Tânără cu părul blond poartă o tunsoare de dimensiuni medii

Cum să preveniți apariția vârfurilor despicate

Dacă aveți părul lung sau deosebit de uscat, probabil că termenul de vârfuri despicate vă sună foarte familiar. Firele despicate vă pot lua mereu pe nepregătite, mai ales dacă vă amânați programarea la coafor pentru o tunsoare cu câteva săptămâni.

Există sute de produse disponibile pe piață, care susțin că sunt capabile să remedieze problema vârfurilor despicate, însă cele mai multe dintre ele nu funcționează.

Firele despicate reprezintă de fapt o deteriorare în structura firelor de păr, așa că, odată ce au apărut, singura modalitate de a le „repara” este tunderea lor, pentru a împiedica deteriorarea să urce mai sus, pe structura firului de păr. Din păcate, nu există nicio modalitate de alipire a firelor la loc.

Din fericire, deși nu este posibil să întoarcem timpul și să remediem vârfurile despicate, putem încerca să prevenim apariția lor. Puteți face multe în acest sens, de la tratarea părului cu produse hidratante și până la protejarea de eventualele deteriorări.

Vom vorbi, în continuare, despre toate modalitățile prin care vă puteți proteja părul de deteriorare, și, implicit, de firele despicate, pentru a vă menține podoaba capilară puternică, sănătoasă și frumoasă.

Ce sunt vârfurile despicate?

Firele despicate sunt, de asemenea, cunoscute și sub numele de Trichoptilosis. Ele sunt rezultatul deteriorarii părului. Această deteriorare poate fi rezultatul unei serii de factori, precum condițiile meteorologice, substanțele chimice dure, spălarea excesivă a părului, periajul prea puternic și tratarea termică constantă prin folosirea plăcii de păr, a ondulatorului, uscătorului de păr etc.

Firele despicate pot lua mai multe forme, deci, pot avea grade diferite de severitate. Adesea, veți observa că un fir de păr pare să se bifurce spre vârf, în 2 sau 3 capete. Uneori, unul dintre aceste capete se poate despica la rândul lui, ceea ce va da aspectul de ramură de copac.

Ocazional, un fir de păr se poate despica de la mijlocul șuviței, mai degrabă decât de la vârf, deoarece partea mai slabă a firului va mai sus decât în mod normal.

Ruperea sau smulgerea capetelor firelor despicate va deteriora firele de păr, cel mai probabil, în continuare. Prin urmare, cel mai bun mod de a scăpa de capetele despicate este de a le tăia. Puteți face asta ori printr-o vizită la salonul de coafură, ori, dacă aveți puțină pricepere și îndemânare, le puteți tunde dumneavoastră.

Dacă optați pentru varianta din urmă, asigurați-vă că utilizați foarfece ascuțite. Foarfecele contondente ar putea rupe firele de păr și ar provoca, în consecință, apariția a și mai multor fire despicate sau ar înrăutăți aspectul firelor despicate pe care deja le aveți.

Preveniți ruperea părului și firele despicate

Există o mulțime de metode diferite prin care puteți preveni apariția firelor despicate. Un pas important în prevenirea deteriorării părului dumneavoastră, este să înțelegeți cât de vulnerabil este, astfel încât să aveți grijă corespunzător de el. Este important să știți când părul dumneavoastră este cel mai vulnerabil și cât de mult vă pot dăuna părului, anumite activități cotidiene, fără să vă dați seama de asta.

Aveți grijă cu părul umed

Părul umed este deosebit de vulnerabil la deteriorare. Este mult mai fragil și, prin urmare, este mult mai susceptibil la daune. În plus, este mai probabil să se încurce atunci când este umed. Chiar și utilizarea unei perii de păr pe părul umed poate provoca ruperea și slăbirea firelor de păr.

Dacă chiar este necesar să vă pieptănați părul în duș, eliminați încurcăturile din el înainte de a-l uda. În duș, așteptați până când ați masat ceva balsam în părul dumneavoastră, pe care l-ați prelucrat cu degetele, înainte de a trece prin el cu un pieptene cu dinți rari.

Dacă părul este încurcat, începeți să-l descurcați din partea de jos pentru a desface toate zonele încurcate. Treptat, pe măsură ce descurcați, ar trebui să puteți trece pieptenele cu ușurință prin păr, fără ca acesta să se mai blocheze în vreun obstacol.

Nu folosiți niciodată un ondulator sau o placă de îndreptat părul atunci când părul este umed, deoarece acest lucru poate arde șuvițele de păr, provocând daune ireparabile.

Aveți grijă chiar și atunci când vreți să vă strângeți într-o coadă părul umed, deoarece pe măsură ce se usucă, părul se va micșora, iar dacă a fost legat strâns, se poate deteriora. Așadar, dacă trebuie să-l legați atunci când este umed, luați în considerare achiziționarea unui elastic de păr care să nu agațe părul, cum sunt cele pe care le puteți cumpăra de aici.

Nu vă spălați părul prea des

Șampoanele pot adesea să usuce părul destul de rău. În special, produsele destinate părului gras, dar și șampoanele obișnuite, vă pot elimina complet uleiurile naturale din păr, care altfel l-ar proteja de intemperii și de schimbările bruște de temperatură.

Din acest motiv, este bine să limitați pe cât posibil spălarea părului. Nu multe persoane au nevoie, de fapt, să-și spele părul în fiecare zi, așa că este recomandat să îi dați părului dumneavoastră șansa de a beneficia de uleiurile naturale, care îl pot proteja de anumiți factori exteriori.

Este posibil să nu fie, de fapt, nevoie să vă spălați părul de câte ori o faceți în prezent. Dacă încă vă spălați părul zilnic sau o dată la două zile, deoarece asta avea nevoie părul dumneavoastră în anii adolescenței, luați în considerare reducerea numărului de spălări, lăsând un interval mai mare de zile între spălări.

Puteți încerca, pentru început, să amânați cu 12 de ore următoarea spălare, pentru a vedea ce se întâmplă.

Dacă părul încă arată bine, amânați cu încă 12 ore. Așa puteți testa cât timp puteți să amânați spălarea părului, până când începe să pară sau să se simtă gras.

Pentru a mări intervalul de timp dintre spălări pe termen lung, va fi nevoie să vă înarmați cu puțină răbadare, deoarece va dura câteva săptămâni până când veți putea reuși. Ideal ar fi să încercați la fiecare spălare să amânați și mai mult timp. Astfel, vă veți menține părul sănătos pentru mai mult timp.

Optați pentru aparate de îngrijire personală de calitate superioară

Probabil nu este o surpriză faptul că aparatele dumneavoastră de îngrijire personală pot duce la deteriorarea firelor de păr. Căldura intensă, concentrată pe o singură zonă, vă poate arde părul sau îi poate slăbi structura, ceea ce se traduce într-un risc mai mare de apariție a firelor despicate.

Cu toate acestea, s-au înregistrat, în ultimii ani, progrese majore în tehnologia aparatelor de îngrjire personală, cum sunt placa de îndreptat părul și uscătorul de păr, acestea având acum diferite caracteristici de protecție, care vă pot proteja și îngriji părul.

Uscătoarele de păr moderne beneficiază în prezent de o tehnologie cu infraroșu, ceea ce înseamnă că șuvițele de păr sunt uscate din interior spre exterior, și nu doar la suprafață. Astfel, firele de păr sunt mai puțin agresate de tratarea termică, iar electrizarea părului este redusă, însă se pot usca și mai repede.

Lumina infraroșie este, de asemenea, considerat că poate fi benefică pentru păr și piele, încurajând procesele naturale de vindecare în anumite tipuri de celule. Alte modele de uscătoare de păr au la bază o tehnologie ionică, care folosește ioni negativi pentru a rupe moleculele de apă, pentru o evaporare mai rapidă.

Pentru a afla mai multe despre aceste noi tehnologii și pentru a afla ce modele beneficiază de ele, consultați recenziile noastre despre plăci de îndreptat părul, unde am discutat despre unele dintre cele mai bune modele disponibile pe piață la momentul actual și despre modul în care tehnologiile respective vă pot îngriji și proteja părul.

Nu limitați doar folosirea aparatelor de îngrijire personală care tratează termic părul, ci luați în considerare și limitarea numărului de vopsiri. Pe lista de ingrediente ale vopselelor de păr, se regăsesc substanțe chimice dure, care vă pot slăbi și deteriora părul.

Evitați să vă vopsiți la intervale prea scurte de timp, iar pentru cazurile în care culoarea naturală începe să se întrevadă la rădăcini, luați în considerare vopsirea doar a rădăcinilor, și nu a întregului păr.

Plăcile de îndreptat părul sunt, de asemenea, disponibile acum cu noi elemente și setări, care pot împiedica deteriorarea părului de la căldură. Aceste caracteristici inovative includ: tehnologia de căldură adaptivă, plăcile infuzate cu keratină, plăcile plutitoare care împiedică agățarea părului și plăcile de turmalină care distribuie uniform căldura, reduc electrizarea și previn încurcarea părului.

Modelele moderne de cea mai înaltă calitate, vă oferă mult mai mult control asupra temperaturii cu care tratați părul, astfel încât să o puteți adapta în funcție de nevoile dumneavoastră și de stilul pe care doriți să-l creați.

Folosiți produse de îngrijire intensivă

Așa cum am menționat mai devreme, șamponarea părului poate îndepărta uleiurile naturale de pe scalp și de pe suprafața firelor de păr. Desigur că nu veți dori să aveți părul gras – acest aspect nu complimentează pe nimeni – dar, mai mult ca sigur, nu vreți nici fire de păr uscate, care să fie mai predispuse la despicare.

Produsele intens hidratante nu sunt aceleași cu balsamul pe care îl folosiți în mod normal. Acestea se regăsesc de obicei sub forma unor măști de păr intens hidratante, pe care trebuie să le lăsați mai mult timp să acționeze.

Există o mulțime de tipuri diferite de astfel de produse, pe care le puteți lăsa să acționeze timp de doar 3 minute sau o noapte întreagă, deși în acest caz, veți fi nevoite să dormiți cu o cască de duș pe păr, dacă nu doriți să vă lipiți de așternuturile de pat. Puteți achiziționa produse de hidratare intensivă sau puteți să vă preparați singure măștile, de exemplu, din ulei de nucă de cocos și vitamina E.

Este o idee bună să aplicați în mod regulat produse de hidratare intensivă, cam o dată pe săptămână, mai ales dacă vă supuneți adesea părul la tratamente termice, precum coafarea cu placa de îndreptat părul sau cu ondulatorul, sau dacă mergeți în mod regulat să înotați.

În plus, nu numai că aceste produse vă vor ajuta părul să rămână puternic și sănătos, dar îl vor ajuta să rămână moale și strălucitor, reducând în același timp electrizarea și firele rebele.

Tundeți-vă periodic părul

Conform CDC, părul de pe scalp crește în medie cu 1 centimetru pe lună, dar rata de creștere poate varia de la 0,6 cm și până la 3,36 cm, ceea ce este o variație considerabilă, care este diferită în funcție de fiecare individ. Știți că oricum părul va crește, așa că profitați de asta și tundeți vârfurile despicate în mod regulat.

Mulți stiliști recomandă ca vârfurile să fie tunse la fiecare 6 până la 10 săptămâni. Astfel, veți îndepărta vârfurile despicate, ceea ce va opri deteriorarea din structura firului de păr să meargă în sus pe fir, iar, în consecință, părul dumneavoastră va avea un aspect mai sănătos.

Dacă încercați să vă lăsați părul să crească, nu trebuie să vă tăiați vârfurile nici prea des și nici nu trebuie să tăiați prea mult din el atunci când îl tundeți. Cu toate acestea, există anumite voci care susțin că tunderea părului în mod regulat, poate determina părul să crească (sau poate doar este mai vizibilă creșterea). Important este să aveți grijă de sănătatea părului dumneavoastră.

Așadar, dacă sesizați prezența vârfurilor despicate sau uscate, faceți o programare la coafor pentru o tunsoare. Este mai ușor să scăpați de vârfurile despicate atunci când acestea abia apar, deoarece nu va trebui să tăiați prea mult din firul de păr pentru a stopa despicarea firului de păr.

Descurcați-vă părul cu grijă

Uneori este chiar imposibil să reușim să ne ținem părul descurcat, în special dacă este lung și des. Chiar și cu cel mai eficient periaj efectuat dimineața, pot apărea încurcături în păr de-a lungul zilei, care la sfârșitul serii pot fi dificil de descurcat.

Când observați că vi s-a încurcat și înodat părul, indiferent dacă este vorba de un nod minuscul sau de unul imens, cel mai important este să rezistați nevoii de a trage de el. Dacă faceți acest lucru, veți slăbi șuvițele de păr, ceea ce le va face mai susceptibile la rupere și la apariția vârfurilor despicate.

În schimb, aveți răbdare și încercați să vă descurcați părul cu atenție – va merita pe termen lung, vă promitem!

Optați pentru ajutorul unei perii sau a unui pieptene cu dinți rari, în acest proces. Începeți să descurcați părul de la vârfuri; este foarte important să nu porniți niciodată de la rădăcini, deoarece acest lucru va înrăutăți și mai mult situația.

Descurcați treptat părul, mergând în sus, către rădăcină, fără să vă trageți de păr. Utilizați un spray sau un balsam pentru descurcat părul, atunci când aveți de a face cu o secțiune de păr foarte încurcată. Masați produsul în păr în timp ce descurcați și părul. După ce ați reușit să descurcați părul, periați-l pentru a nu se încurca iar.

Concluzie

Așadar, există câteva metode pe care le puteți încerca și adopta, pentru a preveni apariția vârfurilor despicate. Principalul lucru este să acordați atenție sănătății părului dumneavoastră, să-l hrăniți și să-l îngrijiți atunci când are nevoie! Astfel vă veți asigura că fiecare zi este o zi bună pentru părul dumneavoastră, care va fi strălucitor și lipsit de vârfuri despicate.

Dacă aveți și alte metode de prevenire a vârfurilor despicate, de care știți sigur că funcționează, lăsați-ne un mesaj, mai jos, în secțiunea de comentarii!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *