Nu este niciodată prea devreme să începeți să vă gândiți la îngrijirea pielii dumneavoastră. Până la urmă, pielea este cel mai mare organ al corpului, un adult având, în medie, aproximativ 2 m2 de piele.
De-a lungul vieții unui individ, pielea acestuia se confruntă cu sute de tăieturi, julituri și vânătăi sau cu diferite afecțiuni dermatologice, precum acneea. De asemenea, în timp, producția de colagen încetinește, ceea ce înseamnă că pielea este mult mai predispusă la apariția ridurilor.
Încetinirea producției de colagen este o reacție absolut normală a corpului în procesul atribuit îmbătrânirii – acest lucru se poate întâmpla în jurul vârstei de 30 de ani sau chiar și mai devreme, factorii ce țin de stilul de viață fiind capabili să accelereze acest proces. Chiar și tratamentele necorespunzătoare urmate pentru acnee, pot reprezenta o cauză a îmbătrânirii premature a pielii.
Prevenirea apariției liniilor fine de expresie și a ridurilor nu este un lucru de care ar trebui să vă faceți griji – stresul și anxietatea pot duce la apariția ridurilor, dar adoptând un stil de viață sănătos și având grijă de pielea dumneavoastră, puteți amâna cât mai mult posibil apariția liniilor fine de expresie și a ridurilor.
Aveți grijă când vă expuneți la soare
Pericolele expunerii la soare nu mai sunt un secret în zilele noastre. Probabil am auzit cu toții despre cum cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, iar un procent uriaș din numărul total de cazuri este reprezentat de cazuri care puteau fi prevenite.
Ceea ce nu este poate la fel de cunoscut la nivel colectiv, este faptul că expunerea excesivă la soare și fără protecție poate provoca deteriorarea țesuturilor pielii, ceea ce poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii.
Soarele emite radiații ultraviolete (UV). Cele mai frecvente raze care ajung la noi prin stratul de ozon al planetei sunt razele UVA și UVB. Razele UVB sunt cele care provoacă arsuri solare, în timp ce razele UVA, care au fost considerate mult timp ca fiind inofensive, se pare că, de fapt, pătrund mai adânc în piele și dăunează celulelor din stratul bazal al acesteia.
Razele UVA sunt cele care bronzează pielea, bronzul fiind rezultatul deteriorării ADN-ului. De aceea, expunerea excesivă la soare, în mod repetat, determină o reducere în producția de colagen a pielii și, prin urmare, duce la apariția ridurilor.
Utilizați cremă cu factor de protecție solară
Este o concepție greșită des întâlnită, cum că razele UV variază ca putere pe parcursul zilei și a anului. Acest lucru este oarecum valabil pentru razele UVB – acestea sunt mai puternice între orele 10:00 și 16:00, și în lunile de vară, însă, razele UVA au relativ aceeași intensitate pe tot parcursul anului.
Prin urmare, este important să vă protejați pielea de daunele solare pe tot parcursul anului, iar cea mai simplă metodă, în afară de acoperirea pielii cu articole de îmbrăcăminte și a precauției de a sta pe cât posibil la umbră, este să utilizați produse cu factori de protecție solară.
În mod ideal, veți dori să folosiți o cremă cu spectru larg, care blochează atât razele UVA, cât și pe cele de tip UVB, cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15. Acest lucru înseamnă că veți fi protejați de razele soarelui de 15 ori mai mult decât ați fi în mod normal. Dacă intenționați să vă expuneți o perioadă îndelungată de timp la soare, indicat ar fi să optați pentru un factor de protecție solară mai ridicat, de minim 30.
Verifică preț produse cu factor de protecție solară aici!
Nu uitați de ochelarii de soare
Poate nu vă îngrijorează atât de mult apariția liniilor fine de expresie cauzate de contractarea, în mod repetat, a mușchilor feței implicați în acțiunea de a zâmbi sau de a râde – până la urmă aceste linii fine de expresie sunt dovada tuturor momentelor frumoase, a zâmbetelor și a glumelor care v-au făcut să râdeți – dar sigur nu veți dori să faceți riduri din cauza luminii prea puternice a soarelui.
Ridurile se formează frecvent în zonele feței care afișează, în mod regulat, expresii, cum ar fi atunci când ridicăm sprâncenele, când ne încruntăm sau zâmbim. Prin urmare, răspunsul automat al corpului de a miji ochii atunci când lumina este prea puternică, dacă este repetat de suficient de multe ori, poate duce la apariția ridurilor în jurul ochilor.
Ochelarii de soare pot asigura protecție împotriva radiațiilor UV de până la 100% și nu numai că nu veți mai fi nevoiți să mijiți ochii atunci când este lumină puternică, dar ochii dumneavoastră vor fi mai protejați, ceea ce scade riscul devoltării de cataractă.
Și dacă tot suntem la acest capitol, de sănătate a ochilor, nu strică să mergeți regulat la controale oftalmologice, pentru a prinde din timp eventualele afecțiuni.
Somnul de frumusețe nu este un mit
Mamele noastre nu glumeau când ne tot spuneau despre importanța somnului. Somnul este imperativ pentru un stil de viață sănătos. Este șansa corpului să se odihnească, să se repare și să se recupereze. Cu cât corpul este mai odihnit, cu atât se pot observa mai mult diferențe vizibile cu privire la sănătatea pielii. Așadar, aveți întotdeauna grijă să dormiți între 7 și 9 ore.
Cum ajută somnul la promovarea sănătății pielii?
În ceea ce privește ridurile, somnul este o oportunitate pentru pielea dumneavoastră de a produce mai mult colagen, care vă menține pielea netedă și suplă. Prin urmare, este mai puțin probabil să se rideze. De asemenea, fluxul de sânge este îmbunătățit, ceea ce înseamnă că funcțiile celulare sunt eficientizate, pielea fiind mai sănătoasă.
Este considerat că dacă dormiți doar 5 ore pe noapte, aveți de două ori mai multe șanse să faceți riduri, decât dacă ați dormi 7 ore pe noapte.
Evitați fumatul
Știm cu toții că fumatul este extrem de rău pentru organism, în general, dar ceea ce este posibil să nu știți, este faptul că nicotina încetinește procesul natural de vindecare al rănilor și micșorează vasele de sânge, indiferent dacă vorbim de țigări normale sau de țigară electronică.
Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că fumatul provoacă și îmbătrânirea prematură a pielii. Efectele fumatului devin vizibile pe piele după doar câțiva ani, iar cu cât numărul țigărilor crește, cu atât pielea îmbătrânește mai repede.
Fumatul vă afectează pielea în următoarele moduri:
- Micșorează vasele de sânge, reduce oxigenul și nutrienții care hrănesc pielea, ceea ce înseamnă că procesele celulare sunt mai puțin eficiente.
- Fumul țigărilor conține peste 4000 de substanțe chimice, ce deteriorează colagenul și elastina care întăresc pielea și o mențin suplă.
- Mușchii feței care sunt implicați în acțiunea de a trage din țigară, atunci când sunt contractați în mod regulat, la fiecare țigară adică, vor lăsa urme pe piele, sub forma de linii fine de expresie și riduri.
- Expunerea repetată la căldura emisă de țigări poate usca și deteriora celulele pielii, făcându-le mai susceptibile la apariția ridurilor.
Cea mai bună modalitate de a preveni apariția ridurilor cauzate de fumat este, în mod evident, să nu vă apucați de fumat. Dacă, însă, fumați deja, să nu credeți că este indicat să și continuați. Circulația sângelui dumneavoastră se poate îmbunătăți în 2 – 12 săptămâni dacă renunțați la fumat!
De fapt, bărbații care au renunțat la fumat înainte de a împlini 30 de ani adaugă, în medie, 10 ani la durata de viață. Nu fiți descurajați dacă încă nu vă puteți lăsa de fumat – oamenii care renunță la acest viciu la vârsta de 60 de ani adaugă, în medie, 3 ani la durata de viață.
Totuși, cu cât renunțați mai repede la fumat, cu atât va fi mai bine pentru starea dumneavoastră generală de sănătate.
Eliminați poluarea de pe suprafața pielii – curățați, tonifiați și hidratați
Dacă nu sunteți deja familiarizați cu mantra „curățați, tonifiați, hidratați”, ar trebui să fiți de acum încolo, deoarece așa puteți obține și menține o piele echilibrată și sănătoasă, care este mult mai rezistentă împotriva bacteriilor, a poluării și a îmbătrânirii.
Posibil că aveți impresia că aveți nevoie de produse foarte diferite atunci când tenul este mai în vârstă, față de anii adolescenței, când problemele dermatologice nu erau reprezentate de riduri, ci de coșuri. În realitate, sunt șanse foarte mari ca tipul de piele al indivizilor să nu se schimbe chiar atât de mult în timp.
Oricum, există o similaritate foarte importantă între produsele pentru acnee și cele de tip anti-îmbătrânire, și anume că ambele tipuri de produse acționează prin echilibrarea uleiurilor de la suprafața pielii, și nu prin eliminarea totală a acestora.
În cazul acneei, eliminarea completă a uleiurilor de la suprafața pielii, poate determina pielea să producă și mai mult sebum, ceea ce poate agrava apariția coșurilor.
Dacă pielea nu va produce mai mult sebum, produsele dure doar vor usca pielea, sensibilizând-o considerabil la apariția liniilor fine de expresie și a ridurilor, pe măsură ce procesul natural de îmbătrânire al organismului se va desfășura.
Prin alegerea unei game de produse care echilibrează uleiurile de la suprafața pielii, în anii tinereții, veți asigura, în timp, un mediu mult mai sănătos pentru pielea dumneavoastră, prin reducerea numărului de bacterii existente și prin hrănirea celulelor astfel încât să poată funcționa eficient.
Curățarea pielii
Alegeți un produs de curățare blând, care să nu conțină săpun. Ingredientele precum cărbunele, alcoolul, uleiurile minerale și sulfații, sunt dure cu pielea și, în consecință, o pot usca destul de rău.
Acestea pot fi bune în tratarea unui coș dacă aveți un eveniment social la care trebuie să aratăți impecabil, dar utilizarea pe termen lung vă poate afecta rezistența pielii și o poate face mai predispusă la liniile fine și la riduri.
Tonifierea pielii
O soluție de tonifiere a pielii eficientă poate reduce dimensiunea porilor (care se poate mări din cauza îmbătrânirii pielii), poate reechilibra pielea după o curățare în profunzime și o poate ajuta să se mențină hidratată.
Unele tonere pot fi foarte dure cu pielea, astfel încât dacă nu aplicați ulterior o cremă puternic hidratantă, pot usca serios pielea. O soluție de tonifiere a pielii care este bună ar trebui să reprezinte o sursă de antioxidanți, vitamine și hidratare pentru piele.
Hidratarea pielii
Acum este momentul să aplicați o cremă hidratantă, preferabil cu factor de protecție solară încorporat. Multe creme hidratante au factor de protecție solară de 15 sau chiar 30, deci pot reprezenta o bază excelentă pentru a vă începe ziua.
Pe lângă aplicarea unui factor de proctectie, tot acum este o oportunitate excelentă de a aplica și o cremă de tip anti-îmbătrânire.
Aceste creme sunt disponibile în diferite grade de intensitate a efectelor, lista de ingrediente fiind și ea diferită în concordanță, iar cu cât începeți să le folosiți mai curând, cu atât pielea dumneavoastră va fi mai rezistentă împotriva apariției liniilor fine de expresie și a ridurilor.
Pentru pielea adolescentă – sunt recomandate cremele cu conținut ridicat de vitamina E. Vitamina E este un puternic antioxidant, cu proprietăți antiinflamatoare. Promovează procesul natural de vindecare al pielii, reduce efectele deteriorării solare și chiar apariția cicatricilor prin îmbunătățirea producției de colagen.
Pentru pielea tânără – în momentul în care observați primele indicii ale unor linii fine de expresie, optați pentru creme non-comedogenice, de origine naturală și cu conținut ridicat de colagen, pentru a stimula producția naturală de colagen a pielii. Astfel de creme au adesea în compoziție ingrediente de origine marină, precum sunt algele marine.
Pentru pielea matură – este posibil să doriți ceva cu mai mult efect, motiv pentru care vă recomandăm să luați în considerare cremele cu retinoizi. Acest tip de creme conțin substanțe chimice care imită vitamina A și pot, în consecință, stimula producția de colagen.
Pentru a afla mai multe despre produsele de tip anti-rid, citiți recenziile noastre despre cele mai bune creme de tip anti-îmbătrânire disponibile pe piață la momentul actual.
Măști faciale de detoxifiere
Utilizarea măștilor faciale nu este necesar să fie efectuată în fiecare zi, dar poate reprezenta o parte importantă a regimului săptămânal de îngrijire.
Măștile faciale pot furniza pielii hidratarea, vitaminele și antioxidanții necesari, iar în timp ce există o gamă foarte largă și variată de măști faciale în comerț, există și o sumedenie de alternative naturale, care pot fi cu ușurință încercate acasă.
Optați pentru ingrediente, precum anumite tipuri de argilă și alge marine, care pot fi foarte bune în echilibrarea pielii și în obținerea aportului adecvat de nutrienți. Castraveții și uleiul de nucă de cocos pot hidrata foarte bine pielea, în timp ce avocado și aloe vera sunt o sursă inepuizabilă de vitamine și dețin, și proprietăți vindecătoare.
Adoptați un regim alimentar sănătos
Cea mai simplă modalitate de a avea un stil de viață sănătos este să adoptați un regim alimentar sănătos. Un astfel de regim ar presupune multe proteine, fructe și legume, și grăsimi sănătoase. Zincul, vitaminele, antioxidanții și acizii grași sunt elemente importante ale unei diete alimentare care urmărește menținerea pielii puternice, sănătoase și rezistente.
Iată câteva idei despre ce ar trebui să mâncați pentru a vă îmbunătăți starea pielii:
Zinc | Vitamine | Antioxidanți | Acizi grași |
Năut | Citrice | Broccoli | Migdale |
Usturoi | Varză de bruxelles | Varză kale | Ulei de măsline |
Scoici | Căpșuni | Fructe de goji | Ouă |
Vită | Ardei gras | Afine | Pește cu conținut ridicat de grăsimi |
Miel | Roșii | Ciocolată neagră | Nuci |
Spanac | Crustacee | Merișor | Lapte fortificat |
Semințe de dovleac | Ficat | Anghinare | Cereale integrale |
Nu uitați să beți multă apă
Consumarea unei cantități corespunzătoare de apă este importantă pentru funcționarea eficientă a organismului. Menținerea unui nivel adecvat de hidratare în corp se traduce prin funcții celulare îmbunătățite, și, în consecință, prin celule și țesuturi mai sănătoase. În cazul pielii, eficientizarea funcțiilor celulare, duce la creșterea producției de colagen și elastină, și la un grad mai mare de rezistență al pielii împotriva bacteriilor și a deteriorării.
De asemenea, este indicat să luați în considerare și reducerea consumului de alcool. După cum probabil deja știți din diminețile de după nopțile în care ați consumat băuturi alcoolice în exces, alcoolul vă deshidratează din interior, așa că nu ar trebui să vă surprindă faptul că vă afectează și pielea.
Reduceți stresul
Am menționat anterior că stresul poate duce la apariția ridurilor sau poate să le înrăutățească starea atunci când acestea deja există. Acest lucru se datorează faptului că stresul afectează cu adevărat corpul uman. Atunci când suntem anxioși sau stresați, organismele noastre eliberează un hormon numit cortizol, cunoscut și sub numele de hormonul stresului.
Cortizolul poate provoca o serie de probleme, de exemplu, tulburări ale somnului și probleme digestive, dureri de cap și creștere în greutate. În ceea ce privește pielea, cortizolul poate provoca inflamații, care în timp pot duce la descompunerea colagenului, deci la apariția liniilor fine de expresie și a ridurilor.
Un nivel ridicat de cortizol poate crește, de asemenea, producția de sebum a pielii, care poate duce la apariția acneei.
Reduceți stresul cu ajutorul exercițiilor fizice
O modalitate fantastică de a scăpa de stres este efectuarea regulată de exerciții fizice. Acestea fac inima să pompeze, eliberează endorfine care induc o stare de bine și ajută la reglarea somnului. Toți acești factori combinați pot reduce stresul, ceea ce va avea un efect vizibil asupra pielii.
De asemenea, exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui, ceea ce înseamnă că țesuturile sunt mai hrănite și, prin urmare, sunt mai capabile să efectueze procesele celulare mai eficient. Acest lucru poate crește producția de colagen și poate îmbunătăți tonusul pielii.
Concluzie
După cum puteți vedea, există o mulțime de modalități prin care puteți promova sănătatea pielii dumneavoastră și, în consecință, puteți împiedica apariția ridurilor. Indiferent de vârstă, adoptarea unui stil de viață sănătos poate face minuni pentru sănătatea dumneavoastră generală și pentru aspectul pielii, așa că nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să începeți să aveți grijă de pielea dumneavoastră.
Mesajul nostru principal pe care ar trebui să îl țineți minte, este să încercați pe cât posibil să adoptați obiceiuri sănătoase și să vă hrăniți pielea cu produse blânde care promovează un aspect sănătos și echilibrat al pielii.