Epilarea cu laser și IPL sunt două metode tot mai populare de reducere a părului nedorit de pe corp. Metodele tradiționale de epilat, cum ar fi epilatul cu ceară, au prețuri din ce în ce mai mari, plus efecte secundare neplăcute, precum firele crescute sub piele.
Tratamentele cu laser și IPL au rezultate pe termen lung și au foarte puține efecte secundare, acestea fiind oricum minore.
Ce înseamnă?
Epilarea de tip IPL (Lumină Intens Pulsată) și laser sunt metode de reducere a părului nedorit de pe corp pe termen lung. Acestea presupun aplicarea unui fascicul luminos pe suprafața pielii, care țintește zonele cu un grad mare de pigmentare, adică foliculii de păr pe care îi încălzește până în punctul în care îi distruge.
În consecință, creșterea părului este inhibată, iar în timp acesta pur și simplu cade și nu mai crește în zona tratată.
Cum funcționează?
Un fascicul luminos este aplicat pe suprafața pielii, moment în care energia degajată de fascicul este absorbită de zonele cu un grad mare de pigmentare, adică de firele de păr, unde este transferată ca energie termică. Energia termică încălzește firul de păr, afectând rădăcina acestuia, care nu va mai putea produce fire noi de păr.
Tocmai datorită faptului că energia fasciculului luminos este absorbită de zonele cu grad mare de pigmentare, epilarea cu laser și IPL funcționează cel mai bine la persoanele cu piele deschisă la culoare și cu păr închis la culoare.
Prin urmare, părul având mult mai mult pigment decât pielea, absoarbe aproape toată energia luminoasă și, deci, se încălzește mai mult.
Poți resimți un oarecare disconfort, dar nu durere, deoarece firele de păr sunt cele care sunt arse, și nu pielea, iar rădăcina firului de păr nu are terminații nervoase, deci nu provoacă durere în momentul în care este distrusă.
Epilarea cu IPL vs. epilarea cu laser
Ambele metode de epilare se bazează pe același principiu, diferența principală dintre ele fiind reprezentată de fasciculul luminos. Laserul este un fascicul de lumină care poate fi focalizat, adică concentrat pe o zonă mică, dar care nu se poate întinde pe distanțe lungi.
Lumina unui laser are un spectru restrâns, deci poate reda o singură culoare. Pe când, lumina obișnuită nu poate fi concentrată doar într-un anumit punct, se poate întinde pe distanțe lungi și conține un spectru mai larg de culori.
Epilarea cu laser utilizează proprietățile laserului pentru a direcționa fasciculul luminos direct în por, țintind foliculul de păr, în timp ce lumina folosită de epilarea cu IPL se întinde pe o arie mai mare.
Ambele metode încălzesc foliculii de păr pentru a îi distruge, dar epilarea cu laser este mult mai concentrată, deci presupune efectuarea unui număr mai mic de ședințe pentru atingerea rezultatelor dorite, în comparație cu epilarea cu IPL.

De câte ședințe de epilare cu laser sau IPL voi avea nevoie?
Creșterea părului diferă de la un individ la altul, la fel cum diferă de la o zonă la alta a corpului. Prin urmare, numărul de ședințe necesare pentru a atinge niște rezultate satisfăcătoare diferă în funcție de individ și de zona care urmează a fi tratată.
De exemplu, în timp ce anumite persoane se vor mulțumi cu o singură ședință, pentru alte persoane este posibil să fie nevoie de zece ședințe.
Cel mai probabil vei avea nevoie de câteva ședințe, deoarece firele de păr nu pot fi distruse nici de laser, și nici de IPL, în toate etapele de creștere. Foliculii de păr sunt cel mai ușor de deteriorat atunci când se află în faza inițială de creștere, adică în anagenă.
În acest stadiu, foliculii încep să crească și conțin cel mai mai mult pigment, denumit melanină. Cu cât conțin mai mult pigment, cu atât vor absorbi mai multă lumină, și, în consecință, cu atât mai mare va fi temperatura la care foliculii vor fi încălziți.
O temperatură mai ridicată se traduce într-o distrugere mai eficientă a foliculului de păr, și, ulterior, într-un tratament mult mai eficient și eficace.
În medie, vei avea nevoie de șase ședințe, în urma cărora vei mai avea nevoie ocazional de o ședință de întreținere.
Ce zone ale corpului sunt potrivite pentru epilarea cu laser și IPL?
Femeile pot beneficia de epilarea cu laser pe aproape toate zonele corpului, inclusiv pe zona inferioară a feței, la subraț, inghinal (bikini/brazilian) și pe picioare. Și bărbații se pot epila cu laser, inclusiv pe zone precum spatele și pieptul, dar nu este indicat să încerce pe zona feței, deoarece părul este prea dens.
Nici bărbații, și nici femeile, nu ar trebui să încerce epilarea cu laser pe scalp, sfârcuri sau organe genitale.
Este epilarea cu laser sau IPL permanentă?
Epilarea cu laser sau IPL este foarte eficientă, studiile din domeniu indicând o scădere de 60% a părului nedorit de pe corp. Totuși, din păcate, nici o metodă de epilare nu este complet permanentă, însă aceste două metode au rezultate extraordinare.
Acestea vor afecta foliculul de păr până când acesta nu mai poate să crească, iar în cazurile în care mai crește, o va face încet și va fi adesea mai subțire. După terminarea planului de tratament, vei mai avea nevoie de o ședință ocazională de întreținere pentru a menține rezultatele obținute.
Care sunt beneficiile epilării cu laser și IPL?
Precizie
Epilarea cu laser țintește direct foliculul de păr, și nu pielea, datorită conținutului diferit de pigment, afectând și distrugând abilitatea foliculului de a mai crește.
Eficacitate
Aceste metode de epilare sunt foarte eficiente, în special pentru persoanele cu piele deschisă la culoare și păr închis la culoare. Cei mai mulți clienți obțin rezultatele dorite între trei și șapte ședințe.
Desigur, experiența diferă de la persoană la persoană, iar cei cu păr deschis la culoare vor necesita în mod sigur mai multe ședințe, deoarece este nevoie de mai multă energie pentru a produce energia termică necesară pentru a distruge foliculul de păr.
Rentabilitate
Epilarea cu laser și IPL presupune un cost mai mare la începutul tratamentului, dar pe termen lung este o investiție bună, deoarece nu vei mai avea nevoie de vizite regulate la saloanele de cosmetică pentru epilare cu ceară, la fel cum nu vei mai avea nevoie de lame de ras.
Rapiditate
Ședințele sunt relativ scurte, timpul necesar pentru diferite zone variind de la doar 10 minute pentru zona dintre nas și buza superioară, la o oră pentru zona picioarelor.
Efecte secundare minime
Spre deosebire de metodele tradiționale de epilat, epilarea cu laser sau IPL te scutește de firele crescute sub piele și de iritațiile de după epilare.
Nu este necesăr să așteptați creșterea părului
Nu trebuie să mai aștepți să îți crească părul, este chiar indicat să te razi cu 12 ore înainte de ședințele de epilare, spre deosebire de epilarea cu ceară unde trebuie să aștepți ceva timp de la o ședință la alta pentru ca părul să fie crescut suficient.
Când au apărut epilarea cu laser și IPL?
Epilarea cu laser a devenit disponibilă undeva la mijlocul anilor `90, fiind testată timp de 20 de ani înainte de lansarea pe piață. Dierickx et al. a publicat primul articol despre epilarea cu laser în anul 1998, în jurnalul Arhivele Dermatologiei.
Articolul concluziona faptul că stoparea creșterii părului poate fi indusă într-un singur tratament prin utilizarea pulsațiilor unor lasere, fără cicatrici ulterioare.
De la publicarea acestui prim articol și până în prezent, epilarea cu laser a ajuns o soluție cosmetică de succes la problema părului nedorit, fiind din ce în ce mai întâlnită în clinicile de dermatologie și în saloanele de cosmetică, și de curând, chiar în casele oamenilor.
Prima cercetare a tehnologiei IPL a fost publicată în 1997, de Gold et al. Acest studiu testa un sistem de îndepărtare a părului denumit Epilight, concluzionând faptul că reprezintă o metodă sigură și eficientă de îndepărtare a părului, înregistrând un procent de 60% de îndepărtare a părului dupa 12 săptămâni de la începerea tratamentului.
De atunci, au fost testate diferite protocoale de tratament și produse cu tehnologie IPL, pentru a fi date spre folosință atât în clinici și saloane profesionale, cât și pentru uz casnic.
Este epilarea cu laser potrivită pentru mine?
Metodele de epilare cu laser și IPL pot fi foarte eficiente, însă, din păcate, nu sunt potrivite pentru toată lumea. Este important să înțelegi dacă această metodă de epilare este potrivită pentru tine înainte de a începe tratamentul, pentru a evita pierderi de timp și bani.

Culoarea pielii
În evaluarea culorii pielii doctorii folosesc o scală (Fitzpatrick Scale), care ia în considerație predispoziția genetică și reacția pielii la expunerea la soare. Scala are 4 nivele, de la I la IV.
Primul nivel descrie un tip de piele care conține foarte puțină melanină, deci este de culoare foarte deschisă și se poate arde ușor la soare, în timp ce al 4-lea nivel este la pol opus, conturând o piele cu multă melanină, deci mult mai închisă la culoare și care nu se arde la soare.
Dacă vrei să afli unde se încadrează tipul tău de pigment, fă click aici.
Doctorii folosesc această scală nu doar pentru a determina dacă epilarea cu laser și IPL poate fi efectuată pe diferite tipuri de piele, dar și cât de eficientă va fi și ce setări trebuie folosite în proces.
Tipurile de piele care înregistrează un scor mic pe scala Fitzpatrick și au păr închis la culoare se bucură de cele mai bune rezultate. Tipurile de piele care se încadrează la al 4-lea nivel nu sunt potrivite pentru epilarea cu laser și IPL, deoarece fiind o piele închisă la culoare va absorbi atât de multă lumină încât va suferi arsuri.
Tipul de păr

La fel cum diversele tonuri ale pielii răspund diferit la lumină, la fel și diversele culori de păr absorb lumina diferit, din același motiv, și anume cantitatea de melanină (pigment) care variază de la o culoare la alta.
Părul de culoare albă sau gri nu conține melanină, cel de culoare roșcat sau blond conține puțină melanină, în timp ce părul de culoare șaten sau brunet conține multă melanină. Cu cât părul are mai multă melanină, cu atât o să absoarbă mai multă energie de la fasciculul luminos.
Prin urmare, persoanele cu păr mai închis la culoare o să se bucure de rezultate mai bune și în mai puține ședințe decât cei cu păr mai deschis la culoare. Așadar, părul roșcat și blond are puține șanse să fie îndepărtat prin metode precum epilarea cu laser sau IPL.
Când este contraindicată epilarea cu laser sau IPL?
Epilarea cu laser sau IPL nu este potrivită pentru toată lumea. Mai jos este o listă unde poți să bifezi dacă oricare dintre afirmații ți se aplică, deoarece utilizarea epilării cu laser în una sau mai multe dintre condițiile de mai jos poate provoca pagube semnificative.
- În prezent:
- sunt însărcinată, alăptez, încerc să rămân însărcinată
- folosesc implanturi, cum ar fi implanturile contraceptive (în cazul epilării cu laser în zona subrațului)
- Istoric medical:
- boli autoimune cum ar fi lupus, vitiligo sau sclerodermia
- epilepsie sau convulsii declanșate de lumini intermitente
- herpes
- sensibilitate ridicată la durere
- cicatrizare cheloidă
- melanom
- alunițe mari
- arsuri solare recente sau bronz
- leziuni suspecte
- Utilizarea în ultimul an a următoarelor medicamente:
- Accutane
- St John’s Wort
- Tetraciclină
Care sunt efectele secundare ale epilării cu laser și IPL?
Efectele secundare ale acestor metode alternative de epilare sunt de regulă pe termen scurt și minore. Adesea efectele secundare trec în maxim 24 de ore de la ședința de epilare, însă unele pot dispărea abia după câteva zile.
Durere sau disconfort
Epilarea cu laser sau IPL poate crea un ușor disconfort, pe care pacienții îl compară cu un elastic care lovește pielea. Senzația nu durează mult, adesea trecând în doar câteva ore.
Iritații ale pielii
Iritația temporară a pielii este cel mai des întâlnit efect secundar și se poate manifesta în diferite moduri, cum ar fi furnicături, disconfort, umflături, roșeață și mâncărimi. De regulă și acest efect secundar dispare în câteva ore, la fel ca și în cazul metodelor tradiționale de epilare.
Trebuie doar să încerci să nu te scarpini sau să freci pielea în vreun fel, deoarece este mai sensibilă și mai ușor susceptibilă la răni.
Arsuri
În mod normal epilarea cu laser este gândită în așa fel încât să ardă doar foliculii de păr, nu și pielea, însă, nu este total exclus să mai apară și arsuri. Acestea trebuie tratate la fel ca orice altă arsură solară, plus pielea trebuie protejată de soare până se vindecă.
Este important să țineți arsurile curate pentru a minimiza orice risc de infecție, în special atunci când apar bășici sau se face coajă.
Cicatrici
Este un efect secundar foarte rar întâlnit, dar este totuși posibil, caz în care în zilele și săptămânile ulterioare tratamentului pielea trebuie hidratată intens.
Schimbări ale pigmentului
Există cazuri în care au loc schimbări în pigmentul părului, de exemplu, părul închis la culoare crește blond sau gri. În cazuri foarte rare creșterea părului poate să se intensifice.
Epilarea cu laser sau IPL acasă
Epilarea cu laser realizată acasă devine din ce în ce mai populară, deoarece există tot mai multe produse pe piață care costă cât o parte dintr-un tratament la o clinică profesională.
Aceste produse sunt construite pe același principiu ca și tehnologia pe care o folosesc doctorii în epilarea cu laser, însă sunt special dezvoltate pentru a oferi aceleași rezultate, dar într-o manieră sigură pentru uzul casnic, de către persoane care nu au beneficiat de un training specific în acest sens.
Multe aparate cu laser sau IPL destinate uzului casnic pot avea rezultate excelente care pot fi obținute chiar în confortul propriei case. Aceste aparate sunt comparabile ca preț cu o singură ședință de tratament la o clinică specializată, iar în plus le poți utiliza când ai nevoie, fără să mai aștepți după o programare.