Iată ce ar trebui să știți.
Când vine vorba de apelarea la ajutor medical pentru acnee și alte probleme ale pielii, doar un procentaj mic din populație urmează acest traseu (problemă-medic), cei mai mulți preferând să caute remedii pe cont propriu.
Și, știți ceva? Este complet de înțeles acest procent mic.
Există o atitudine de scepticism în legătură cu medicii dermatologi, cu privire la tratarea acneei și la recomandările lor standard pentru această problemă a pielii. În același timp, nici tratamentele făcute pe cont propriu nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune.
Am avut propria mea experiență cu astfel de tratamente, când am încercat curățarea tenului cu ulei, experiență de care am vorbit într-un articol anterior.
O recapitolare rapidă pentru cei care nu au citit articolul în cauză – am decis să ofer o șansă metodei de curățare a tenului cu ulei, pe baza sutelor de mărturii online despre felul în care înmoaie pielea, minimizează porii și ameliorează ridurile, lăsând tenul cu un aspect final aproape impecabil.
Această metodă presupune curățarea feței cu un amestec de ulei de ricin și fie ulei de măsline, jojoba sau alt tip de ulei.
Niciodată termenul de „eșec epic” nu a fost atât de potrivit (iată de ce există, de asemenea, o atitudine de scepticism și față de tratamentele home-made).
Chiar dacă nu aveam probleme grave cu tenul înainte de încercarea metodei de curățare cu ulei, reacția adversă a tenului, după doar trei sau patru utilizări, a fost sub forma unei infecții severe ce a necesitat multă muncă de cercetare și folosire de diferite produse, pentru a repara răul făcut.
Din fericire, lucrurile s-au întors destul de mult la normal acum (mai multe despre asta imediat), dar am rămas cu câteva opinii și convingeri destul de puternice asupra întregului subiect de tratamente convenționale vs. de actualitate pentru acnee.
Dacă vă numărați printre cei care susțin tratarea pe cont propriu, trebuie să știți următoarele…
Conținut:
Doar pentru că nu există un studiu de specialitate în spate nu înseamnă că o anumită metodă nu poate să funcționeze
Doctorii au o afinitate deosebită pentru studiile de specialitate. De nenumărate ori medicii dermatologi ajung să blameze și să dezică un ingredient, substanță activă, doar pentru că nu există un studiu publicat în acest sens.
Bine, în mare parte au dreptate – există o mulțime de ingrediente nu tocmai de încredere folosite în mod frecvent în produsele de îngrijire personală. Dar, în același timp, costă bani – o mulțime de bani – pentru a realiza un studiu, iar dacă subiectul cercetării nu presupune câștigarea ulterioară de și mai mulți bani (pentru diverse terțe părți), atunci ghiciți ce?
Nu există nici un fel de interes pentru efectuarea studiului.
Acesta este, în principal, motivul pentru care încă nu știm prea multe despre modul în care ingredientele naturale (care nu pot fi patentate) afectează pielea. Din câte știu, nu există nici un studiu privind uleiul de ficat de cod și acneea, dar primesc constant mărturii despre cât de mult a ajutat pielea oamenilor.
Similar se întâmplă și cu alte produse sau metode de tratare pe cont propriu.
Medicii adoră să prescrie tratamente anticoncepționale pentru acnee
Pare că asta este una dintre metodele cele mai preferate de medicii dermatologi, atunci când vine vorba de tratarea acneei. Contraceptivele orale par a fi soluția tuturor relelor – probleme cu pielea, crampe menstruale, menstruații neregulate.
De fapt, în urmă cu câțiva ani, a apărut un articol care vorbea despre faptul că tot mai multe femei cautău alternative de tratament care să nu implice anticoncepționalele.
În ceea ce privește pielea, acestea pot ajuta în tratarea acneei, dar, cu siguranță, nu sunt o soluție pe termen lung, iar având în vedere faptul că pot avea reacții adverse destul de grave, tratamentele cu contraceptive orale ar trebui să fie o ultimă soluție, și nu prima pe listă.
Mulți doctori preferă, de asemenea, să prescrie Roaccutane
Un număr destul de mare de medici dermatologi obișnuiesc să renunțe destul de repede la primele câteva scheme de tratament care nu funcționează, grăbindu-se să prescrie Roaccutane. Acest tratament presupune efecte secundare grave, utilizarea lui fiind de ultimă instanță, când orice altceva nu a funcționat.
Există alternative cu scheme de tratament, care pot da rezultate foarte bune.
Și alte medicamente orale au efecte secundare neplăcute
Pe lângă cele două tratamente pe care le-am menționat mai sus, există în sfera medicamentelor orale și antibioticele, plus un medicament diuretic numit Spironolactonă, care este prescris pentru acnee datorită efectelor sale antiandrogene.
Efectele secundare pot fi gestionabile pe termen scurt, însă utilizarea pe termen lung nu este tocmai cea mai bună idee. Antibioticele distrug odată cu bacteriile rele și pe cele bune, iar proprietățile diuretice ale Spironolactonei elimină mineralele și nutrienții esențiali din organism.
Soluțiile topice vă pot irita și usca pielea
De multe ori, medicii dermatologi recomandă utilizarea unor soluții topice pe bază de activi care pot usca pielea mult prea rău, ceea ce poate înrăutăți situația, mai ales atunci când nu sunt folosite ca parte a unei rutine de îngrijire personală completă, care să presupună și hidratarea puternică a pielii.
Același lucru este valabil și pentru tratamentele cu prescripție medicală precum Retin-A. De asemenea, când infecția se desfășoară foarte adânc în pori, soluțiile topice pur și simplu nu pot ajunge până unde este necesar.
Multe dintre aceste tratamente sunt costisitoare și, oricum, nu pot asigura rezultate permanente
Adesea se întâmplă ca doctorii dermatologi să prescrie tratamente și proceduri destul de costisitoare, uneori pentru că probabil dau și cele mai bune rezultate, alteori și pentru că respectivele produse coincid cu afilierile lor de brand.
Documentați-vă anterior să acceptați procedurile costisitoare efectuate la cabinetele de dermatologie și asigurați-vă că sunt cea mai sigură și potrivită soluție pentru dumneavoastră, care să vă ofere rezultate satisfăcătoare pe termen lung.
Niciunul dintre aceste lucruri nu ajunge la cauza care stă la baza acneei
Și astfel ajung la problema mea cu soluțiile medicale. Industria medicală nu include nimic, din acest punct de vedere, care să remedieze de fapt problema; în schimb totul se axează pe gestionarea simptomelor bolii.
Și cred că acesta este un mod nefericit de a privi acneea ca și afecțiune dermatologică, deoarece mai mult ca sigur întotdeauna există ceva care duce la apariția ei, iar când tratezi cauza problemei, problema dispare și ea. Logic, nu?
În orice caz, medicina de actualitate poate fi de ajutor atunci când…
Opțiunile naturale au puteri limitate
Să fim onești. Oricât de mult am prefera să putem apela oricând și pentru orice problemă de piele (și nu numai) la remedii naturale, puterea de acțiune și tratare a acestora este limitată. Iar unde tratamentele naturale eșuează, profesioniștii în domeniu pot face minuni.
Trebuie doar să vă asigurați că mergeți la un dermatolog bun, nu doar la un medic care vă spune că este specializat în acnee. Mergeți la mai mulți doctori dermatologi pentru a auzi mai multe păreri și scheme de tratament, și optați în final pentru varianta cu mai puține efecte secundare și care promite cele mai eficiente rezultate.
Vă confruntați cu efecte psihologice din cauza acneei
Ce poate fi mai rău decât să simți că trebuie să te ascunzi din cauza aspectului pielii? Problema cu urmărirea opțiunilor naturale este că poate dura ceva mai mult pentru a vedea rezultatele.
De exemplu, uleiul de ficat de cod are nevoie de cel puțin o lună sau două pentru a începe să producă o îmbunătățire treptată, iar lucrurile precum identificarea unor alergii alimentare suspectate, printr-o dietă de eliminare necesită, de asemenea, timp.
Însă, de cele mai multe ori, oamenii sunt destul de disperați după o rezolvare rapidă, iar toți cei care au trecut prin acnee, pot înțelege de ce. Așadar, cred că medicamentele administrate pe termen scurt au cu siguranță rolul lor în schemele de tratament.
Există riscul să rămâneți cu cicatrici
Cel mai nesuferit cadou pe care acneea îl poate lăsa în urmă, vine sub forma cicatricilor inestetice. Există în prezent diferite tratamente și proceduri pentru reducerea și eliminarea acestor cicatrici, însă întotdeauna este cel mai bine și ușor să preveniți o problemă, decât să o tratați. Așadar, susțin pe deplin intervenția medicală pentru a preveni agravarea problemei.
Lăsați un mesaj, mai jos, în secțiunea de comentarii pentru a ne spune dacă dumneavoastră în tratarea acneei (și a altor probleme de piele) ați apelat la doctori dermatologi sau v-ați tratat pe cont propriu și care au fost rezultatele în funcție de decizia luată.
Verifică preț Seruri Anti-Acnee aici!