De câte ori ați fost la medicul stomatolog și ați fost întrebați dacă utilizați ață dentară în mod regulat? Și de câte ori ați reușit să răspundeți cu adevărat că o faceți? Probabil nu foarte des. De fapt, un studiu recent a constatat că doar jumătate dintre americani obișnuiesc să utilizeaze ață dentară, în timp ce 18,5% nu utilizează deloc – asta înseamnă aproape unul din cinci indivizi!
Asociația Dentară Americană recomandă folosirea aței dentare în fiecare zi, pe lângă periajul dinților de două ori pe zi. Dar ce beneficii vă oferă de fapt utilizarea aței dentare? Mai ales dacă vă spălați deja pe dinți de două ori pe zi, așa cum recomandă specialiștii din domeniul stomatologiei. Vom discuta despre avantajele utilizării aței dentare și cum puteți face ca procesul curățării interdentare cu ajutorul aței dentare să fie mai ușor și mai puțin dureros pentru dumneavoastră.
Conținut:
Utilizarea aței dentare ajută la îndepărtarea și prevenirea plăcii bacteriene
Ața dentară vă permite să curățați în zone în care periuța dumneavoastră de dinți (da, chiar și periuța electrică inteligentă) nu poate ajunge. Astfel, puteți împiedica acumularea plăcii, care este o depunere lipicioasă care se formează pe suprafața dinților. Placa este formată din bacterii și zaharuri. Se formează constant și este incoloră, deci se poate depune rapid fără să vă dați seama.
Deoarece placa este incoloră, vă este ușor să presupuneți că este suficient să vă spălați pe dinți de două ori pe zi. De ce ați face mai mult dacă dinții dumneavoastră sunt bine așa cum sunt? Problema este însă că, dacă lăsați placa bacteriană să se depună, aceasta se va întări și se va transforma în tartru, care este de o culoare galbenă sau chiar maro. Odată ce tartrul se formează pe dinți, poate fi îndepărtat doar cu o vizită la medicul stomatolog pentru un tratament de detartraj.
Nu există o regulă cu privire la rata de depunere a plăcii bacteriene, este diferită în funcție de fiecare individ, la fel ca și în cazul tartrului, implicit. Chiar dacă nu puteți vedea placa, puteți observa că, după utilizarea aței dentare, zâmbetul dumneavoastră va fi mai strălucitor.
Pe măsură ce tartrul se acumulează, poate provoca gingivită, care se traduce prin umflarea gingiilor, aceasta fiind prima etapă a bolii gingivale. Placa și tartrul se pot deplasa cu ușurință în jos, sub linia gingiilor, unde bacteriile pot provoca o boală gravă a gingiilor, care este cunoscută și sub numele de boală parodontală. Boala gingiilor s-ar putea să nu însemne prea mult pentru dumneavoastră, dar poate deveni foarte dureroasă și, poate duce la deteriorarea dinților și, în cele din urmă, la pierderea lor.
Utilizarea aței dentare previne bolile gingivale
Prin îndepărtarea plăcii bacteriene care se formează între dinți și de-a lungul, și sub linia gingiilor, zone în care periuța dumneavoastră de dinți nu poate ajunge, vă reduceți șansele de a dezvolta boli ale gingiilor. Boala parodontală afectează aproximativ jumătate dintre adulți și, în timp ce unii indivizi sunt mai predispuși să dezvolte această boală decât alții, poate, totuși, afecta pe oricine.
Un studiu efectuat pe perechi de gemeni, în anul 2008, a comparat efectele utilizării aței dentare cu lipsa utilizării acesteia în relație cu boala parodontală. Studiul a relevat faptul că grupul care a folosit ață dentară a prezentat un număr semnificativ mai mic de bacterii în gură, asociate cu boala gingiilor decât grupul care nu a folosit ață dentară.
O igienă orală adecvată vă menține sănătoși
Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este o parte importantă a menținerii stării de sănătate în general. Boala parodontală a fost asociată cu multe boli cronice, în special cu bolile cronice de inimă. De fapt, cercetătorii cred că cei care suferă de boală parodontală au aproape de două ori mai multe șanse să dezvolte și boli de inimă.
Au fost întreprinse mai multe studii care analizează legăturile dintre bolile gingivale și bolile de inimă. Se crede că bacteriile care provoacă boala gingiilor pot intra în fluxul sanguin, unde se atașează direct de depozitele de grăsime. Acest lucru poate duce la formarea cheagurilor de sânge care pot provoca infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca umflarea vaselor de sânge, determinându-le să se întărească, ceea ce înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în tot corpul, deci va crește tensiunea arterială.
Boala gingiilor a fost asociată și cu alte boli, deși nu au fost determinate încă toate cauzele. De exemplu, pacienții care suferă de diabet zaharat pot constata că le este mai greu să-și controleze nivelul de zahăr din sânge dacă au gingii nesănătoase decât cei care au gingii sănătoase, iar bacteriile care joacă un rol în apariția bolii gingiilor pot provoca sau agrava afecțiunile pulmonare, în special la persoanele vârstnice.
Sănătatea orală deficitară la femeile însărcinate a fost, de asemenea, legată de nașteri premature.
Așadar, nu vă îngrijiți doar dinții atunci când îi periați și îi curățați interdentar, ci aveți grijă și de starea dumneavoastră generală de sănătate pe termen lung și, în anumite cazuri, de cea a copilului dumneavoastră nenăscut. Acestea fiind spuse, devine evident de ce adăugarea unui minut în plus sau două pe zi în rutina de îngrijire a dinților dumneavoastră merită.
Folosirea aței dentare face ca periajul dinților să fie mai eficient
Combinația dintre periajul dinților și utilizarea aței dentare este mult mai eficientă decât doar periajul dinților. În mod ideal, cel mai bun moment pentru a vă curăța interdentar dinții, așa cum recomandă medicii stomatologi, este înainte de a efectua periajul acestora.
Acest lucru se datorează faptului că nu numai că utilizarea aței dentare va slăbi și îndepărta placa bacteriană, dar va elimina și resturile alimentare dintre dinți, care altfel ar bloca acțiunea periuței de dinți.
Îndepărtând resturile și placa dintre dinți și de-a lungul liniei gingiilor înainte de periaj, veți permite, de asemenea, pastei de de dinți să ajungă în mai multe zone ale gurii, astfel încât fluorul poate avea un efect mai puternic asupra întăririi smalțului dinților.
Acest lucru este valabil și pentru folosirea apei de gură. După ce v-ați periat dinții și i-ați curățat interdentar, puteți folosi o apă de gură pe bază de fluor pentru a vă încheia rutina de curățare a dinților. Astfel, veți oferi dinților dumneavoastră o rezistență mai mare împotriva cariilor.
De asemenea, apa de gură are și o acțiune antibacteriană care ajută la reducerea germenilor din gură, și, implicit la reducerea acumulărilor de placă bacteriană.
Noi preferăm utilizarea irigatoarelor orale, cunoscute și sub denumirea de dușuri bucale, deoarece pot fi folosite cu apă de gură pentru a elimina și mai eficient placa bacteriană și resturile alimentare, și pot ajunge în zonele dificile ale gurii.
Utilizarea aței dentare vă poate ajuta să economisiți bani
Asigurându-vă că vă spălați dinții și folosiți ață dentară în mod regulat, așa cum recomandă specialiștii din domeniul stomatologiei, precum și că efectuați controale dentare periodice, veți știi că faceți tot ce puteți pentru a preveni apariția cariilor dentare și dezvoltarea bolilor gingivale. Acest lucru vă va ajuta să economisiți o sumă considerabilă de bani, deoarece doar costul reparării unei carii poate fi de 200 RON!
Curățarea interdentară durează foarte puțin și nu presupune prea mult efort, astfel că o puteți include cu ușurință în ritualul dumneavoastră zilnic de îngrijire orală. Un minut suplimentar sau două adăugate pe zi la rutina de îngrijire orală va merita din plin atunci când nu veți fi nevoiți să plătiți pentru repararea cariilor sau pentru extracții ale dinților.
Dacă utilizarea aței dentare vi se pare că necesită prea multă îndemânare pentru gustul dumneavoastră, puteți apela la fel de simplu la achiziționarea unui irigator oral, acesta fiind o alternativă excelentă la tradiționala ață dentară.
Dacă doriți să aflați mai multe despre irigatoarele orale, puteți consulta recenziile noastre despre unele dintre cele mai bune irigatoare orale disponibile pe piață, și, de asemenea, puteți arunca o privire la ghidul nostru destinat cumpărătorului!
Curățarea interdentară îți menține zâmbetul strălucitor!
Acest beneficiu este probabil cel mai evident. Mulți oameni se gândesc să folosească ața dentară doar atunci când au un rest alimentar blocat între dinți, deoarece este una dintre cele mai eficiente metode de eliminare a resturilor dintre dinți. Este excelentă și pentru persoanele cu aparat dentar, deși curățarea interdentară cu ață dentară obișnuită este destul de dificilă atunci când trebuie să navigați în jurul aparatului dentar.
Altă metodă de curățare interdentară care este mai eficientă în cazul aparatelor dentare este reprezentată de irigatorul oral. Dacă nu ați auzit deja despre asta, consultați ghidul nostru cu privire la utilizarea unui irigator oral.
Cum vă mai puteți menține o igienă orală adecvată?
Menținerea bunelor practici de igienă orală este cea mai importantă modalitate de a vă asigura că aveți o gură sănătoasă. Asigurând eliminerea bacteriilor din gură și acumularea plăcii bacteriene la minimum, veți fi pe drumul către o gură sănătoasă. Există însă și alte considerente legate de stilul de viață pe care ar trebui să le luați în calcul:
Dieta cu conținut scăzut de zaharuri – bacteriile care provoacă placa bacteriană se hrănesc cu zahăr, deoarece le ajută să respire. Prin urmare, puteți încerca să vă limitați aportul de zahăr, precum și să reduceți alimentele cu amidon. Adoptarea unei diete echilibrate vă va stimula sistemul imunitar și va oferi organismului dumneavoastră cea mai eficientă rezistență împotriva bacteriilor.
Limitați alimentele și băuturile acide – produsele acide, cum ar fi sucul de portocale și sucurile acidulate slăbesc mineralele din smalțul dinților, provocând apariția cariilor și deteriorarea dinților.
Evitați fumatul – țigările duc la apriția petelor pe dinți, a cariilor și a respirației neplăcute. Fumătorii au mai multă placă bacteriană depusă ceea ce determină o acumulare mai mare de tartru, ceea ce înseamnă că sunt mai predispuși la apariția bolilor gingivale.
Reduceți stresul – este dovedit faptul că stresul afectează negativ corpul în mai multe moduri. Stresul poate îngreuna eforturile de tratare a bolilor gingivale, deoarece slăbește sistemul imunitar, și, implicit, reduce rezistența la diferite afecțiuni și boli.
În plus față de acești factori de stil de viață pe care îi puteți gestiona activ, este bine să fiți conștienți și de faptul că, în anumite perioade, corpul dumneavoastră va fi mai puțin rezistent la bolile gingivale. Fluctuațiile hormonale, cum sunt cele din perioada pubertății, a sarcinii sau a menopauzei vă pot supune la un risc mai mare de dezvoltare a bolilor gingivale, deoarece acestea vă pot afecta compoziția chimică a salivei.
Unele medicamente pot provoca, de asemenea, modificări la nivelul gurii, cum ar fi reducerea cantității de salivă produsă, ceea ce înseamnă că placa bacteriană se depune mai ușor.
Imunitatea redusă cauzată de alte boli sau tratamente poate duce, de asemenea, la creșterea șanselor de a dezvolta o boală gingivală, de exemplu, în urma tratamentelor de chimioterapie pentru cancer sau a tratamentelor urmate în urma intervenției de transplant de organe.
Concluzie
Acum ar trebui să înțelegeți mai bine de ce este atât de important să vă curățați interdentar dinții și cum vă puteți menține o sănătate orală adecvată. Dacă vă interesează achiziționarea unui irigator oral, aruncați o privire la recenziile noastre despre produsele pe care le considerăm că sunt cele mai bune irigatoare orale disponibile pe piață la ora actuală.
Verifică preț Ață Dentară aici!