Mai mult ca sigur fiecare dintre noi experimentăm la un moment dat în viață acel moment în care ne uităm în oglindă și realizăm, de cele mai multe ori cu deznădejde, că pielea noastră nu mai arată la fel.
Ridurile, cutele și liniile de expresie tind să fie primele semne care ne spun că pielea noastră își pierde elasticitatea. Înaintarea în vârstă este principalul vinovat al pielii lăsate și ridate, însă există și alte motive pentru care pielea poate îmbătrâni mai repede decât ar trebui.
Dacă, în acest context, v-ați întrebat vreodată dacă cremele de îngrjijire care susțin creșterea producției de colagen vă pot ajuta să recuperați o parte din elasticitatea pielii și să încetiniți procesul de îmbătrânire al acesteia, atunci ar trebui să citiți în continuare.
Spunem aceste lucru, deoarece în cadrul acestui ghid vă vom explica cum să aflați adevărata vârstă a pielii dumneavoastră, ce este de fapt colagenul, de ce este o substanță atât de importantă pentru piele și ce caracteristici ar trebui să căutați la o cremă pentru refacerea fermității pielii.
Conținut:
Test de elasticitate a pielii
O modalitate excelentă și complet gratuită prin care vă puteți da seama dacă pielea dumneavoastră își pierde din elasticitatea naturală, este reprezentată de testul de mai jos:
- Așezați-vă confortabil mâna non-dominantă pe o suprafață dură, cu palma orientată în jos.
- Folosiți-vă degetul arătător împreună cu degetul mare de la cealaltă mână, pentru a ciupi pielea de pe spatele mâinii non-dominante timp de cinci secunde.
- La sfârșit numărați de câte secunde a avut nevoie pielea pentru a reveni complet la forma sa inițială.
Vârstă (Ani) | Timpul în care ar trebui să revină pielea la forma sa inițială (Secunde) |
<30 | 0-2 |
31-44 | 3-4 |
45-50 | 5-9 |
60+ | 10-15 |
70+ | 16+ |
Cum se pot traduce aceste rezultate?
Fibrele de colagen și elastină țin laolaltă straturile de piele, păstrându-le puternice și bine conectate. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru scade producția de colagen și elastină, până în punctul în care aceste tipuri de fibre încep să se descompună.
Este normal să se întâmple asta, acest aspect fiind parte a procesului natural de îmbătrânire. Toți indivizii vor pierde, în cele din urmă, elasticitatea pielii până la un anumit grad, însă, dacă aveți 30 de ani și elasticitatea pielii unei persoane de 60 de ani, pot exista și alți factori care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii dumneavoastră.
Anumiți doctori folosesc acest test ca pe o metodă rapidă pentru a evalua dacă un pacient este deshidratat. Dacă pielea dumneavoastră are nevoie de prea mult timp pentru a reveni la forma ei normală, atunci puteți prezenta unele semne de deshidratare. Dacă acesta este cazul, încercați să vă măriți aportul de apă și să vă păstrați pielea hidratată, pentru a vă ajuta corpul să mențină un nivel de hidratare adecvat.
De ce își pierde pielea elasticitatea?
Am discutat despre ceea ce face procesul natural de îmbătrânire pentru pielea dumneavoastră, dar ce se întâmplă în cazul în care aveți treizeci sau patruzeci de ani, iar pielea începe să se subțieze și să se rideze? Atunci, unele alegeri ale stilului de viață pot fi de vină.
Expunerea la soare
Până în acest moment este posibil să vă fi dat seama că soarele poate fi inamicul numărul 1 al pielii dumneavoastră. Da, tuturor ne place să arătăm de parcă tocmai ne-am întors dintr-o vacanță la mare, însă expunerea constantă la soare vă poate deteriora cu adevărat pielea.
Razele UV sunt o cauză majoră a deteriorării pielii și accelerează procesul de îmbătrânire al acesteia. Un studiu clinic care a analizat expunerea la soare în rândul a aproape 300 de femei, a descoperit că expunerea la razele UV a fost responsabilă pentru aproximativ 80% din semnele de îmbătrânire vizibile.
Atunci când expuneți pielea la radiații UV, pentru perioade îndelungate de timp, reacția naturală a pielii dumneavoastră este de a produce o cantitate anormală de elastină, care, la rândul său, face ca colagenul să se descompună, ducând la apariția ridurilor și la aspectul de piele lăsată.
Fumatul
În cazul în care fumați și aveți nevoie de încă un motiv pentru a renunța la fumat, îl aveți acum, deoarece fumatul dăunează grav pielii dumneavoastră și o determină să îmbătrânească mult mai repede, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă care nu fumează.
Cercetările de specialitate sugerează faptul că până la vârsta de 30 de ani, persoanele care fumează prezintă deja semne ale îmbătrânirii la nivelul pielii, precum linii de expresie, riduri și piele lăsată.
Vestea bună este că îmbătrânirea prematură poate încetini imediat ce renunțați la fumat; a fost demonstrat că cei care încă fumează au riduri mai severe decât cei care s-au lăsat în trecut de fumat.
Pielea deshidratată
Una dintre principalele cauze ale pierderii elasticității pielii este deshidratarea. Până la atingerea vârstei adulte, corpurile noastre sunt constituite aproximativ 60% din apă, deci nu ar trebui să fie o surpriză faptul că lipsa apei în organism poate avea consecințe negative asupra organismului.
Când pielea este deshidratată, începe să devină uscată, slăbită și ridată. Vestea bună este că păstrarea pielii hidratate din interior la exterior (printr-un consum adecvat de apă și aplicarea de creme hidratante) poate ajuta la aprovizionarea lichidelor de care organismul are nevoie.
Schimbări hormonale
Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim, nivelul nostru de estrogen începe să scadă. Estrogenul crește glicozaminoglicanii, care împreună cu elastina și colagenul sunt o altă componentă vitală pentru piele.
Aceste substanțe, numite și amino-zaharuri au rolul de a umple spațiul dintre elastină și colagen. Există mai multe tipuri de amino-zaharuri, iar unele dintre cele mai frecvente includ keratina cu sulfat, acidul hialuronic, heparina etc.
Unele femei care sunt la menopauză decid să folosească produse de îngrijire a pielii, precum creme și seruri care conțin acid hialuronic, deoarece acest acid își păstrează de peste 800 de ori greutatea moleculară în apă, ceea ce îl face o alternativă excelentă pentru hidratarea pielii.
Creme pro-colagen
Cremele și loțiunile sunt remedii neinvazive extraordinare, care pot ajuta pielea să-și recupereze o parte din elasticitatea pierdută. Puteți găsi aceste creme comercializate sub formă de creme care îmbunătățesc colagenul din piele sau ca loțiuni pentru fermitate.
Există multe produse de îngrijire a pielii care vă vor ajuta să vă consolidați pielea, atunci când sunt utilizate cu regularitate, prin stimularea producției de colagen și prin stoparea procesului de descompunere a colagenului deja existent în piele.
Ce este colagenul?
Știți deja că procesul natural de îmbătrânire, expunerea excesivă la soare și alți factori ce țin de stilul de viață pot descompune colagenul din piele și pot reduce producția acestuia, însă poate că acum vă întrebați ce este mai exact colagenul?
Pielea dumneavoastră este formată în cea mai mare parte din colagen; de fapt, colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman. În afară de piele, și oasele, mușchii, tendoanele și ligamentele au nevoie de colagen pentru a ține celulele împreună, acționând ca un soi de lipici natural pentru oase și mușchi.
Când este administrat oral sau utilizat direct pe piele, sub formă de cremă, ser sau loțiune, colagenul va îmbunătăți elasticitatea pielii și va reduce chiar și aspectul ridurilor și al liniilor de expresie de pe față.
Funcționează cremele cu pro-colagen?
Cremele nu pot face minuni, așa că, deși nu ar trebui să vă așteptați la aceleași rezultate pe care le-ați obține cu ajutorul unei proceduri cosmetice invazive, acestea vă pot oferi, totuși, rezultate semnificative.
Dermatologii sugerează că multe dintre ingredientele regăsite în produsele de tip anti-îmbătrânire și alte produse de îngrijire a pielii, pot înregistra rezultate vizibile atunci când sunt utilizate în mod regulat.
Ce caracteristici ar trebui să căutați într-o cremă cu colagen?
Produsele cu colagen funcționează prin stimularea producției de colagen din corp, ceea ce va duce la completarea spațiilor dintre straturile de piele. Există mai multe tipuri de colagen, însă colagenul de tip 1 este cel mai important în ceea ce privește elasticitatea pielii.
Așadar, atunci când căutați un produs de îngrijire a pielii pe bază de colagen, asigurați-vă că colagenul de tip 1 face parte din lista de ingrediente. De asemenea, optați pentru creme cu colagen care să funcționeze împreună cu alți compuși pentru combaterea ridurilor, cum ar fi acidul hialuronic, antioxidanții și vitamina C.
Colagenul are nevoie de vitamina C pentru a se forma corect, motiv pentru care cremele sau serurile care combină colagenul cu vitamina C sunt opțiuni excelente, atunci când vine vorba de îmbunătățirea elasticității pielii.
Îmbunătățirea elasticității pielii prin metode naturale
Dacă doriți să îmbunătățiți gradul de elasticitate al pielii dumneavoastră, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să asociați regimul de îngrijire a pielii cu câteva modificări ale stilului de viață. Iată câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a vă îmbunătăți în mod natural elasticitatea pielii și pentru a oferi cremelor de îngrijire șansa de a acționa mai eficient.
Faceți exerciții fizice în mod regulat
Dacă ați scăzut recent în greutatate semnificativ, sunt șanse mari ca pielea dumneavoastră să nu arate cel mai bine. Pielea se lasă atunci când corpul pierde depozitele de grăsime acumulate în timp într-un timp prea scurt, pielea neavând timpul necesar pentru a se restrânge.
În acest caz, cea mai bună metodă noninvazivă pentru creșterea fermității pielii este efectuarea de exerciții fizice în mod regulat. Sesiunile de antrenament vă vor crește circulația sângului și vor stimula producția de colagen, ceea ce va determina celulele să funcționeze mai eficient.
Folosiți creme cu factor de protecție solară
După cum am explicat anterior, expunerea pielii la razele soarelui poate duce la deteriorarea acesteia, de aceea este recomandat să folosiți mereu cremă cu factor de protecție solară atunci când vă expuneți la soare, iar pentru perioadele de expunere îndelungată, încercați să purtați o pălărie care să asigure umbră feței.
Nu vă neglijați orele de somn
Un somn de noapte bun vă va ajuta pielea să se refacă, o va întări pentru lupta împotriva radicalilor liberi, va crește producția de colagen și va permite cremelor și serurilor dumneavoastră să funcționeze mai eficient. Adulților cu vârste cuprinse între 26 și 64 de ani le este recomandat să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte.
Mâncați sănătos
O dietă bazată pe prea mult zahăr rafinat, poate duce la crearea unor molecule în fluxul dumneavoastră de sânge, care contribuie la descompunerea colagenului și a elastinei din piele, așa că dacă vă doriți o piele sănătoasă și fermă înlocuiți bomboanele cu capșuni sau alte fructe bogate în vitamina C.
O dietă alimentară sănătoasă și bogată în vitamine poate face minuni pentru pielea dumneavoastră și vă poate ajuta organismul dacă includeți și consumul de alimente care ajută la stimularea producției de colagen și elastină, precum somon, avocado, varză și fructe și legume roșii, cum ar fi căpșuni, ridichi și rubarbă.
Concluzie
Sperăm că v-a plăcut ghidul nostru despre cum să vă îmbunătățiți gradul de elasticitate a pielii. Cea mai bună veste este că puteți să vă ajutați pielea să arate mai bine și să îi redați o parte din elasticitatea sa naturală înapoi, fără să apelați la proceduri invazive sau intervenții chirurgicale.
Este posibil să vă păstrați pielea tânără și sănătoasă chiar și până la șaizeci sau șaptezeci de ani, dacă optați pentru o combinație de alegeri de stil de viață sănătoase cu produse de îngrijire a pielii bogate în colagen.
Amintiți-vă că soarele nu este prietenul dumneavoastră, atunci când vine vorba de sănătatea pielii, așa că purtați întotdeauna cremă cu factor de protecție solară când vă expuneți la razele soarelui.
Această regulă se aplică chiar dacă nu intenționați să rămâneți la soare prea mult timp și nu uitați să vă împachetați o pălărie sau ceva care să vă acopere fața pentru a preveni apriția liniilor de expresie și a ridurilor premature. Pentru mai multe informații despre cremele care îmbunătățesc colagenul din piele, citiți ghidul nostru despre creme de tip anti-îmbătrânire.