Află despre diferitele culori naturale ale părului pentru femei și trăsăturile de personalitate asociate lor!
Culoarea părului ne definește și este atât de importantă încât apare chiar și în descrierea din permisele de conducere. Când descrii pe cineva, probabil că ai mereu în vedere culoarea părului, nu-i așa?
Culoarea părului este cu adevărat uimitoare dacă analizezi procesul de transformare de-a lungul vieții. Spre exemplu, femei care au avut părul blond când au fost mai tinere, au constatat că la maturitate culoarea părului a devenit considerabil mai închisă. Altele, dimpotrivă, au avut părul închis la naștere și culoarea s-a păstrat la fel de închisă de-a lungul vieții.
Ești singura roșcată dintr-o familie de brunete? Genetica joacă un rol semnificativ în culorile părului, la fel cum face în cazul multor trăsături. Așadar, nu poți întotdeauna anticipa ce culoare va avea părul tău, mai ales pe măsură ce îmbătrânești. În timp ce unele femei au părul gri sau alb, altele observă că părul lor continuă să se închidă la culoare.
Te invit să descoperi detalii despre câteva dintre cele mai comune culori de păr la femei.
9 culori naturale ale părului + trăsături de personalitate
Par roșcat
Dacă ai părul roșu în mod natural te poți considera o persoană norocoasă. Părul roșu este o bijuterie rară și cu siguranță este o culoare invidiată de multe femei. Știai că femeile cu părul roșu au mai puțini păr decât alte femei cu diferite culori de păr?
Femeile cu părul blond au aproximativ 140.000 de fire de păr, în timp ce roșcatele au mai puțin de 100.000 de fire. Deoarece firele de păr roșu sunt de obicei mai groase, roșcatele arată ca și cum podoaba lor capilară ar fi mai bogată.
În timp ce părul roșu este cel mai des întâlnit în Marea Britanie și SUA, există roșcate și în alte părți ale lumii, cum ar fi Asia și Pakistan.
Trăsăturile de personalitate ale unei roșcate
Indiferent dacă dai sau nu crez stereotipurile, roșcatele sunt de obicei privite ca fiind misterioase și agitate. Femeile cu păr roșu sunt adesea percepute ca fiind mai romantice, mai captivante și chiar mai libertine din punct de vedere al regulilor sociale.
Ești un pic mai irascibilă, ai un temperament excentric sau agitat? Dacă ești roșcată, ai putea da vina pe culoarea părului, deși s-ar putea să fie doar o coincidență.
Dacă ți s-a întâmplat sau ți se întâmplă să fii tachinată din cauza culorii părului tău, nu lua în seamă tachinările, continuă să-ți perii părul cu mândrie și bucură-te de unicitatea ta!
Păr blond
Speculațiile că blondele sunt în pragul dispariției nu sunt nimic nou. Despre declinul părului blond se speculează de secole. Deși multe teorii pot fi considerate argumente bune, blondul natural nu va dispărea în curând.
Aproximativ 2% dintre americance se mândresc cu un blond natural, având totuși mai multe fire de păr decât o brunetă sau roșcată. Europa de Nord are cea mai mare concentrație de oameni cu părul blond, deși este o culoare a părului întâlnită ocazional cam în toate continentele globului.
Părul blond, una dintre cele mai iubite culori de păr, este de fapt o mutație genetică care a ajutat locuitorii timpurii să supraviețuiască în condiții de lumină slabă. Deși celelalte culori de păr natural au nuanțe variate, acesta se rezumă fie la un blond platinat, fie la un ‘’blond murdar” sau unul închis.
Trăsături de personalitate ale unei blonde
La fel ca roșcatele, blondele se confruntă cu o mulțime de stereotipuri; unele s-ar aplica, altele deloc.
Probabil ați auzit că „Blondele se distrează mai mult” și există și celebrul film Gentlemenii preferă blondele, cu Marilyn Monroe (deși nu a avut un blond natural, această versiune de blond platinat, purtată de legendara actriță, a contribuit totuși mult la faimoasa sa imagine).
În general, femeile cu părul blond sunt adesea considerate a avea preferințe costisitoare.
De asemenea, s-ar spune că sunt mai predispuse să divorțeze și sunt adesea percepute ca fiind mai feminine, mai copilăroase și mai naive. Probabil că există o mulțime de blonde deosebit de inteligente și puternice care să contrazică aceste stereotipuri.
Păr brun / brunet
Alături de negru, maro este una dintre cele mai comune culori de păr pentru femei. Oriunde te-ai duce, în lume, probabil vei întâlni multe brunete. La fel ca alte culori de păr, brunetele au diverse nuanțe de maro. Dacă ai părul brunet, s-ar putea să ai o nuanță de șaten, în timp ce fratele tău să aibă o culoare de brunet închis.
Deși multe brunete renunță la culoarea lor naturală de la o vârstă fragedă, în favoarea unor culori precum blond sau roșcat, se întorc totuși la rădăcinile lor naturale.
Interesant, femeile cu păr șaten sunt mai predispuse subțierii părului și pot renunța mai greu la dependența de nicotină.
Trăsăturile de personalitate ale unei brunete
Femeile cu părul brun sunt de obicei luate mai în serios decât cele cu părul blond. Adesea, brunetele sunt, de asemenea, percepute ca fiind mai competente decât blondele, ceea ce poate deschide mai multe oportunități academice sau profesionale. S-ar spune de asemenea, că femeile cu păr șaten sunt mai serioase, sunt autoritare și muncitoare.
Reține, te rog, că toate așa-numitele trăsături de personalitate asociate culorilor părului femeilor sunt stereotipuri. Poți întâlni o brunetă serioasă și autoritară, și în egală măsura să dai peste una foarte rezervată și poate chiar ușor naivă.
Brunet
Oriunde în lume ai merge vei observa că părul negru este cea mai des întâlnită culoare naturală a părului. În timp ce toate culorile părului au diverse texturi, părul negru este probabil cel mai divers, de la foarte creț și des, în țările din Africa, până la incredibil de drept și strălucitor, în țările asiatice.
În timp ce multe brunete au tonuri de piele mai întunecate (America Latină sau Africa), poți întâlni și femei cu păr negru și piele foarte deschisă la culoare, a căror descendență poate proveni dintr-o țară precum Irlanda.
Trăsături de personalitate ale unei femei cu părul negru
Femeile cu părul negru sunt percepute de obicei ca fiind introspective, serioase, misterioase și puțin melancolice. Cu un interes pentru religie, poezie sau spiritualitate, pot fi, de asemenea, candidatele ideale pentru terapeutică. Pot fi, totodată, puțin egocentrice și pline de îndoială de sine.
Păr gri și alb
Părul cenușiu sau alb nu este tehnic o culoare a părului, chiar dacă vorbim despre vârsta adultă, ci mai degrabă o schimbare de culoare naturală fascinantă. Încărunțirea prematură se poate întâmpla oricui, în funcție de bagajele genetice avute.
Deși genetica este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la culoarea părului, incluzând încărunțirea, este totuși important de precizat ca sunt și alți factori care pot cauza o încărunțire prematură, cum ar fi stresul sau stilul de viață (cum ar fi un deficit de B-12).
Unele femei își urăsc părul grizonat, în timp ce altele par să se bucure de această schimbare naturală. Poți oricând alege să vopsești firele albe, deși acestea pot fi prinde vopseaua mai greu.
Ce stereotipuri circulă despre părul gri? Mulți oameni presupun că femeile cu părul gri sunt mai în vârstă decât ar confirma datele din buletin. Femeile cu părul cenușiu pot primi mai mult respect și sunt de multe ori considerate chiar ca fiind mai rafinate.
Ombré
Ombré este stilul în care culoarea părului are nuanțe ușor diferite, în degrade, de la nuanțe închise spre cele luminoase. Schimbarea culorii poate începe aproape de rădăcini, însă nu este o regulă.
Nu trebuie confundat cu balayage-ul, care este doar tehnica de colorare utilizată, în timp ce ombré este stilul rezultat.
Acest stil este extrem de popular tocmai pentru că deși părul crește, datorită degradeului, părul arată în continuare foarte bine.
Balayage
Dacă dorești un degrade puțin mai subtil decât ombré, consultă tehnica culorii balayage.
Schimbarea culorii părului
La fel ca multe alte femei este posibil să te plictisești repede de culoarea părului tău. Poate că ai fost blondă sau brunetă toată viața și vrei doar o mică schimbare. Astăzi, mai mult de 75% dintre femei îți colorează sau și-au vopsit părul cel puțin o dată. În 1950, doar aproximativ 7% dintre femei obișnuiau să-și vopsească părul.
Schimbarea culorii naturale a părului are o lungă istorie, care datează dinaintea apariției saloanelor și vopselei de par. Egiptenii au folosit henna pentru a acoperi firele albe, iar grecii și romanii au experimentat diverse materii vegetale pentru vopsirea părului.
Astăzi, dacă dorești să-ți schimbi culoarea părului, există nenumărate opțiuni cu costuri variate. Poți merge la farmacie, cumpăra o cutie de vopsea de păr și poți deveni brunetă în doar câteva zeci de minute, poți obține luciul acela castaniu sau chiar o coafură multicoloră, roz sau violet în mai puțin de o oră.
De asemenea, poți alege să-ți consulți stilistul și să vezi ce nuanță de maro ar arăta cel mai natural cu caracteristicile și tipul tenului tău. Nu dorești să alegi o nuanță din paleta culorilor naturale? Vopsirea părului cu magenta sau verde ar putea fi întotdeauna o opțiune.
Pentru multe femei vopsirea părului reprezintă un pas important, uneori chiar copleșitor. Dacă îți este frică să-ți vopsești părul, însă dorești totuși o schimbare, ia în considerare o vopsea lavabilă sau semipermanentă.
De asemenea, poți avea în vedere un nuanțator sau doar vopsirea unor șuvițe. Deși acest lucru nu va schimba drastic culoarea părului, va adăuga totuși puțină culoare, adâncime și dimensiune culorii naturale.
Indiferent de alegeri, atunci când decizi să-ți vopsești părul, ar fi întotdeauna o idee bună să ceri o opinie profesională și să lași vopsitul părului în seama stilistului tău sau a celora cu ceva experiență.
Ai grijă la amestecarea produselor și asigură-te că citești cu atenție instrucțiunile, efectuând în prealabil, pe o suprafață mică, un test de sensibilitate a pielii (pentru a te asigura că nu ești alergică la vopseaua de păr).
Ce înseamnă dacă dorești să-ți vopsești părul?
Există multe idei cu privire la motivul pentru care femeile doresc să-și vopsească părul și ele variază de la o persoană la alta, având mai mult de-a face cu preferințele personale.
Ți-e frică de angajamente? Îți lipsește stima de sine? Încerci să devii altcineva? Sau poate vrei pur și simplu să dai o notă veselă părului tău. Totul este în regulă și toate aceste motive sunt posibile.
Vrei cu adevărat să-ți schimbi culoarea părului, dar îți este teamă de ce vor spune alții? În primul rând, schimbarea culorii părului tău este doar temporară.
Într-adevăr, odată ce ți-ai vopsit părul, este necesară puțină întreținere pentru păstrarea noului aspect, însă asta nu înseamnă că ceea ce ai ales tu va fi culoarea părului tău pentru totdeauna, părul tău este oricum într-un continuu proces de creștere și rădăcinile își vor schimba culoare odată cu trecerea timpului.
Cu excepția cazului în care locul tău de muncă are reguli stricte împotriva schimbării culorii părului, nu ar trebui să existe nimic care să te împiedice să-ți vopsești părul (mai ales dacă ești o femeie adultă).
Ai un prieten care crede că părul roșcat este urât? Un altul insistă să îți vopsești părul negru, dar tu preferi o nuanță de maro? Este întru totul alegerea ta și dacă celor din jur nu le place culoarea aleasă de tine, ar trebui să-ți reamintești că negativitatea lor ar trebui evitată.
Indiferent dacă te-ai născut blondă sau brunetă, îți poți schimba culoarea părului ori de câte ori dorești știind că vei putea oricând reveni la culoarea naturală, în cazul în care te vei plictisi de cea pe care o porți. Preferi culoarea ta naturală și nu ai deloc în vedere să te vopsești? Și asta este minunat atât timp cât pe tine te face fericită!