Cum albește lumina UV dinții și care sunt riscurile?

Dantură înainte și după procesul de albire folosind lumina UV

Lumina ultravioletă (UV) a fost folosită timp de mulți ani pentru albirea dinților, însă care este, de fapt,  procesul de albire al dinților? Dacă aveți în vedere o asemenea procedură de albire a dinților, trebuie să fiți conștienți și de problemele de sănătate asociate cu lumina UV, și de faptul că există alternative mai sigure.

Albirea dinților este una dintre cele mai populare proceduri stomatologice cosmetice solicitate – pacienții doresc un zâmbet ca la Hollywood, care să le ofere o strălucire asemănătoare cu celebritățile.

Albirea profesională a dinților implică de obicei expunerea dinților la lumina ultravioletă (UV), ceea ce duce la o creștere a temperaturii de la nivelul dinților.

Potrivit profesioniștilor din domeniul îngrijirii stomatologice care efectuează acest tip de procedură, acest lucru poate accelera procesul de descompunere a moleculei de hidrogen care albeste dinții, dar poate fi în detrimentul sănătății orale.

Cum albește lumina UV dinții?

Procedurile de albire pot avea rezultate extraordinare, adesea deschizând dinții la culoare cu până la 8 nuanțe. Dar adevărul este că lumina UV nu poate să albească dinții folosită ca atare.

Prin urmare, oricât de mult v-ați expune dinții la soare într-o zi însorită, dinții nu vor fi mai albi – iar orice fel de albire pe care o observați va fi probabil efectul bronzului, deși și asta presupune propriile riscuri.

Deci, de ce este folosită lumina UV de către medicii stomatologi și în kit-urile de albire pentru uz casnic?

Procesul de albire al dinților folosește un agent de albire, de obicei pe bază de peroxid, care se aplică pe dinți. Dinții sunt apoi expuși, în mod obișnuit, la lumină UV, cunoscută și sub denumirea de radiații UV.

Se crede că lumina UV activează peroxidul de hidrogen acționând ca un catalizator, ceea ce înseamnă că poate accelera reacția pentru a vă ajuta să obțineți dinți mai albi, într-un timp mai scurt. Studii din domeniu au relevat faptul că lumina în combinație cu peroxidul pot deschide semnificativ culoarea dinților, într-o măsură mai mare decât o pot face peroxidul sau lumina separat.

Probleme de siguranță privind albirea dinților cu lumină UV

Anual sunt înregistrate reclamații ale pacienților care pretind că au suferit arsuri din cauza radiațiilor UV. Având în vedere că țesuturile cavității bucale sunt foarte sensibile și că radiațiile UV de la soare sunt cunoscute pentru capacitatea de provocare a arsurilor și de deteriorare a pielii, acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză.

Un studiu realizat în 2013 a constatat faptul că țesuturile orale prezintă, de asemenea, un risc semnificativ mai mare de cancer indus de UV, iar expunerea la lumină UV pentru albirea dinților poate provoca, de asemenea, lupus.

Utilizarea incorectă a luminii UV, inclusiv folosirea luminilor pentru prea mult timp și direcționarea greșită a sursei de lumină, poate provoca daune precum cataractă, deteriorarea buzelor, gingiilor și a limbii.

Prin urmare, dacă doriți să urmați un tratament de albire a dinților cu UV, este mai bine să vă adresați dentistului dumneavoastră, care este cel mai în măsură să stabilească dacă această procedură este potrivită pentru dantura dumneavoastră.

De asemenea, dentistul poate fi cel care vă și efectuează tratamentul de albire, având în vedere că este instruit să utilizeze lămpile UV în cel mai sigur mod posibil. Acesta va știi cât timp trebuie expuși dinții la sursa UV și vă va oferi echipament pentru protecția ochilor.

Pe de altă parte, dacă sunteți dornici să vă albiți dinții acasă, merită să luați în considerare un kit care folosește lumină LED albastră în schimb.

Iată câteva dintre riscurile asociate cu albirea UV a dinților:

Efecte adverse pe termen scurt

  • Arderea gingiilor
  • Sângerarea gingiilor
  • Inflamarea membranelor de mucus ale cavității bucale
  • Arsuri solare faciale
  • Sensibilitate crescută a dinților

Efecte adverse pe termen lung

  • Leziuni ale țesuturilor moi din cavitatea bucală
  • Stabilitate redusă a culorilor
  • Uzura prematură a smalțului
  • Creșteri anormale în și în jurul ochilor
  • Risc crescut de cancer de piele sau oral

Alternative mai sigure la albirea dinților cu lumină UV

Având în vedere că sunt bine cunoscute acum riscurile și pericolele radiațiilor UV, au fost dezvoltate alternative mai sigure pentru albirea dinților. Aceste produse și metode diferite de albire produc o gamă largă de rezultate:

Pastă de dinți cu efect de albire – acestea sunt mai abrazive comparativ cu pastele de dinți obișnuite. Nu conțin înălbitor, dar ajută la îndepărtarea petelor de la suprafață și la decolorare. Vă pot deschide culoarea dinților cu aproximativ o nuanță.

Benzile de albire – acestea sunt benzi de plastic lipicioase care sunt acoperite cu peroxid de hidrogen sau un agent de albire similar, care se lipesc pe dinți. Sunt de unică folosință și ușor de utilizat, trebuie doar să le lipiți pur și simplu pe dinți pentru o anumită perioadă de timp.

Kit-urile cu LED-uri albastre – acestea beneficiază de un design similar cu lumina UV, pe care o întâlniți la medicul stomatolog, cu excepția faptului că lungimea de undă a luminii cu LED-uri albastre nu vă va deteriora dinții.

Acestea sunt concepute pentru a fi folosite acasă de către utilizatorii neinstruiți. Puteți afla mai multe despre aceste kit-uri destinate uzului casnic și puteți vedea recenziile noastre aici.

Aveți grijă la diferitele metode „naturale” cu rezultate îndoielnice, pe care oamenii le folosesc și le promovează pentru albirea dinților, cum ar fi periajul cu cărbune activ sau bicarbonat de sodiu. Aceste metode nu sunt dovedite științific că funcționează; din contră, ele pot agrava decolorarea dinților și pot dăuna danturii și gingiilor.

Concluzie

Indiferent de metoda de albire a dinților pe care o alegeți, rețineți faptul că radiația UV nu este singurul risc. Majoritatea metodelor implică introducerea unui anumit agent de albire în cavitatea bucală, iar acest lucru poate provoca pagube și disconfort dacă nu sunteți atenți.

Indiferent dacă optați pentru o albire la domiciliu sau profesională, este întotdeauna cel mai bine să urmați sfaturile medicului dentist.

Mergeți la un consult stomatologic înainte să vă albiți dinții, pentru a vă asigura că sunt în stare bună și urmați întotdeauna instrucțiunile cu atenție, pentru a vă asigura că nu vă tratați excesiv dantura.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de coafuri de nuntă

12 tipuri de coafuri de nuntă

Niciodată nu este prea devreme să îți planifici coafurile pentru nunta ta. Inspiră-te din acest top 12 cel mai îndrăgite tipuri de coafuri de nuntă,

Tipuri de păr

14 tipuri de păr îndrăgite de femei

Descoperă cele 14 tipuri de păr diferite pentru femei, cu imagini care să te ajute să înțelegi rapid diferențele subtile dintre ele. Întocmai precum culoarea

Tipuri de mustață

25 de tipuri de mustață diferite

Nu trebuie să fii Tom Selleck pentru a-ți lăsa mustața să facă parte din stilul care te reprezintă. Află mai multe despre numeroasele tipuri de