Spălarea feței este o parte importantă a oricărei rutine de îngrijire a pielii și, ca atare, suntem mereu în căutare de produse care să ne lase porii curați și pielea catifelată. Dar de câte ori luăm în considerare și celălalt agent implicat în spălarea feței, și anume apa de la robinet?
Folosim deseori dispozitive de purificare a apei pentru a o face mai sigură pentru consum, așadar ce efecte negative poate avea apa de la robinet asupra pielii noastre?
În Paris, multe femei evită să se spele pe față cu apă din robinet, din cauza apei „dure” din rețeaua de alimentare a orașului, care este plină de minerale, precum calciu și magneziu, care vă pot lăsa părul și pielea să aibă un aspect uscat. În schimb, apa micelară este foarte bună ca o alternativă în procesul de curățare a feței.
Deci, ar trebui să începem să cercetăm ce minerale se află în compoziția apei din sistemul de alimentare al orașelor în care trăim și apoi să ne oprim din a o mai folosi?
Am vorbit în acest sens cu câțiva dermatologi, care ne-au explicat despre riscurile utilizării pe piele a apei de la robit și despre ce putem face pentru a ne asigura că pielea noastră primește cea mai bună îngrijire în timpul curățării zilnice.
Apa de la robinet este dăunătoare pentru piele?
Se pare că apa de la robinet poate avea un impact negativ asupra pielii, dar în ce măsură se resimte acest impact depinde de tipul dumneavoastră de piele. Așadar, da, apa de la robinet poate deteriora pielea, în special dacă vorbim de un tip sensibil de piele. Nu este valabil pentru toată lumea, de vreme ce fiecare individ este diferit.
De asemenea, și tipul de apă din sistemul de alimentare al orașului contează. Toată apa de la robinet are, în general, în compoziție minerale, însă cantitatea de minerale va determina nivelul de stres pe care apa îl va genera asupra pielii. În mod normal, apa de robinet conține cantități mari de metale grele, precum calciul, magneziul, cuprul, zincul și fierul.
Dacă apa este una dură, adică plină de aceste metale grele, atunci pielea va fi mai deteriorată.
Apa dură conține cantități mari de calciu și magneziu. Astfel de minerale îngreunează formarea unei soluții de curățare, împreună cu săpunul. Cu toate impuritățile din apa dură, cum ar fi fierul și magneziul, se pot forma radicali liberi, care pot pur și simplu să dăuneze celulelor sănătoase ale pielii.
Deci, apa moale este cu siguranță mai bună pentru piele, deoarece este mult mai blândă, fiind lipsită de mare parte din aceste metale grele suplimentare.
Ce fel de daune poate provoca apa de la robinet?
Dacă pielea dumneavoastră este sensibilă și este expusă în mod repetat la apă de la robinet dură, există o serie de consecințe negative, de la uscarea pielii și până la exacerbarea acneei sau accelerarea procesului de formare a ridurilor.
Apa de la robinet poate provoca uscăciune, iritații și chiar episoade de acnee, deoarece vă poate înfunda porii. De asemenea, vă poate înrăutăți psoriazisul sau orice alte afecțiuni ale pielii.
Mineralele din apă sunt prea grele pentru majoritatea oamenilor – așa că acestea pot perturba bariera naturală a pielii, ceea ce o va lăsa neprotejată în fața elementelor din mediul exterior.
Practic, forțează pielea să fie expusă altor substanțe nocive și, de asemenea, încurajează scăderea nivelului de hidratare din piele.
În plus, ar putea accelera pierderea de colagen din piele. Aceste metale grele pot provoca reacții de oxidare, provocând formarea mai multor radicali liberi care, în cele din urmă, pot duce la descompunerea țesutului elastic și a colagenului – cele mai importante două lucruri care mențin pielea cu un aspect sănătos, ferm și tânăr.
Ce puteți face pentru a minimiza daunele?
În timp ce apa micelară este o opțiune fantastică, dacă vreți să eliminați complet apa de la robinet din rutina dumneavoastră de ten, există pași pe care îi puteți urma pentru a vă spăla pe față, fără să dăunați în vreun fel.
În primul rând, întreprindeți o mică cercetare despre ce fel de apă există în sistemul de alimentare al orașului dumneavoastră. Dacă este apă moale, nu aveți de ce să vă faceți griji.
Cu toate acestea, dacă este apă dură, puteți folosi o soluție care să elimine elementele dăunătoare din apă. Dedurizantele de apă sunt concepute special pentru a elimina mineralele dure, care se găsesc în apa tare, cum ar fi calciul, magneziul și fierul.
Astfel, veți ameliora impactul negativ pe care apa de la robinet îl are asupra pielii dumneavoastră, așa că veți putea să o utilizați mai în siguranță în rutina de zi cu zi de îngrijire.
Desigur, apa de la robinet este încă sigură pentru folosirea pe piele, cum ar fi atunci când faceți duș, trebuie doar să aveți grijă să vă hidratați bine fața după, cu ajutorul unui ser și a unei creme hidratante bune.
Citește și:
Verifică preț Purificatoare de Apă aici!