Care sunt beneficiile epilării de tip laser și IPL (Lumină Intens Pulsată)?

Procedură de epilare cu laser sau IPL

Epilarea de tip laser este o metodă de succes care promite reducerea părului nedorit de pe corp pe termen lung. Este o metodă sigură, folosită de mii de oameni pentru a reduce și a încetini creșterea părului. Totuși, este important să avem în vedere beneficiile și dezavantajele acestor două tipuri de tratamente.

Care sunt avantajele epilării cu laser?

Efecte secundare minime 

Există doar câteva efecte secundare, acestea fiind minore, trec de la sine în câteva zile de la tratament.

Mai rentabil pe termen lung

Este mult mai rentabil pe termen lung, deoarece odată cu începerea tratamentului cu laser, vizitele regulate la saloanele de cosmetică sau cumpărararea și utilizarea cremelor depilatoare sau a lamelor de ras nu vor mai fi necesare.

La început poate părea ușor scump prețul total al unui tratament cu laser, însă în timp se va dovedi o investiție bună. În plus, vei economisi mult timp pe care altfel l-ai fi dedicat epilatului cu metode tradiționale.

Fără fire de păr crescute sub piele

Nu vei mai avea probleme cu firele de păr crescute sub piele. Spre deosebire de celelalte metode de epilare, epilarea cu laser ajută la dispariția și stoparea apariției firelor de păr crescute sub piele, datorită faptului că distruge rădăcina firului de păr.

De asemenea, nu vei mai avea de a face cu probleme precum iritația de după epilare.

Nu vei aștepta creșterea părului

Nu trebuie să aștepți să-ți crească părul, tratamentul cu laser fiind posibil și chiar indicat să fie urmat în primele zile de la epilarea cu lama de ras.

Prin urmare, asta înseamnă că în timpul procesului pe care îl presupune epilarea cu laser, nu trebuie să te mai îngrijorezi pentru apariția părului nedorit, spre deosebire de alternativele tradiționale de epilare unde trebuie să aștepți ceva timp pentru creșterea părului înainte de a putea fi posibilă îndepărtarea lui.

Precizie

Este o metodă ce beneficiază de multă precizie, laserul țintind direct foliculul de păr, ceea ce duce la apariția mai rapidă a rezultatelor dorite. Din această perspectivă, epilarea de tip laser este mai eficientă în cazul persoanelor cu tonuri mai închise ale pielii.

Viteză

Epilarea cu laser este rapidă, ședințele de tratament fiind relativ scurte, deși viteza cu care sunt efectuate ședințele depinde de cât de mare este zona tratată, iar primele rezultate pot fi așteptate în primele săptămâni de tratament.

Eficacitate

Eficacitatea epilării de tip laser este dată de procentul mare de pacienți care au scăpat permanent de părul nedorit în doar câteva ședințe (între 3 și 7).

Care sunt dezavantajele epilării cu laser?

Ședință profesională de epilare cu laser

Costul inițial ridicat

Epilarea cu laser este o procedură destul de costisitoare, în special atunci când o comparăm cu metodele tradiționale de epilat, cum ar fi epilatul cu ceară sau cu lama de ras, însă pe termen lung, vei economisi bani.

În plus, există alternative mai ieftine, de exemplu, îți poți achiziționa un aparat de îndepărtare al părului cu laser destinat uzului casnic, care costă considerabil mai puțin decât un tratament la salon, în timp ce promite aceleași rezultate.

Apariția rezultatelor durează mai mult

Durează puțin până vezi primele rezultate, firele de păr căzând treptat pe măsură ce rădăcina acestora moare, ceea ce înseamnă că durează câteva ședințe până o să vezi o diferență vizibilă.

Poate modifica pigmentului pielii pe termen scurt

Există posibilitatea să ai de-a face cu modificări ale pigmentului pielii, însă doar pe termen scurt. Expunerea la lumină poate determina schimbarea temporară a culorii pielii tratate, însă partea bună este că în general acest efect secundar trece rapid.

Nu te poți bronza înainte sau imediat după tratament

Nu ai voie să te bronzezi înainte sau după epilarea cu laser, indiferent dacă bronzul este unul natural, dat de lumina soarelui, sau artificial, obținut la solar sau cu ajutorul cremelor autobronzante.

Epilarea cu laser nu este indicată pentru orice persoană sau orice zonă a corpului

Epilarea cu laser nu este potrivită pentru oricine sau pentru orice zonă a corpului. De exemplu, nu poate fi utilizată pentru tratarea sprâncenelor, a organelor genitale sau a părului facial în cazul bărbaților.

De asemenea, laserul nu este eficient asupra părului fin sau foarte deschis la culoare. Persoanele care au tonuri ale pielii deschise, dar părul închis la culoare vor observa cele mai bune rezultate, în timp ce persoanele cu păr mai deschis la culoare vor avea nevoie de mai multe ședințe pentru a obține rezultatele dorite.

Femeie cu picioarele proas Fotografie de Savin Madeleine, Reshot.com

Care sunt efectele secundare ale epilării cu laser?

Un beneficiu important al epilării cu laser este că efectele secundare sunt minime. La început este posibil să întâmpini un anumit disconfort în timpul procedurii, în timp ce firele de păr sunt efectiv distruse, ceea ce poate da senzația unor ușoare înțepături, dar nu ar trebui să doară.

După ședințele de tratament, pielea o să fie puțin iritată, în sensul că poate prezenta ușoare umflături, roșeață, mâncărime sau furnicături. Este o reacție absolut normală a pielii care ar trebui să treacă în câteva ore, la fel ca și în cazul metodelor tradiționale de epilare.

De asemenea, poți observa ușoare alterări ale pigmentului pielii, zone cu tonuri mai deschise sau mai închise decât în mod normal, însă și acest efect secundar trece relativ repede. Pielea o să fie mai sensibilă pe perioada tratamentului cu laser, în special la expunerea la lumină naturală, motiv pentru care este indicat să folosești înainte de expunerea la soare o cremă cu un factor de protecție solară ridicat.

Din seria efectelor secundare ceva mai serioase, epilarea cu laser poate cauza în anumite cazuri apariția bășicilor sau a cicatricilor. De regulă, aceste efecte apar rar, cel mai probabil de la tratarea insistentă a unei zone, ceea ce irită și afectează zona respectivă.

Per total, majoritatea oamenilor se recuperează foarte repede în urma epilării cu laser, cu efecte secundare minime și fără complicații. Perioada de recuperare este atât de scurtă încât poți chiar să ai o ședință de epilare în timpul pauzei de prânz și să te întorci la muncă apoi fără probleme. 

Poate epilarea cu laser să cauzeze infertilitate?

Femeie însărcinată cu palmele pe abdomen

Nu, epilarea de tip laser nu poate cauza infertilitate. În cazul în care ți-ai propus să te epilezi cu laser în zona inghinală și ești îngrijorată că îți poate afecta în vreun fel fertilitatea, poți să uiți de această grijă, deoarece epilarea cu laser nu poate cauza infertilitate, la fel cum nu poate afecta nici ovarele, deoarece laserul nu străbate suficient de adânc țesutul pentru a ajunge la vreun organ intern.

Laserul este controlat în așa manieră încât țintește doar foliculul de păr, fără să treacă prin peretele abdominal, care este puternic și gros datorită musculaturii prezente.

În plus, epilarea cu laser utilizează o lumină care nu poate rupe legăturile moleculare, deci nu poate afecta în nici un fel celulele sau structura ADN-ului, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul formelor de radiație ionizantă, razele X, care pot pătrunde prin țesut și, deci, pot afecta celulele la nivel molecular.

Cu toate acestea, dacă încerci să rămâi însărcinată sau ești deja, cel mai bine ar fi să amâni tratamentul cu laser până după ce naști și termini chiar cu alăptatul copilului, deoarece epilarea cu laser este o metodă relativ nou apărută și nu a beneficiat de suficiente cercetări în ceea ce privește epilarea în timpul sarcinii.

Este epilarea cu laser dureroasă?

Nu, epilarea cu laser nu este dureroasă, însă poți să resimți un oarecare disconfort în timpul ședințelor, disconfort descris de mare parte din pacienți ca un elastic care te lovește peste piele.

O să mai crească părul dupa epilarea cu laser?

Atât epilarea cu laser, cât și cea cu IPL sunt metode de reducere a părului nedorit pe termen lung. Așadar, ele pot duce la inhibarea creșterii părului, însă rezultatele nu vor fi neapărat permanente, motiv pentru care vei mai avea nevoie de ședințe de întreținere periodice.

Totuși, ambele tipuri de epilare se bucură de mult succes, creșterea părului fiind redusă cu până la 80%, iar părul care totuși mai crește este vizibil mai subțire și crește mult mai încet. Există, totuși, anumite diferențe între cele două proceduri de epilare. Citește mai multe despre aceste diferențe.

Poate fi utilizată epilarea cu laser și pentru zona feței?

Epilare cu laser în zona feței
Ftografie de Gustavo Fring, Pexels.com

Da, epilarea cu laser poate fi folosită pentru zona feței de către femei, rezultatele fiind unele foarte bune. Multe femei care suferă de sindromul ovarelor polichistice (PCOS) apelează la epilarea cu laser ca fiind soluția ideală pentru hirsutism (creșterea excesivă a părului pe față, piept, abdomen, spate, degetele de la mâini sau de la picioare), unul din simptomele PCOS.

Epilarea cu laser poate fi folosită pentru tratarea zonei de jos a feței, de exemplu, zona dintre nas și buza superioară, și bărbia.

Totuși, tratamentul cu laser nu trebuie efectuat pe zonele din apropierea ochilor, deoarece acestea sunt foarte sensibile. De aceea, nu este indicat să folosești epilarea cu laser pentru sprâncene. În orice caz, indiferent de zona corpului pe care o tratezi, trebuie să ai mereu grijă, utilizând o protecție adecvată pentru ochi și evitând privitul direct în fasciculul luminos.

Cât costă epilarea cu laser?

Costul unei asemenea proceduri variază mai mult sau mai puțin de la un salon la altul, la fel ca și în cazul metodelor tradiționale de epilat. Desigur, există și varianta mai ieftină, care promite aceleași rezultate, reprezentată de achiziționarea unui aparat cu laser special destinat uzului casnic.

Epilarea cu laser la saloanele de cosmetică

Costul unui tratament cu laser depinde de zona care urmează a fi tratată, de tipul de păr și de câte ședințe sunt necesare.

Clinicile dermatologice și saloanele de cosmetică pun la bătaie prețuri destul de piperate, de exemplu, un salon cunoscut din America cere undeva la 1050$ pentru un tratament cu 8 ședințe pentru zona subrațului și 1400$ pentru un tratament cu 8 ședințe pentru întreaga zonă inghinală. Aceeași clinică oferă și tratamente pentru bărbați, care ajung la 2450$ pentru 8 ședințe realizate pe zona pieptului.

Epilarea cu laser acasă

În comparație cu saloanele de cosmetică și clinicile specializate, aparatele cu laser destinate uzului casnic pot fi achiziționate cu mai puțin de 500$.

Acestea pot fi folosite cu încredere pe toate zonele corpului care pot fi tratate și la salon, fiind construite pe aceleași principii ca și aparatele profesionale de epilare cu laser, deci având aceleași rezultate fantastice. Dacă alegi să-ți achiziționezi un astfel de aparat, o să te poți epila singură, în confortul propriei case și după propriul program.

Beneficiile epilării cu laser vs. epilarea cu ceară

Epilarea cu ceară a picioarelor
Fotografie preluată de pe rawpixel.com pe PxHere.com

În comparație cu metoda cu laser, epilarea cu ceară este o soluție pe termen scurt. Vei obține rezultate imediate, deși sunt șanse destul de mari să ai parte de un disconfort simțitor în timpul procedurii.

Efectele pot dura câteva săptămâni și în anumite cazuri părul crește înapoi mai subțire. Totuși, există o serie de efecte secundare asociate cu epilarea cu ceară. Persoanele cu pielea mai sensibilă se confruntă adesea cu iritații după epilare, acestea trecând după câteva zile sau chiar o săptămână, iar în zonele unde firul de păr este mai gros, pot apărea chiar și vânătăi.

Epilarea cu ceară poate duce, de asemenea, la apariția firelor de păr care cresc pe sub piele și sunt greu de tratat. Prin urmare, epilarea cu laser are mai multe beneficii decât epilarea cu ceară, în cazul primei menționate, rezultatele fiind de lungă durată, șansele de iritație minime, iar firele crescute sub piele o problemă de domeniul trecutului.

Utilizarea epilării cu laser pentru zona subrațului

Utilizarea epilării cu laser pentru zona subrațului este perfect sigură. Evident, este o zonă mai sensibilă de tratat în comparație cu pielea de pe picioare, de exemplu, ceea ce se va resimți cel mai probabil în timpul tratamentului.

În cazul în care ai un implant contraceptiv în braț, este posibil să nu fie metoda cea mai indicată de epilare pentru zona subrațului, însă poți consulta un doctor în acest sens, în prealabil vizitei la salonul de cosmetică.

Concluzie

În concluzie, după cum putem vedea din toate cele menționate anterior, există o serie de beneficii ale epilării cu laser, și foarte puține dezavantaje. Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre epilarea cu laser, verifică secțiunea noastră de review-uri pentru kit-urile de epilare cu laser destinate uzului casnic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de coafuri de nuntă

12 tipuri de coafuri de nuntă

Niciodată nu este prea devreme să îți planifici coafurile pentru nunta ta. Inspiră-te din acest top 12 cel mai îndrăgite tipuri de coafuri de nuntă,

Tipuri de păr

14 tipuri de păr îndrăgite de femei

Descoperă cele 14 tipuri de păr diferite pentru femei, cu imagini care să te ajute să înțelegi rapid diferențele subtile dintre ele. Întocmai precum culoarea

Tipuri de mustață

25 de tipuri de mustață diferite

Nu trebuie să fii Tom Selleck pentru a-ți lăsa mustața să facă parte din stilul care te reprezintă. Află mai multe despre numeroasele tipuri de