi la salon! Anumite modele au, de asemenea, caracteristici care permit ridicarea firelor de păr în timpul epilării, ceea ce reduce riscul de fire de păr crescute sub piele. Citiți mai mult despre diferențele dintre epilatoare și alte metode de eliminare a părului.
Dacă vă interesează achiziționarea unui epilator, faceți clic aici pentru a vedea ce modele am testat și ce rezultate am obținut.
Creme de ras
După exfoliere, folosirea unei creme de ras este cea mai eficientă metodă pentru prevenirea firelor de păr crescute sub piele. Trecerea unei lame de ras peste pielea uscată este unul dintre cele mai iritante lucruri pentru piele, deoarece lama răzuie și pielea, nu doar taie firele de păr.
Pielea va rămâne fără uleiurile sale naturale, ceea ce va duce la iritații și umflături, și, implicit, la fire de păr crescute sub piele.
Pentru a evita firele crescute sub piele, folosiți un gel sau o cremă de ras (nu săpun, deoarece poate usca prea mult pielea), care au în compoziție ingrediente cu proprietăți emoliente, cum ar fi aloe vera sau untul de shea, care și hidratează pielea în același timp.
Îndepărtarea părului cu laser
Dacă indiferent ce faceți, nu reușiți să scăpați de firele de păr crescute sub piele, puteți lua în considerare eliminarea părului cu laser. Epilarea cu laser funcționează prin deteriorarea foliculului de păr, care devine incapabil să mai producă fire de păr noi, iar în mod evident, fără fire de păr care să crească, nu mai există șansa să vă confruntați cu fire de păr sub piele.
Această metodă este cea mai potrivită pentru părul închis la culoare în combinație cu o piele deschisă la culoare, însă pot obține rezultate excelente și persoanele cu alte tonuri de piele sau culori de păr. După un număr suficient de ședințe, epilarea cu laser poate să ofere o reducere a părului pe termen lung sau chiar permanent.
Deși epilarea cu laser poate fi destul de costisitoare, există și dispozitive excelente destinate uzului casnic, care pot fi la fel de eficiente ca și tratamentele profesionale. Dacă aveți în vedere epilarea cu laser, consultați articolul nostru despre dispozitivele de îndepărtare a părului cu laser destinate uzului casnic, pentru a afla care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
Cum să scapați de firele de păr crescute sub piele
Uneori, chiar și după ce am luat toate măsurile de precauție posibile, tot ne mai putem confrunta cu un fir crescut sub piele, atunci când ne așteptăm cel mai puțin (cum ar fi înainte de vacanța la plajă pe care o așteptam de săptămâni întregi).
Prin urmare, devine esențială tratarea firelor de păr înainte de a se infecta sau de a se transforma într-un chist. Iată câteva sfaturi și trucuri despre cum puteți scăpa de ele.
Extragerea firului cu pricina
Dacă observați un fir de păr care pare a fi aproape de suprafața pielii, puteți încerca să îl îndepărtați ușor și cu grijă. Pentru a face acest lucru, începeți prin a exfolia zona pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii care ar putea înfunda porul. Întrucât zona este probabil iritată, faceți acest lucru cu mare atenție, pentru a evita producerea de daune suplimentare.
După ce ați exfoliat ușor pielea, puneți o compresă caldă (nu fierbinte!) timp de câteva minute pe zona unde este firul de păr crescut sub piele, pentru a înmuia atât firul de păr, cât și pielea din jurul acestuia și pentru a deschide porii.
Această operațiune simplă este uneori suficientă pentru ca firul de păr să revină la suprafață, ceea ce îl va face ușor de extras cu ajutorul unei pensete sau ac sterilizate.
Dacă părul este prea adânc în piele și nu îl puteți îndepărta cu o penseta, nu îl forțați și nici nu străpungeți pielea, deoarece acest lucru doar va înrăutăți situația, provocând infecții și cicatrici.
Continuați să aplicați o compresă caldă de două ori pe zi până când părul ajunge la suprafața pielii și apoi îndepărtați-l cu grijă. Curățați zona cu o soluție dezinfectantă și păstrați-o curată și hidratată.
Produse de îndepărtare a părului crescut sub piele
Dacă vă confruntați des cu fire de păr crescute sub piele, recomandat ar fi să investiți într-un produs de calitate, special destinat acestei afecțiuni. Astfel de produse sunt de fapt niște exfolianți chimici, care elimină rapid celulele moarte ale pielii care blochează firele de păr sub suprafața pielii, ceea ce face firele să fie mai ușor de eliminat.
Deoarece unii exfoliatori chimici pe bază de acid pot fi foarte abrazivi, folosiți-i cu precauție – în special pe zonele sensibile ale pielii, cum ar fi fața și zona inghinală.
Apelați la ajutor profesional
Uneori, firele de păr crescute sub piele se pot infecta, iar anumite infecții severe au nevoie de antibiotice topice și/sau orale înainte de a putea fi eliminate. Dacă aveți un fir de păr crescut sub piele care s-a dezvoltat într-un chist, care devine din ce în ce mai dureros și nu se vindecă, cel mai probabil va fi nevoie să îl extrageți la un cabinet de dermatologie.
Concluzie
Firele de păr crescute sub piele pot fi foarte enervante, mai ales dacă aveți o predispoziție în acest sens. Având în vedere faptul că aceste fire crescute sub piele pot fi foarte dureroase și chiar vă pot distruge planurile în cazul în care se infectează, este întotdeauna cel mai bine să încercați le preveniți decât să le tratați după ce s-au dezvoltat deja.
Luați în considerare achiziționarea unui epilator electric dacă firele crescute sub piele vă sunt un concept deloc străin și nu uitați să vă exfoliați des pielea, pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii.
Aveți des probleme cu firele de păr crescute sub piele? Lasăți-ne în secțiunea de comentarii, de mai jos, un mesaj cu strategia dumneavoastră de prevenire și eliminare ale enervantelor fire de sub piele.