Până nu de mult, citeam într-o publicație britanică, despre povestea unei amatoare de produse și proceduri de îngrijire personală, care începuse în urmă cu 18 ani, la vârsta de 29 de ani, să meargă regulat la tratamente cu botox.
Pe scurt, la început totul a mers foarte bine, pentru ca la un moment dat să ia o turnură groaznică, situația degenerând suficient de mult în rău încât să renunțe definitiv la injecțiile cu botox.
Tratamentele cu botox nu sunt total contraindicate, însă trebuie administrate cu mare grijă și atenție, și în completă cunoștință de cauză, deoarece pot oricând să aibă efectul contrat celui dorit și să agraveze aspectul trăsăturilor pe care vreți să le ameliorați.
Prin urmare, nu sunt o simplă procedură, motiv pentru care cel mai bine este să vă informați temeinic în acest sens și apoi să luați o decizie informată și asumată.
Probabil cel mai frecvent efect negativ al botoxului este reprezentat de paralizarea totală a mușchilor feței, care se traduce printr-o față lipsită de emoții sau grimase. Acest lucru se poate întâmpla atunci când este injectată prea multă toxină botulinică, aceasta acționând prin paralizarea mușchilor din zona în care este administrată.
În cazul în care se utilizează în exces injecțiile cu botox, mușchii feței ajung să nu mai fie capabili de exprimarea emoțiilor, rezultatul fiind de față înghețată.
De asemenea, un alt efect negativ este dat de ridurile de tip „linii de iepuraș”, care se dezvoltă în partea superioară a nasului. Într-o manieră absolut paradoxală, aceste noi riduri se dezvoltă atunci când sunt paralizați mușchii din jur.
Mai mult, injecțiile cu botox pot determina apariția unei serii de efecte negative asupra zâmbetului, care se poate curba anormal, asupra frunții sau asupra sprâncenelor, care pot cădea sau rămâne înghețate în aceeași poziție nenaturală.
Ba chiar, pot apărea complicații mai puțin așteptate, cum ar fi incapacitatea de a urma un tratament stomatologic, din cauza faptului că gura rămâne blocată și nu poate fi deschisă suficient.
Injecțiile cu toxina botulinică pot avea efecte negative atât de serioase, încât multe persoane care le-au încercat, au renunțat ulterior la ele. Chiar și multe celebrități au luat această decizie, printre care și Dannii Minogue, în timp ce altele, Rachel Weisz și Kate Winslet, s-au pronunțat de la început împotriva acestei proceduri.
Și în domeniul medicilor esteticieni există anumite rezerve cu privire la tratamentele cu botox.
De exemplu, anumiți doctori preferă să fie mai atenți cu administrarea de injecții cu botox la pacienții mai în vârstă, deoarece o frunte complet netedă poate crea un contrast imens cu orice linie și încrețire aflate pe jumătatea inferioară a feței, ceea ce poate face ca aspectul final să fie mai rău decât îanainte de tratament.
De asemenea, injecțiile cu botox pot crește spațiul dintre sprâncene, astfel încât acestea vor părea depărtate, iar piele dintre ele va deveni mai subțire și slăbită. Sau sprâncenele pot ajunge să fie prea ridicate, ceea ce vă lăsa pleoapele întinse și cu prea multă piele înfiorătoare afișată.
În final, ideea acestui scurt articol nu este să blameze orice tratament cu botox și să indice evitarea lui completă, ci să atragă atenția asupra riscurilor pe care le pot prezenta injecțiile cu botox. Astfel, orice decizie luată va fi una informată și în cunoștință de cauză.
Doar pentru că auziți că anumite persoane apelează la botox, nu înseamnă neapărat că trebuie să faceți asta și dumneavoastră. Poate nu este cea mai potrivită procedură pentru dumneavoastră. Sau poate puteți apela la alternative care presupun mai puține riscuri și efecte adverse.
Lăsați-ne, mai jos, în secțiunea de comentarii un mesaj dacă ați încercat vreodată injecțiile cu botox și dacă credeți că sunt bune sau nu?