Terapia cu lumină roșie este cunoscută și ca terapie laser de joasă energie sau de intensitate mică (LLLT). Aceasta folosește o lumină de joasă energie emisă prin intermediul unor LED-uri sau lasere, care poate fi utilizată drept terapie alternativă pentru reducerea durerii sau în stimularea unei funcționări bune a celulelor.
În contrast cu laserele de mare putere care pot deteriora țesutul, laserele care funcționează pe lungimi de undă mai scăzute pot fi eficiente în accelerarea procesului de vindecare al rănilor, ameliorarea simptomelor asociate sindromului picioarelor neliniștite și reducerea durerii în boli precum artrita reumatoidă.
Conținut:
Tipuri de terapie cu lumină roșie
Există câteva moduri diferite prin care poate fi efectuată terapia cu lumină roșie. Anumite saloane pun la dispoziție niște aparate similare cu cele destinate bronzului artificial, dar care nu implică raze UV, ci în schimb, emit o lumină roșie de frecvență joasă.
Cea mai convenabilă metodă de tratament este cea pe care o poți urma în confortul propriei case, având în vedere kit-urile disponibile pe piață destinate uzului casnic.
Anumite kit-uri sunt special construite pentru a fi utilizate pe zona feței și vin sub forma unei măști faciale, în timp ce altele sunt aparate pe care le poți ține în mână și poți trata diferite părți ale corpului cu el, iar altele sunt sub formă de niște ecrane mari care pot trata zone mai mari ale corpului, cum ar fi spatele sau pieptul.
Terapia cu lumină roșie poate avea variații diferite în funcțiie de tipul de lumină folosită. În prezent, se folosesc preponderent LED-uri, însă pot fi utilizate și lasere de energie joasă. Lumina produsă poate să difere între aparate, în funcție de ce lungimi de undă sunt emise, cum ar fi lumina infraroșie.
Diferite lungimi de undă pot avea efecte diferite asupra diverselor simptome tratate, motiv pentru care este indicat să știi ce lungime de undă este cea mai potrivită pentru ceea ce vrei să tratezi.
Cum funcționează terapia cu lumină roșie?
Principiul care stă la baza terapiei cu lumină roșie poate fi prezentat ca o versiune umană a modului în care plantele fac fotosinteză. Mai exact, se merge pe premisa faptului că anumite lungimi de undă ale luminii pot îmbunătăți funcțiile mitocondriei, acestea fiind organitele dintr-o celulă, care preiau nutrienții și îi descompun pentru a produce energie pentru celulă.
Astfel, prin îmbunătățirea respirației celulare, celula va funcționa mai bine.

Beneficiile terapiei cu lumină roșie
Principalele beneficii ale terapiei cu lumină roșie sunt considerate ca fiind un rezultat al schimbului de energie. Răspunsurile celulelor și ale țesuturilor la terapia cu lumină roșie, care în sine nu produce foarte multă căldură, pot fi comparabile cu reacția corpului la căldură.
Anumite lungimi de undă ale luminii roșii pot penetra suprafața pielii, fiind absorbite în celule mult mai profund decât poate lumina vizibilă. Astfel, terapia cu lumină roșie poate avea următoarele beneficii:
Reduce imobilitatea articulațiilor
Aplicarea unei surse de căldură asupra unei articulații poate reduce rigiditatea acesteia cu până la 20%, iar efectele terapiei cu lumină roșie în acest sens sunt similare. Prin reducerea imobilității articulațiilor și a durerii asociate rezultă un ciclu de reducere al durerii, deoarece articulațiile vor putea fi folosite mai mult, ceea ce va reduce și mai mult rigiditatea acestora.
Relaxarea mușchilor
Poți scapă de spasmele musculare care pot cauza durere, deoarece restricționează fluxul sanguin din anumite părți ale corpului, ceea ce duce la deprivarea de oxigen a celulelor și, implicit, a țesuturilor. Utilizarea terapiei cu lumină roșie poate rezulta în relaxarea mușchilor, asigurând o circulație a sângelui mai bună.
Asta înseamnă că afecțiuni precum sindromul picioarelor neliniștite pot fi ținute sub control în mod eficient cu acest tip de terapie.
Îmbunătățește circulația sângelui
La fel cum răspunsul direct al corpului la căldură este să dilate vasele de sânge, la fel se întâmplă și când este expus la lumină roșie. Dilatarea vaselor de sânge reduce rezistența acestora la fluxul sanguin, îmbunătățind, așadar, circulația acestuia.
Acest beneficiu este unul foarte important, deoarece restricționarea fluxului de sânge, duce la restricționarea nivelului de oxigen care ajunge la celule. Lipsa de oxigen, denumită și ischemie, poate deteriora permanent țesutul, în special țesutul muscular unde celulele nu mai pot fi înlocuite.
Reduce inflamația
Odată cu îmbunătățirea circulației sângelui și a circulației limfatice, este stimulat drenajul sistemului limfatic. Astfel, este redusă și prevenită acumularea de fluide care pot cauza apariția edemelor, deci este redusă și durerea asociată cu inflamația, ba chiar sunt stimulate și mecanismele de vindecare.
Combate durerea
Ajută la reducerea durerii, ca urmare a combinației între efectele benefice asupra țesuturilor, discutate anterior. Rigiditatea articulațiilor, spasmele musculare, restricționarea fluxului sanguin și inflamația pot cauza și contribui la apariția durerii. Prin ameliorarea acestor simptome, terapia cu lumină roșie poate să reducă, așadar, durerea.
Sporește elasticitatea fibrelor de colagen
Terapia cu lumină roșie poate stimula producția de colagen și elastină, și producerea de noi vase capilare. Cu cât sunt mai multe vase capilare în piele, cu atât fluxul sanguin va fi mai bun și, deci, oxigenul și nutrienții vor ajunge la celule mai eficient, în timp ce colagenul și elastina vor oferi pielii un aspect mai ferm și neted.
Astfel, sunt încetinite și ameliorate efectele pe care le are îmbătrânirea asupra pielii, oferindu-i un aspect mult mai tânăr și vitalizat.
La ce se folosește terapia cu lumină roșie?
Terapia cu lumină roșie este folosită în tratarea mai multor tipuri de afecțiuni și boli.
Terapia cu lumină roșie pentru tratarea acneei
Acest tip de terapie poate să amelioreze acneea, deoarece îmbunătățește circulația și reduce inflamația prin transferul de energie. Asta înseamnă că punctele umflate și dureroase vor fi reduse în mărime, iar sistemul limfatic poate drena mai eficient reziduurile, ceea ce va oferi un aspect mai plăcut al pielii. De asemenea, este posibil ca lumina roșie să micșoreze glandele sebacee, reducând astfel cantitatea de sebum pe care pielea o produce.
Lumina roșie poate fi utilizată concomitent cu lumina albastră în tratarea acneei. În timp ce lumina roșie reduce efectele vizuale ale acneei prin reducerea inflamațiilor cauzate de aceasta, lumina albastră poate să omoare anumite tipuri de bacterii care generează apariția acneei, cum ar fi Propionibacterium acnes.
Așadar, folosite împreună, aceste două tipuri de terapii pe bază de lumină, pot reduce și preveni acneea.
Un factor cheie în tratarea acneei prin terapia cu lumină roșie este reprezentat de doze scurte, dar eficiente. Expunerea îndelungată la acest tip de lumină poate usca prea mult pielea, însă dozele scurte și mai dese sunt soluția ideala pentru a obține cele mai bune rezultate.
Un ultim aspect pozitiv al tratării acneei prin terapia cu lumină roșie este dat de efectul acesteia asupra cicatricilor rămase în urma acneei. Cicatricile superficiale vor deveni vizibil mai fine și mai greu de observat.
Prin folosirea terapiei cu lumină roșie în tratarea acneei, vei reduce și apariția de viitoare cicatrici, datorită producției stimulate de colagen și elastină, dar și datorită circulației sanguine îmbunătățite care promovează o vindecare mai rapidă.
Terapia cu lumină roșie pentru pierderea în greutate
Terapia cu lumină roșie poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus, datorită faptului că duce la creșterea ratelor la care mitocondriile produc energie, dar și pentru că îmbunătățește circulația sângelui. Pentru a funcționa toate celulele din corp au nevoie de un element constitutiv, și anume adenozintrifosfat (ATP).
Organitele celulare, denumite mitocondrii, transformă printr-un proces complicat glucoza în adenozintrifosfat, care este un fel de combustibil pentru celule. Daca funcțiile mitocondriilor sunt îmbunătățite de lumina roșie, acestea vor converti și mai multă glucoză, ducând la pierderea kilogramelor în plus.
Circulația sanguină îmbunătățită poate ajuta la pierderea în greutate, deoarece va crește rata la care reziduurile sunt eliminate din organism. Totuși, este important de înțeles faptul că terapia cu lumină roșie nu va funcționa pe cont propriu la declanșarea scăderii în greutate, ci pentru obținerea rezultatelor dorite trebuie combinată cu exerciții fizice regulate și cu un regim de viață sănătos.
Terapia cu lumină roșie pentru umăr înghețat (capsulită adezivă)
Studiile de specialitate au concluzionat că terapia cu lumină roșie poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate afecțiunii de umăr înghețat, sau capsulită adezivă, atât prin folosirea în combinație cu anumite exerciții fizice, cât și atunci când este folosită ca tratament principal. Acest aspect este foarte important, deoarece această afecțiune este greu de tratat.
Terapia cu lumină roșie pentru sindromul picioarelor neliniștite
Un studiu realizat de Mitchel et al., în anul 2011, a relevat faptul că terapia cu lumină roșie poate ameliora simptomele asociate sindromului picioarelor neliniștite. Dintr-un total de 34 de voluntari, grupul experimental a înregistrat valori vizibil mai mari în ameliorarea simptomelor, comparativ cu grupul de control.
Chiar și la 4 săptămâni de la încheierea tratamentului grupul experimental își menținea valorile mari, în comparație cu grupul de control. Acest studiu a reprezentat un mare pas înainte, demonstrând eficiența terapiei cu lumină roșie în tratarea sindromului picioarelor neliniștite, care până la acel moment se trata cu medicamente.
Terapia cu lumină roșie pentru vindecarea mai rapidă a rănilor

Numeroase studii au demonstrat în ultimii ani eficiența terapiei cu lumină roșie în tratarea rănilor cutanate. Prin reducerea celulelor inflamatorii, este stimulată formarea de vase noi de sânge, proces denumit angiogeneză, și producția de colagen, procesul de vindecare fiind astfel îmbunătățit.
Este terapia cu lumină roșie o procedură sigură?
Terapia cu lumină roșie folosește lumina vizibilă cu ochiul liber sub formă de lasere sau LED-uri. Nu poate afecta structura ADN-ului, deci nu poate cauza mutații la nivel celular. Terapia cu lumină roșie este în general tolerată foarte bine de indivizi, deși rezultatele obținute vor varia de la un individ la altul și de la o afecțiune la alta.
Efectele secundare ale terapiei cu lumină roșie
Terapia cu lumină roșie nu are efecte secundare, iar cele care apar în cazuri rare sunt minore și dispar repede. De exemplu, poți resimți la nivelul ochilor o oarecare oboseală sau poți să te alegi cu o durere de cap din cauza intensității luminii, așa că trebuie să ai grijă să nu te uiți direct în lumină și să porți protecție adecvată pentru zona ochilor.
Un aspect important la care trebuie să avem grijă este doza de lumină primită. Dozele mai mici pot fi mai eficiente decât dozele mai mari. Utilizarea unei doze mai mari poate să dea o stare ușoară de greață și amețeală, și slăbiciune a mușchilor.
De asemenea, dozele mai mari, în special de lumină infraroșie, pot cauza arsuri, deci ar trebui să ai grijă când și cât îți expui pielea. Dacă totuși se întâmplă să ai arsuri, ține rana curată, pentru a preveni orice infecție, și hidratată, pentru a minimiza posibilele cicatrici.
Pielea poate să fie mai sensibilă la lumina soarelui după terapia cu lumină roșie, motiv pentru care ar trebui să ai în vedere utilizarea unei creme cu protecție solară adecvată.
Cât de des poți să foloseși terapia cu lumină roșie?
Dozele pot varia în funcție de afecțiunea pe care încerci să o tratezi, cel mai indicat fiind un consult anterior la doctor pentru a stabili cât de des poți beneficia de terapia cu lumină roșie.
De exemplu, pentru tratamente anti-îmbătrânire, sunt indicate 2-3 tratamente pe săptămână pentru 3-6 săptămâni, urmate de o singură ședință de întreținere o dată la două săptămâni. Această schemă de tratament se schimbă în funcție de vârsta pacientului și de severitatea afecțiunii.
Pe de cealaltă parte, pentru ameliorarea durerii, anumite scheme de tratament sugerează terapia cu lumină roșie pe două ori pe zi pentru două săptămâni și apoi continuarea cu o ședință, maxim două pe săptămână.
Indicat ar fi să urmezi sfatul doctorului și planul de tratament stabilit de acesta, la fel ca și instrucțiunile de folosire ale aparatelor cu lumină roșie de uz casnic, în cazul în care alegi să te tratezi pe cont propriu, acasă. Astfel, vei evita expunerea excesivă la lumina roșie și vei avea parte de cele mai bune rezultate.
Cât de repede vor apărea primele rezultate?
În anumite cazuri, de exemplu, în ameliorarea durerii, terapia cu lumină roșie poate genera efecte vizibile chiar și la 20 de minute de la ședința de tratament. În alte cazuri, cum ar fi în vindecarea rănilor, primele rezultate vizibile pot apărea la 24 de ore de la ultima ședință.
Când a apărut terapia cu lumină roșie?
Utilizarea luminii ca bază de tratament are o istorie lungă. În anul 1903, Niels Ryberg Finsen a câștigat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, ca răspuns la cercetările acestuia asupra utilizării razelor UV în tratarea lupus vulgaris, un tip de tuberculoză.
Ulterior acestui moment și după apariția laserelor de energie joasă, în anul 1960, un medic de origine ungară, Endre Mester, a descoperit întâmplător că lumina roșie de energie joasă poate să sporească creșterea părului. De asemenea, a ajuns și la concluzia că laserele pot accelera procesul de vindecare al rănilor.
Odată cu introducerea LED-urilor în acest tip de terapie, termenul s-a schimbat în terapie pe bază de lumină de energie joasă și a început să fie promovată ca un tratament alternativ pentru sindromul de tunel carpian, fibromialgie, osteoartrită și chiar pentru renunțarea la fumat.
Terapia cu lumină roșie acasă
În prezent, sunt disponibile pe piață sute de kit-uri destinate uzului casnic. Acestea sunt special dezvoltate pentru a fi utilizate de persoane care nu au beneficiat de un training în acest sens, deci sunt sigure.