Tânăr pedalează pe o bicicletă staționară

Bicicleta orizontală vs. bicicleta verticală

Bicicletele pentru exerciții sunt cele mai populare echipamente de fitness pe care le puteți achiziționa și utiliza în confortul propriei case, iar când iei în considerare numeroasele beneficii pe care le conferă, nu este greu să vedeți de ce sunt atât de populare.

Ciclismul este o formă extrem de eficientă de antrenament cardiovascular, care arde multe calorii, dar nu are un impact negativ asupra articulațiilor. Spre deosebire de mersul pe o bicicletă obișnuită, atunci când utilizați o bicicletă pentru exerciții interioare, puteți sta într-o poziție mai verticală, ușurând astfel presiunea aplicată asupra spatelui.

Există două tipuri principale de biciclete staționare pentru exerciții fizice – verticală și orizontală. Ambele tipuri au multiple beneficii, motiv pentru care este important să stabiliți care este mai potrivită pentru dumneavoastră.

Care sunt diferențele între bicicleta orizontală și cea verticală?

Bicicleta verticală

Este modelul care seamănă cel mai mult cu o bicicletă obișnuită, te așezi într-o poziție verticală, deși te poți apleca și peste ghidon. Pedalele sunt sub centrul de greutate, ceea ce înseamnă că puteți sta în picioare pentru a pedala, în cazul în care vreți să vă supuneți picioarele la un antrenament mai intens sau variat.

Beneficii

 • Are un impact mic asupra articulațiilor
 • Presupune un antrenament similar cu cel oferit de bicicleta obișnuită de exterior
 • Antrenamentele sunt mai consistente
 • Este versatilă
 • Conferă mai multe variante de antrenament
 • Lucrează mușchii abdominali
 • Lucrează partea superioară a corpului și mâinile
 • Nu ocupă mult spațiu
 • Este accesibilă ca preț
 • Există multe modele disponibile pe piață

Dezavantaje

 • Nu este indicată în cazurile în care stați prost cu echilibrul
 • Scaunul nu este foarte confortabil

Verifică preț Biciclete Fitness Verticale aici!

Bicicleta orizontală

Este un model de bicicletă staționară care permite adoptarea unei poziții înclinate pentru un grad mai mare de confort. Pentru a pedala picioarele vor sta în față, în timp ce restul corpului stă rezemat pe spătarul unui scaun confortabil. Așadar, spătarul scaunului vă va susține spatele și va prelua din presiunea aplicată asupra mâinilor.

Beneficii

 • Impact mic asupra articulațiilor
 • Ideală pentru persoanele cu echilibru precar
 • Majoritatea modelelor beneficiază de cadru step-through
 • Scaunul este foarte confortabil
 • Suport ideal pentru corp
 • Este mai ușor de pedalat fără mâini
 • Lucrează mai mult mușchii fesieri
 • Antrenamentele sunt mai confortabile, deci ședințele pot fi mai lungi
 • Picioarele sunt mai solicitate datorită poziției

Dezavantaje

 • Ocupă mai mult spațiu
 • Este un aparat mai costisitor

Verifică preț Biciclete Fitness Orizontale aici!

O bicicletă staționară orizontală reprezintă un echipament de antrenament ideal pentru cei care au dificultăți în a-și menține echilibrul.

Într-un antrenament de aceeași intensitate, ar trebui să ardeți mai puține calorii pe o bicicletă orizontală decât pe una verticală. Cu toate acestea, dacă aveți în vedere achiziționarea unei biciclete orizontale, deoarece confortul este foarte important pentru dumneavoastră, atunci merită să luați în calcul faptul că a fi într-o poziție de antrenament mai confortabilă poate însemna că vă puteți antrena mai mult timp, să ardeți mai multe calorii și să obțineți mai repede rezultatele dorite.

Ce grupe musculare sunt lucrate în funcție de tipul de bicicletă staționară?

Indiferent de tipul de bicicletă pe care îl alegeți, veți obține un antrenament eficient care vizează mai multe grupe de mușchi.

Când pedalați pe o bicicletă verticală, veți lucra următoarele grupe de mușchi:

În primul rând, veți lucra predominant cvadricepșii și bicepșii femurali, având în vedere că cvadricepșii lucrează pentru a împinge pedala în jos, în timp ce bicepșii femurali sunt lucrați când pedala merge în sus.

Este posibil să vă lucrați partea inferioară a picioarelor mai mult decât vă dați seama. Puteți lucra mai mult gambele dacă îndreptați degetele de la picioare în timpul loviturii ascendente.

Puteți, de asemenea, să vă lucrați și mușchii abdominali, dar numai în cazul în care alegeți să îi implicați activ în antrenamentul dumneavoastră. De exemplu, puteți să vă asigurați că vă mențineți corpul în poziție verticală și că vă încordați în mod conștient și deliberat mușchii abdomenului.

Dacă doriți să lucrați mai mult partea superioară a corpului în timp ce vă antrenați cu bicicleta staționară verticală, puteți efectua exerciții pentru brațe, la care puteți adăuga și greutăți în funcție de nivelul de dificultate dorit. Important este să aveți grijă la postură și la menținerea echilibrului pe bicicletă, pentru a nu executa greșit exercițiile.

Când pedalați pe o bicicletă orizontală, veți lucra următoarele grupe de mușchi:

 • Mușhii fesieri
 • Cvadricepșii
 • Gambele

Datorită poziției înclinate pe care o veți adopta pe o bicicletă orizontală, este puțin probabil să vă lucrați mușchii abdominali. Similar unei biciclete verticale, vă puteți lucra mai mult din partea superioară a corpului ridicând greutăți de mână în timp ce pedalați. Vă puteți menține echilibrul mult mai ușor pe o bicicletă orizontală decât pe una verticală.

Bicicleta verticală vs. bicicleta orizontală pentru pierderea kilogramelor în plus

Veți putea scăpa de kilogramele în plus utilizând atât o bicicletă verticală, cât și una orizontală.

Așa cum am menționat anterior, puteți arde ceva mai puține calorii pe o bicicletă orizontală, dar antrenamentele pot dura mai mult, așa că nu contează ce tip de bicicletă staționară alegeți, doar încercați să alegeți tipul care credeți că o să vă satisfacă mai mult dorințele în funcție de obiectivele propuse.

În plus față de antrenamentul regulat pe bicicleta dumneavoastră, iată câteva sfaturi pentru a pierde în greutate într-o manieră sănătoasă și de durată:

 • Mâncați sănătos – asta înseamnă reducerea carbohidraților, a grăsimilor și zaharurilor, concomitent cu creșterea aportului de proteine și fibre. Încercați să adoptați un regim de viață sănătos și echilibrat. Mâncați la intervale regulate de-a lungul zilei, ajutând astfel digestia și reducând nevoia de gustări între mese.
 • Reduceți consumul de alcool – băuturile alcoolice au adesea un conținut ridicat de zahăr și pot fi în legătură directă adesea cu tendințele de mâncat compulsiv, ambele aspecte fiind necesar să fie ameliorate atunci când doriți să slăbiți.
 • Beți multă apă – conform Institului de Medicină ar trebui să beți cel puțin 3 litri de apă pe zi sau aproximativ 13 căni. Totuși, această cantitate ar trebui să crească atunci când faci efort.
 • Antrenamentele lente, dar constante sunt în regulă – nu vă descurajați dacă nu puteți atinge de la început grade mai mari de rezistență, începeți de la nivelele inferioare și avansați pe măsură ce rezistența dumneavoastră crește.

Achiziționarea bicicletei staționare ideale pentru dumneavoastră

Biciclete staționare reglabile

Indiferent dacă alegeți să vă achiziționați o bicicletă orizontală sau una verticală, ar trebui să aveți în vedere următoarele:

Asigurați-vă că bicicleta dumneavoastră este nivelată. Cele mai multe modele vor avea leviere pe cadru pentru a asigura stabilitatea bicicletei. Puteți cumpăra covorașe pe care să le amplasați sub bicicletă, ceea ce poate ajuta la ușoarele denivelări din podea.

Lasă suficient spațiu în jurul bicicletei pentru a nu agăța nimic în timp ce pedalezi. De asemenea, luați în calcul faptul că veți avea nevoie de un spațiu adecvat pentru a urca și a coborî de pe bicicletă în siguranță, fără a lovi ceva și pe dumneavoastră în proces.

Asigurați-vă că ați montat bicicleta cât mai bine pentru poziția optimă pentru mersul pe bicicletă, având grijă la înălțimea ghidonului și a scaunului.

Încercați să intrați într-o rutină pentru a rămâne motivați mai mult timp. Ajută stabilirea unui plan de antrenament care să se încadreze în stilul dumneavoastră de viață, în timp ce totuși prezintă și provocări pentru a nu deveni delăsători. Este mai bine să vă subestimați, decât să vă supraestimați și să vă descurajați.

Am testat și comparat cele mai bune biciclete staționare de pe piață, recenziile fiind disponibile în cadrul acestui articol.

Verifică preț Biciclete Fitness Staționare aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *