Dacă vă place să vă coafați părul și obișnuiți să îl supuneți des la tratamente termice, fie cu uscătorul de păr, fie cu placa de îndreptat părul sau cu orice alt instrument asemănător, probabil că vă preocupă faptul că acesta se poate deteriora din cauza căldurii.
Daunele provocate de expunerea repetată a părului la temeperaturi ridicate, este o problemă foarte frecventă, atunci când vorbim despre stilizarea și coafarea părului, iar dacă nu aveți grijă, daunele se pot produce foarte repede.
În acest context, vom discuta, în continuare, despre semnalele de avertizare cu privire la deteriorarea părului din cauza tratamentelor termice și despre ce ar fi indicat să faceți atunci când le observați pentru prima dată. De asemenea, vă vom prezenta și câteva modalități, menite să vă ajute să preveniți deteriorarea părului din cauza căldurii.
Conținut:
Ce presupune deteriorarea termică a părului?
Deteriorarea termică a părului are loc în urma aplicării unei temperaturi prea ridicate sau pentru un interval prea mare de timp pe șuvițele de păr. Chiar și părul puternic și sănătos este predispus la deteriorarea termică, așa că pentru a vă îngriji în mod corespunzător părul, ar fi recomandat să cunoașteți semnalele de avertizare ale deteriorarii termice.
Pe baza acestui motiv, am compus o listă cu semnele pe care ar trebui să le aveți în vedere, pe care o vom prezenta în cele ce urmează:
Vârfuri despicate – unul dintre cele mai comune semne ale deteriorării termice. Vârfurile șuvițelor de păr sunt, în mod obișnuit, cele mai uscate secțiuni, care se pot încurca ușor, ceea ce le face mai predispuse la deteriorare. Așadar, verificați-vă cu regularitate vârfurile părului, pentru a prinde din timp eventualele fire despicate sau noduri.
Textură uscată și aspră – dacă cuticulele firelor de păr sunt deteriorate, acestea se pot extinde, ceea ce înseamnă că umiditatea din interior este eliberată, deci nu mai este capabilă să hrănească părul. Acest lucru poate face ca părul să se simtă și să aibă un aspect uscat, ca de paie, și nu neted și mătăsos cum ar trebui să fie în mod normal.
Căderea excesivă a părului – pierdem în mod natural între 50 și 100 de fire de păr pe zi, însă, dacă observați că începeți să pierdeți mai mult păr, problema ar putea fi rezultatul distrugerii termice a rădăcinilor.
Există și alte motive, în mod evident, cum ar fi stresul, pierderea în greutate, modificările hormonale, anumite afecțiuni și intervenții medicale.
Dacă în cazul dumneavoastră, căderea în exces a părului nu este cauzată de motivele anterior enumerate și, în plus, sunteți o mare iubitoare a tratamentelor termice ale părului, atunci trebuie să aveți mai multă grijă, deoarece, astfel de daune pot fi uneori ireversibile.
Electrizare și fire rebele – rezultatul firelor de păr care ajung să fie din ce în ce mai poroase, din cauza deteriorării cuticulelor. Părul este, astfel, mai predispus la deteriorare, deoarece uleiurile naturale se răspândesc mai greu pe lungimea firelor de păr.
Culoarea părului vopsit suferă modificări – și acest semn este un rezultat al faptului că firele de păr sunt mai poroase. Este posibil să observați că și atunci când folosiți un produs pe care l-ați mai folosit și în care aveți încredere, părul dumneavoastră iese o culoare diferită față de ceea ce trebuia să iasă, ori puteți constata că acesta nu își mai menține culoarea ca de obicei.
Păr lipsit de strălucire – părul sănătos și puternic, ar trebui să aibă un aspect lucios și strălucitor, chiar și atunci când este ondulat sau creț. În mod special, părul dumneavoastră ar trebui să pară mai strălucitor după ce l-ați spălat, așadar, dacă observați că părul dumneavoastră devine lipsit de strălucire, înseamnă că este foarte probabil deteriorat termic.
Cum poate fi reparat părul deteriorat termic
Acum că știți care sunt semnele care prevestesc faptul că părul dumneavoastră suferă din cauza deteriorării termice; știți și când trebuie să puneți o pauză la tratamentele termice ale părului și să adoptați un nou regim pentru îngrijirea acestuia.
Cu cât veți începe tratarea deteriorării termice a părului mai târziu, cu atât vă va fi mai greu să-l reparați, măsurile la care va fi nevoie să recurgeți fiind mai drastice.
Optați pentru un alt șampon de păr
Treceți imediat la un șampon hidratant, care nu este agresiv cu părul.
De asemenea, luați în considerare trecerea la utilizarea apei reci sau călduțe pentru a vă spăla părul, mai degrabă decât a apei calde sau fierbinți, plus reducerea numărului de spălări, acolo unde este posibil. Astfel, veți permite uleiurilor naturale ale părului dumneavoastră să hrănească firele de păr.
Este indicat să evitați șampoanele care conțin parabeni, silicon și sulfați – în special când vine vorba de deteriorarea termică, deși acestea este mai bine să le evitați indiferent de caz.
Verifică preț șampon profesional aici!
Optați și pentru un alt balsam de păr
Combinați noul dumneavoastră șampon hidratant cu un balsam pe bază de proteine, care vă poate ajuta la repararea firelor de păr deteriorate, completând temporar golurile din interiorul lor. Astfel, șuvițele de păr vor fi ceva mai rezistente, iar deterioarea suplimentară va fi prevenită.
Urmați cu atenție instrucțiunile și nu lăsați balsamul să acționeze mai mult decât este recomandat, deoarece acest lucru poate face mai mult rău decât bine.
Luați în considerare și utilizarea unei măști de păr, pe care o aplicați pe păr după ce l-ați spălat, pentru a-l hrăni și hidrata. Anumite produse de acest gen pot fi lăsate să acționeze peste noapte, în timp ce altele pot fi clătite după aproximativ 20 de minute.
Din nou, urmați instrucțiunile îndeaproape pentru a preveni deteriorarea suplimentară.
Dacă preferați produse naturale, puteți să vă preparați propria mască de păr, folosind ingrediente obișnuite de uz casnic, cum ar fi uleiul de măsline. Uleiul de măsline poate fi aplicat pe părul curat și uscat, și lăsat să acționeze chiar și peste noapte, dacă este necesar.
Verifică preț balsam păr profesional aici!
Aveți răbdare cât timp părul dumneavoastră se regenerează
Probabil că nu veți vedea imediat rezultatele, dar după câteva săptămâni sau luni, merită să vă gândiți dacă restilizarea părului poate îndepărta secțiunile deteriorate termic, împiedicând, astfel, agravarea.
Cu excepția vârfurilor despicate, încercați să nu faceți nimic drastic cu părul dumneavoastră, atunci când observați pentru prima dată că acesta este deteriorat termic. Vârfurile despicate pot fi tăiate fără a vă afecta prea mult coafura, ceea ce va împiedica deterioarea să urce în sus pe firul de păr.
În cazul în care deteriorarea termică a părului dumneavoastră se manifestă nu doar la vârfuri, ci și mai sus, nu vă grăbiți să îl tundeți, deoarece este posibil să puteți repara o parte din problemă cu ajutorul tratamentelor de care am vorbit anterior.
În timp ce îi oferiți părului dumneavoastră timpul necesar pentru a se regenera, puteți încerca să adoptați stiluri mai lejere, cum ar fi împletiturile, pentru a evita orice tensiune aplicată asupra firelor de păr. Optați pentru elastice de păr care nu agață părul, cum sunt cele în spirală sau cele acoperite cu material textil. Astfel, vă veți proteja părul de eventualele deteriorări ulterioare.
Uscați-vă părul cu grijă
Este indicat să evitați pe cât posibil uscătorul de păr pentru o perioadă de timp, iar în cazul în care este necesar să folosiți, totuși, uscătorul, optați pentru setarea cu aer rece. Ideal ar fi să utilizați pentru uscarea părului un prosop din microfibră, pentru a elimina excesul de apă.
Nu vă frecați părul cu prosopul, deoarece îl veți usca, încurca și electriza. În mod alternativ, puteți folosi un tricou vechi, din bumbac, acest material fiind foarte absorbant și deloc agresiv cu părul.
Evitați vopsirea părului
La fel cum este recomandat să evitați tratamentele termice ale părului o perioadă, încercați să vă abțineți și să îl vopsiți, dat fiind faptul că vopsirea presupune un proces care deteriorează părul.
În mod ideal, ar trbui să acordați părului dumneavoastră câteva luni înainte de a-l vopsi din nou, iar în cazurile în care este esențial să vă vopsiți, optați pentru o vopsea care să nu fie foarte agresivă cu părul, cum este vopseaua semipermanentă.
Cum poate fi prevenită deteriorarea termică
Ca întotdeauna, este mult mai ușor să preveniți deteriorarea termică decât este să o reparați, motiv pentru care vă recomandăm, cu încredere, să luați în considerare următoarele metode de îngrijire a părului care este supus cu regularitate la tratamente termice.
Aplicați întotdeauna protecție termică
Încercați să aplicați întotdeauna un produs de protecție termică înainte de vă usca părul cu uscătorul de păr sau înainte de a folosi o placă de îndreptat părul, un ondulator sau orice alt aparat de îngrijire personală similar.
Gândiți-vă la acest tip de produs ca la un costum de protecție – nu ați urca niciodată pe o motocicletă fără unul, așa că nu vă tratați nici părul cu căldură, fără să îi asigurați protecție!
Un spray sau un ser de protecție termică de calitate vă poate oferi părului un grad mai mare de rezistență împotriva deteriorării termice. Mulți agenți de protecție termică au în compoziție ingrediente hrănitoare, cum ar fi uleiul de argan, vitamine și proteine de cheratină care vă pot hidrata părul, îmbunătățindu-i sănătatea generală.
De asemenea, multe asemenea produse pot fi folosite și pe post de spray fixativ, pentru a vă ajuta coafura să se mențină mai mult timp, astfel încât să nu fie necesar să vă tratați termic părul prea des.
Verifică preț spray păr protecție termică aici!
Îndepărtați nodurile și încurcăturile din păr înainte de tratamentele termice
Indiferent dacă vă uscați părul, îl ondulați sau îndreptați, cu cât îl expuneți pentru mai puțin timp la temperaturi ridicate, cu atât va fi mai bine pentru sănătatea firelor de păr. Prin urmare, este important să vă pieptănați părul și să eliminați toate nodurile și încurcăturile înainte de efectuarea oricărui tip de tratament termic.
Astfel, veți evita tratarea excesivă cu căldură a unei secțiuni de păr și nici nu veți avea fire de păr prinse în placa de îndreptat părul sau ondulator.
Nu vă tratați termic părul umed
Exceptând uscătorul de păr – vom vorbi și despre asta imediat – nu încercați niciodată să vă coafați părul cu o placă de îndreptat părul, un ondulator sau instrumente de coafat similare, atunci când este încă umed.
Motivul este unul simplu, părul dumneavoastră este mult mai delicat când este umed, iar umiditatea intensifică de fapt efectul căldurii, ceea ce poate arde părul rapid, provocând pagube ireversibile.
Dacă în timp ce vă îndreptați părul sau îl ondulați, auziți că părul începe să sfârâie sau simțiți un miros de ars, opriți-vă imediat și lăsați părul să se usuce complet înainte de a încerca din nou. Veți dori să fiți mai prudente cu acea zonă a părului, atunci când veți încerca iar să îl coafați.
Uscarea părului cu uscătorul este excepția de la această regulă, însă nu vă imaginați că este lipsită de avertismente. Înainte de a folosi uscătorul de păr, eliminați tot excesul de apă din păr și apoi înfășurați-l într-un prosop.
Evitați frecarea, deoarece acest lucru poate provoca noduri, iar frecarea poate duce la electrizare și fire rebele. Numai după ce ați îndepărtat tot excesul de apă și ați aplicat un agent de protecție termică, veți dori să începeți uscarea cu ajutorul uscătorului de păr.
În acest fel, veți minimiza timpul necesar pentru uscarea părului, ceea ce înseamnă că părul va fi expus la căldură pentru mai puțin timp.
Luați în considerare o alternativă mai blândă
Dacă vă îndreptați părul în mod regulat, puteți lua în considerare trecerea la o alternativă mai puțin agresivă decât placa de îndreptat părul. De exemplu, puteți opta pentru o perie de îndreptat părul, care funcționează la temperaturi mai scăzute și sunt rapide de utilizat, părul fiind expus la căldură mai puțin.
Aruncați o privire la recenzia noastră, pentru a afla mai multe despre periile de îndreptat părul.
Dacă folosiți uscătorul de păr în mod regulat, ar fi recomandat să alegeți achiziționarea unui uscător performant, cu tehnologie ionică sau cu căldură de tip infraroșu.
Tehnologia ionică rupe moleculele de apă, astfel încât acestea să fie mai ușor de evaporat, iar căldura de tip infraroșu usucă părul din interior spre exterior, ceea ce se traduce în mai puține leziuni ale cuticulelor firelor de păr.
Prelungiți rezultatele obținute, nu retușați zilnic
Cu excepția cazurilor în care vă spălați părul în fiecare zi sau aveți părul foarte încăpățânat și coafura nu rezistă pur și simplu, nu ar trebui să fie nevoie să retușați rezultatele obținute în fiecare zi. Noi vă propunem ca în loc să vă îndreptați sau ondulați părul în fiecare zi pentru a menține stilul dorit, să încercați să utilizați diferite metode de prelungire a coafurii.
De exemplu, vă puteți înfășura părul într-o eșarfă de mătase, atunci când dormiți, ceea ce va proteja părul de la frecare și vă va menține coafura.
Dacă, totuși, chiar aveți nevoie să vă coafați părul în fiecare zi, încercați măcar să utilizați temperaturi mai scăzute, deoarece acestea sunt mai puțin agresive cu părul, în timp ce pot fi eficiente pentru prelungirea rezultatelor obținute.
Adoptați o dietă sănătoasă
După cum ne spune o veche zicală, suntem ceea ce mănâncăm, o afirmație care este cât se poate de adevărată. O dietă săracă în vitamine și minerale poate avea efecte negative asupra părului și pielii noastre, și a organismului în general.
Așadar, asigurați-vă că aveți o dietă care să conțină o mulțime de vitamine și minerale, precum și proteine. Încercați să adoptați o dietă echilibrată, din care să eliminați alimentele procesate și grăsimile saturate, în favoarea fructelor, legumelor și a grăsimilor sănătoase.
Vitamine – citrice, legume, lactate și carne
Proteine – carne, pește, ouă, lactate, fasole și soia
Fier – ficat, cereale fortificate pentru micul dejun, legume, cereale integrale
Zinc – stridii, alte tipuri de fructe de mare, lactate, cereale fortificate pentru micul dejun
Consumul de alimente sănătoase oferă celulelor din organism, nutrienții potriviți pentru eficientizarea proceselor celulare, ceea ce înseamnă că firele de păr vor crește mai puternice din punct de vedere structural, iar procesele care mențin firele sănătoase vor fi optimizate, crescând astfel rezistența părului dumneavoastră împotriva deteriorării termice.
Beți multă apă
Pentru a vă asigura că părul dumneavoastră este hidratat, trebuie să vă asigurați că nivelul de hidratare din organism este unul corespunzător. Încercați să beți cel puțin 8 pahare de apă în fiecare zi, acesta fiind un minim absolut. Astfel, veți menține funcționarea eficientă a celulelor, împreună cu dieta sănătoasă, astfel încât firele de păr vor fi mai puternice și mai sănătoase.
Concluzie
Aceste sfaturi ar trebui să vă ajute să vă regenerați părul deteriorat termic și să preveniți deteriorarea suplimentară a părului. Merită întotdeauna să aveți grijă de părul dumneavoastră pentru a-i menține sănătatea generală, deoarece este mult mai ușor să preveniți răul decât să îl remediați.
Dacă știți și alte modalități de a ajuta părul deteriorat termic, lăsați-ne un mesaj în secțiunea de comentarii, de mai jos!
- Citește și: Cele mai bune plăci de îndreptat părul