Dinții se îngălbenesc pe măsură ce îmbătrânim, acest proces fiind accelerat și de o serie de factori ce țin de stilul de viață, precum fumatul și consumul de alcool. De aceea, un număr considerabil de oameni apelează la metode de albire, pentru restabilirea unui zâmbet strălucitor.
Această practică nu este una tocmai nouă, ba chiar se numără printre cele mai solicitate tratamente ale cabinetelor stomatologice, rezultatele fiind foarte bune, însă și prețurile sunt pe măsură.
Seturile de albire a dinților cu LED-uri destinate uzului casnic devin din ce în ce mai populare, numeroase celebrități alăturându-se campaniilor care promovează albirea dinților acasă. Dar cum funcționează? Și pot fi folosite în siguranță?
Vom răspunde, în cele ce urmează, la aceste două întrebări, astfel încât la finalul acestui articol să puteți decide dacă albirea dinților cu lumina LED este potrivită pentru dumneavoastră sau nu.
Conținut:
Principiile albirii dinților
În general, procesul de albire a dinților funcționează prin tratarea dinților cu un agent care poate fi sau nu pe bază de înălbitor. Apoi, pentru a accelera reacția, dinții tratați se expun la o sursă de lumină albastră.
În trecut, lumina ultravioletă (UV) a fost utilizată pe scară largă ca sursă de lumină. Cu toate acestea, acum există preocupări cu privire la riscurile de utilizare a luminii UV, deoarece aceasta este o formă de radiație ionizantă care poate provoca mutații la nivelul celulelor.
Expunerea cavității bucale la această lumină este potențial mai periculoasă, pentru că țesuturile în această zonă sunt foarte sensibile, după cum ne informează anumiți specialiști din domeniu.
LED-ul poate fi utilizat în locul luminii UV ca o alternativă mai sigură pentru albirea dinților. Lumina albastră de tip LED poate fi, de asemenea, utilizată pentru a accelera reacția de albire, dar fără riscurile pe care le presupune lumina UV.
Ce este lumina LED?
LED-ul reprezintă de fapt o diodă semiconductoare care emite lumină. Este un dispozitiv care eliberează unde de lumină vizibilă atunci când este alimentat electric. Adesea, lumina are o singură culoare care variază oriunde între roșu și albastru-violet pe scara luminii vizibile.
Luminile cu LED-uri pot fi foarte intense și adesea mai luminoase, comparativ cu halogenul sau lumina incandescentă. De asemenea, sunt mult mai reci, deoarece beneficiază de un design foarte eficient de disipare a căldurii.
Luminile cu LED-uri nu au nevoie de multă putere, însă sunt extrem de eficiente și au o durată mare de viață, în special, în comparație cu alte surse de lumină. Nu necesită o perioadă de încălzire, așa că pornesc imediat la cea mai mare intensitate.
Ele sunt o formă de lumină vizibilă, deci nu reprezintă un risc de radiații ionizante, ceea ce înseamnă că nu pot provoca mutații celulare. Este o alternativă mai sigură la lumina UV, atunci când vine vorba despre procedurile de albire a dinților.
Cum albește lumina LED dinții?
Lumina LED funcționează în combinație cu un agent de albire a dinților. Lumina nu poate schimba culoarea dinților dacă este folosită singură, ci ea acționează ca un catalizator pentru a accelera reacțiile în procesul de albire, atunci când anterior a fost aplicat un agent de albire.
Cei mai des folosiți agenți de albire sunt peroxidul de hidrogen și peroxidul de carbamidă.
Acesta din urmă, de exemplu, este un înălbitor cu acțiune lentă, care atunci când este aplicat pe dinți reacționează, descompunându-se în peroxid de hidrogen și uree. Ureea este un produs rezidual, însă peroxidul de hidrogen înlătură petele superficiale și decolorarea mai profundă prin modificarea structurii lor chimice.
Lumina LED accelerează albirea dinților
Cercetările din domeniu au relevat faptul că lumina accelerează procesul de albire, în special atunci când lumina LED este utilizată împreună cu geluri de albire pe bază de peroxid de carbamidă.
În timp ce, în trecut, lumina UV a fost folosită drept catalizator pentru a accelera timpul necesar pentru albirea dinților, lumina LED reprezintă acum o variantă mult mai sigură și mai accesibilă.
Este sigură albirea dinților cu lumină LED?
Albirea cu LED-uri destinată uzului casnic, a fost dezvoltată pentru a fi utilizată în siguranță chiar și de către persoanele care nu au o instruire de orice fel în acest sens. Utilizarea unei surse de lumină LED, spre deosebire de lumina UV, este mult mai sigură.
Cu toate acestea, rețineți că, în timp ce lumina poate fi folosită în deplină siguranță, albirea dinților implică adesea și introducerea agentului de albire în cavitatea bucală, motiv pentru care este foarte important să urmați instrucțiunile specifice produsului.
Albirea dinților implică, de obicei, aplicarea agentului de albire fie direct pe dinți, fie pe o tavă – similară cu o gutieră de protecție pentru sportivi – pe care o mențineți fixă pe toată durata tratamentului. Există diferite tipuri de tăvi – unele oferă o potrivire universală, în timp ce altele pot fi încălzite și modelate pe dantură. Lumina LED se va fixa de obicei pe tavă.
Care sunt riscurile albirii dinților cu lumină LED?
Albirea dinților acasă se poate face în siguranță deplină și cu complicații minime. Kit-urile de albire au fost special dezvoltate, în așa fel încât utilizarea lor să fie cât mai facilă. Cu toate acestea, așa cum am menționat anterior, albirea dinților poate implica introducerea agentului de albire în gură, de aceea este important să aveți grijă.
Țesuturile orale sunt sensibile, așa că trebuie să încercați să nu aplicați din greșeală agentul de albire pe gingii, deoarece acest lucru ar putea provoca sensibilitate crescută în zonă și iritații. Înghițirea agentului poate duce, de asemenea, la o durere temporară în gât.
Efecte secundare ale albirii dinților cu lumină LED
Sensibilitate – s-ar putea să constatați că dinții dumneavoastră vor devini temporar mai sensibili după tratamentul de albire. Aveți răbdare și nu vă îngrijorați, pentru că acest efect va trece, iar între timp puteți folosi o pastă de dinți pentru dinți sensibili, în combinație cu un periaj mai blând al dinților.
Dacă vreți și mai multă protecție, optați pentru o periuță de dinți de duritate mică, adică cu peri moi, pe durata recuperării.
Iritarea gingiilor – atunci când agentul de albire vine în contact direct cu țesuturile delicate ale cavității bucale, cum ar fi limba sau gingiile, acestea pot deveni iritate. Procesul de vindecare al celulelor este mai rapid în cavitatea bucală, din fericire, ceea ce înseamnă că iritația nu va dura prea mult, în general.
Daune cauzate de utilizare excesivă – albirea repetată a dinților într-un interval scurt de timp, folosirea unei cantități prea mari de agent de albire sau prelungirea timpului de acțiune al agentului poate provoca leziuni permanente dinților. Puteți preveni aceste daune prin citirea cu atenție și urmărirea instrucțiunilor kit-ului pe care doriți să îl utilizați.
Avantajele albirii dinților cu lumină LED
Accesibil
Multe kit-uri de albire a dinților cu LED destinate uzului casnic, pot fi cumpărate cu 100 de lei, ceea ce le face mult mai accesibile, comparativ cu albirea dinților la un cabinet de stomatologie. Deși nu promit o durată de viață prea extinsă, kit-urile la domiciliu pot oferi totuși rezultate foarte bune.
Convenabil
Există o mulțime de truse de albire a dinților disponibile achiziționării și utilizării în propriul cămin și după propriul program. Asta înseamnă că le puteți utiliza ca retuș pentru o întâlnire importantă de ultimă oră, fără să fie nevoie să așteptați după o programare.
Eficient
Trusele de albire a dinților la domiciliu se pot bucura de un mare succes, atunci când sunt utilizate corespunzător. Sunt ușor de utilizat și vin cu instrucțiuni complete pentru a vă ajuta. De cele mai multe ori puteți vedea imediat rezultatele, care ar trebui să se mențină un timp.
Fără radiații UV
Utilizarea luminii LED albastre drept catalizator, în locul luminii UV (tehnologie folosită anterior) este mult mai sigură. Spre deosebire de lumina UV, LED-ul nu poate provoca mutații, deoarece nu afectează țesutul la nivel celular.
Dezavantajele albirii dinților cu lumină LED
Nici o metodă de albire nu este permanentă
Datorită naturii îngălbenirii dinților, nici o metodă de albire nu poate promite rezultate permanente. Deoarece fiecare individ este diferit, ritmul de îngălbenire al dinților va varia și el de la un organism la altul.
Peste acest aspect se adaugă factorii ce țin de stilul de viață și de predispozițiile genetice, care pot accelera procesul de îngălbenire. Subțierea naturală a smalțului și pigmentarea dentinei interne, indiferent de metoda de albire pe care o alegeți, vor determina îngălbenirea dinților la un anumit punct. Acest lucru poate dura săptămâni, luni sau ani.
Nu este recomandată utilizarea în timpul sarcinii
Dacă sunteți însărcinată, încercați să rămâneți însărcinată sau alăptați, cel mai bine este să amânați albirea dinților. Au fost efectuate prea puține cercetări în ceea ce privește posibilele efecte adverse pe care le-ar putea avea albirea dinților în timpul sarcinii, pentru a evalua siguranța utilizării în acest sens.
Prin urmare, cea mai bună opțiune este să așteptați să nașteți sau să terminați cu alăptarea, pentru a putea urma un asemenea tratament.
Rezultatele sunt influențate de gradul de îngălbenire al dinților
În funcție de cât de îngălbeniți sunt dinții dumneavoastră, rezultatele vor putea fi posibil afectate. Dinții foarte galbeni pot necesita mai multe tratamente; cu toate acestea, este important să nu exagerați cu tratamentele de albire.
Încercați să luați în considerare culoarea naturală a dinților dumneavoastră și să fiți realiști cu privire la rezultatele pe care doriți să le obțineți.
Mai mult nu înseamnă și mai bine
Nici o metodă de albire a dinților nu trebuie efectuată prea des sau mai mult decât recomandă instrucțiunile de folosire.
Acest lucru se datorează faptului că substanțele active din agenții de albire pot deteriora smalțul dinților, atunci când agentul este lăsat să acționeze prea mult sau tratamentele de albire sunt prea dese, ceea ce poate duce la sensibilitate crescută a dinților și alte posibile complicații viitoare. Preveniți deteriorarea urmând îndeaproape instrucțiunile.
Nu este potrivit pentru toată lumea
Kit-urile de albire a dinților nu trebuie utilizate pe dinții copiilor. În schimb, ar trebui să consultați medicul stomatolog dacă vă îngrijorează culoarea dinților copilului. Albirea dinților nu va funcționa pe proteze sau pe materiale stomatologice de restaurare.
Aceste materiale nu se vor albi, astfel încât utilizarea produselor de albire pe dinți în jurul acestor materiale va provoca o culoare neuniformă a dinților per total.
Cât de des pot fi efectuate tratamentele de albire
Există trei semnale principale de avertizare, atunci când vine vorba de albirea repetată a dinților. Dacă bifați chiar și doar unul dintre ele, atunci este prea devreme pentru a vă albi dinții din nou:
- Sensibilitate crescută a dinților
- Gingiile sunt umflate sau sângerează
- Transparența dinților/aspect albastru
Este important să nu vă tratați excesiv dinții, deoarece puteți provoca daune pe termen lung. Unele metode de albire a dinților sunt concepute pentru a fi utilizate ceva mai des, în timp ce anumite metode de albire nu ar trebui utilizate niciodată.
Cât de des puteți efectua tratamente de albire la domiciliu
Trusele de albire a dinților preambalate, vin cu concentrații diferite ale ingredientelor active, în comparație cu albirea profesională a dinților pe care o puteți realiza la un cabinet stomatologic.
Concentrațiile de peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă sunt, de obicei, mai mici decât cele folosite de medicii stomatologi, deoarece au fost special formulate pentru a putea fi utilizate în siguranță de către persoane care nu sunt instruite în acest sens. Prin urmare, este necesar, în cele mai multe cazuri, un număr mai mare de tratamente.
Unele kit-uri de uz casnic presupun efectuarea de chiar și până la 30 de tratamente, pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare. În afară de excepții de genul, recomandarea generală este să nu folosiți kit-uri de albire destinate uzului casnic mai mult de două săptămâni consecutiv.
De asemenea, după ce ați finalizat planul de tratament, nu trebuie să apelați din nou la albirea dinților timp de cel puțin 6 luni. În mod similar, asigurați-vă că nu depășiți timpul de aplicare indicat în instrucțiuni.
Kit-uri furnizate de medicul stomatolog
Dacă ați achiziționat de la medicul dumneavoastră stomatolog un kit de albire pentru uz casnic, ar trebui să-l utilizați numai după cum v-a fost recomandat. Acestea sunt de obicei mai puternice, comparativ cu kit-urile disponibile pe piață, iar nerespectarea instrucțiunilor poate duce la deteriorarea dinților și a țesuturilor din cavitatea bucală.
Exemple de produse
Pentru a vă oferi un ghid, am compus o selecție de metode de albire a dinților, astfel încât să puteți vedea cât de des le puteți utiliza în siguranță. Pentru recomandări complete, vă rugăm să consultați direct producătorii, pentru cele mai actualizate și specifice instrucțiuni.
Cât de des ar trebui să vă albiți dinții cu Opalescence?
Opalescence este un produs de albire a dinților la domiciliu, distribuit de către specialiștii în domeniu, autorizați și licențiați. Au disponibile mai multe produse de albire a dinților, concentrația acestora variind între 10% și 45%. În funcție de ce produs alegeți, puteți să-l utilizați timp de 15 minute pe sesiune, timp de câteva zile, sau să îl lăsați să acționeze peste noapte.
Verifică preț kit albire dinți Opalescence aici!
Cât de des ar trebui să vă albiți dinții cu benzile Crest 3D?
Benzile de albire Crest 3D pot fi utilizate până la 20 de zile consecutive, însă aveți grijă să lăsați benzile sa acționeze exact intervalul de timp indicat în instrucțiuni. Mai există și varianta mai puternică a acestui produs, special concepută pentru a fi utilizată timp de 1 oră, o dată pe lună.
Verifică preț benzi albire dinți Crest 3D aici!
Cât de des ar trebui să vă albiți dinții cu cărbune activ?
Mai multe articole de specialitate, au relevat faptul că albirea dinților cu cărbune activ nu este o metodă adecvată. De asemenea, cărbunele este în mod natural abraziv, ca și bicarbonatul de sodiu, anumiți stomatologi afirmând că particulele pot rămâne prinse în porii dinților, ceea ce poate avea un efect de înnegrire a dinților – opus celui pe care le căutați!
Așadar, este indicat să optați pentru metodele de albire a dinților, dovedite și testate de autoritățile competente în acest sens.
Cât de des ar trebui să vă albiți dinții cu bicarbonat de sodiu și lămâie?
Nu este indicat să folosiți această metodă pentru albirea dinților. Bicarbonatul de sodiu este abraziv în mod natural, iar sucul de lămâie este foarte acid și vă poate demineraliza structura dintelui.
De asemenea, nu implică utilizarea de fluor, aceasta fiind o substanță care ajută la întărirea dinților și împiedică formarea cariilor, și care este prezentă în cele mai multe tipuri de pastă de dinți.
Utilizarea acestei metode cu bicarbonat de sodiu poate deteriora puternic smaltul dinților, ceea ce poate duce în timp la îngălbenire, sensibilitate și degradare. De asemenea, poate slăbi lipiciul dentar, deci nu trebuie utilizat dacă aveți aparat dentar. În mod similar, bicarbonatul de sodiu nu trebuie utilizat cu peroxid din aceleași motive.
Cât costă albirea dinților cu lumină LED?
Costurile tratamentelor de albire variază în funcție de starea dinților dumneavoastră, de metoda de albire și de rezultatele obținute. Dinții puternic pătați vor presupune un cost mai mare pentru albire, deoarece probabil vor avea nevoie de mai multe ședințe de tratament și de concentrații mai mari. Iată câteva exemple de diferite metode de albire a dinților pentru a putea compara:
Tratamente la domiciliu
Produsele de albire a dinților fără rețetă pot reprezenta cea mai accesibilă metodă de a obține un zâmbet strălucitor. Profesioniștii din domeniul stomatologiei sunt de acord că poate fi un mod eficient de albire a dinților.
Durată: 1 oră sau mai puțin, în funcție de formulă
Eficacitate: de la câteva luni la un an
Dacă sunteți interesați de albirea dinților acasă, probabil vă va interesa să vedeți cum a evaluat echipa noastră unele dintre cele mai populare produse de pe piață.
Tratamente de albire la stomatolog
Rezultatele durează mai mult, dar vor și costa mai mult. Prețul final va depinde de gradul de decolorare a dinților, de durata și numărul de ședințe, și de utilizarea unor tratamente de albire mai avansate, precum procedura de albire a dinților cu LED.
Durată: 1 oră sau mai puțin
Eficacitate: 1-3 ani
Rețineți că cele mai bune rezultate ale tratamentului de albire a dinților pot presupune, de asemenea, alte proceduri de curățare a danturii sau post-albire pe care dentistul le va recomanda – toate acestea vor contribui la costul final. Multe cabinete stomatologice oferă planuri de plată în rate sau finanțare de la terțe entități, tratamentele de albire nefiind acoperite de asigurarea de sănătate.
Cum pot maximiza rezultatele obținute?
Indiferent de metoda pe care o utilizați pentru albirea dinților, doriți să profitați la maxim de banii pe care îi cheltuiți. Prin urmare, vă doriți ca rezultatele să dureze cât mai mult posibil. Iată sfaturile noastre pentru a vă ajuta să vă mențineți dinții albi:
Mențineți o igienă orală bună – curățarea dinților va îndepărta resturile alimentare care pot provoca pete și va reduce rata de acumulare a tartrului și a plăcii bacteriene. Periați-vă dinții timp de 2 minute, cel puțin de două ori pe zi, cu o pastă de dinți pe bază de fluor, utilizați zilnic ață dentară și apă de gură.
Puteți citi în acest sens articolul noastru despre cele mai bune irigatoare bucale, dacă nu ați încercat deja unul!
Urmați instrucțiunile – albirea excesivă poate provoca îngălbenirea mai gravă a dinților pe termen lung, motiv pentru care nu este indicat să depășiți timpul recomandat sau numărul de tratamente. De asemenea, asigurați-vă că dinții dumneavoastră sunt proaspăt curățați înainte de tratamentul de albire.
Evitați alimentele care pătează – evitați consumul de alimente și băuturi, excepție făcând apa, timp de câteva ore după efectuarea tratamentelor de albire a dinților. În mod ideal, pentru a vă păstra albul dinților, puteți elimina complet din dieta dumneavoastră alimentele și băuturile care pătează dinții, cum ar fi cafeaua, vinul roșu, sosul de roșii, curry etc.
Folosiți paie – atunci când beți băuturi acide, cum ar fi sucul de portocale sau sucurile acidulate (chiar și sucurile fără zahăr sunt acide). Aceasta este, de asemenea, o soluție și pentru băuturile care provoacă pete, deoarece paiul împiedică băuturile să intre în contact cu suprafața dinților.
Mergeți la controale periodice – stomatologul dumneavoastră vă va oferi sfaturi personalizate despre modul în care să vă îngrijiți dinții. De asemenea, în timpul consultului, va verifica existența cariilor și a eventualelor probleme. Puteți apela la un tratament de detartraj și de periaj profesional, pentru a elimina tartrul, ceea ce va prelungi rezultatele obținute după procedura de albire.